Romet ROUTER Skuter - Opinie

Witam!

Mam na oku router city line 50 i grande lux. Powiedzcie który mam wybrać. Jadę któregoś z nich kupić w sobotę. Proszę o szybką odpowiedz.

Witam.Jestem nowy na forum.Chciałbym powiedzieć(nie chcąc się chwalić),że trochę znam się na mechanice i gdyby coś chętnie pomogę.Teraz zakupiłem Romet Router City Line 50 i mam tylko takie pytanko jak kolega wcześniej-gdzie w tym skuterze są blokady.Konkretnie. Nie chodzi o to ,że się nie znam,ale zwyczajnie nie mam chęci szukania na oślep ,jeśli są ludzie ,którzy ten skuter posiadają i mogą udzielić pomocy.

Pozdro for All

ZippPro50 ciśnie kity i myśli że wszyscy mu uwierzą a jakby tak pooglądać wszystkie napisane jego posty to sam sobie na wszystko zaprzecza. To taki cwaniaczek przez internet.

Yamacha RS brzmi jak Jawosimson, albo Yamasaki.. :D

don1205, mogę powiedzieć, że jestem początkujący jeśli chodzi o skutery, ale wystarczy przecież obejrzeć na YT czy gdziekolwiek na internecie, gdzie są jakieś blokady w skuterach 50cc, chińskich. Albo po prostu blokady w silniku 139QMB. A jeśli znasz się trochę na mechanice, to rozkręcisz swojego nowego kolegę i zbadasz czy aby na pewno jej tam nie ma. Ja osobiście znalazłem tylko śrubkę w gaźniku pod pokrywką, która to (tak mi się wydaję po zapoznaniu się z silnikiem) ogranicza iglicę w gaźniku, aby przepustnica nie mogła otworzyć się do końca.

3 blokady, które najłatwiej ściągnąć, może to zrobić nawet w sumie ktoś kto się nie zna - śrubka w gaźniku, filtr paliwa, moduł CDI.
O śrubce już pisałem, filtr paliwa rzeczywiście jest malutki, a na allegro nie trudno kupić za parę groszy (5zł) większy filtr. To ten biały "dzwonek", który widać z tyłu. Co do modułu CDI to wydaje mi się, że jest on zablokowany - czuję, że skuter mógłby osiągnąć większą prędkość, ale licznik po prostu "zatrzymuje się" przy ~60km/h. Moduł taki kosztuje ok. 20zł, znajduje się on tam, gdzie trzymacie nogi, przy akumulatorze - trzeba kupić jednak ten właściwy, różnią się one ilością pinów.

Oczywiście przestrzegam przed przepisami prawnymi dotyczącymi ściągania blokad ze skutera, które to powodują, że nasz skuter nie jest już motorowerem, tylko motocyklem (>50cc), z czego wynika konieczność posiadania prawa jazdy kat. A.

Masz rację,jednak mi bardzo zależałoby aby ktoś jednoznacznie powiedział tu i tu w tym miejscu w tym skuterze znajduje się blokada i już. Poprostu szkoda mi rozbierania wszystkiego. Wystarczy ,że ktoś ze 100% pewnością jest ta blokada tu i tu zdejmujesz ją tak i tak.

Sorki ,że jeden post pod drugim,ale mam jeszcze pytanko do krzynek91: blokadą w gaźniku ,w naszym routerze city line ,jest ta nakrętka pod dekielkiem gaźnika? Pytam bo pierwszy raz się spotykam z takim chińskim wynalazkiem...

Z początku jako zupełny amator, odkręciłem tą śrubkę, bo widziałem filmik na YT. I poczułem różnicę w przyspieszeniu, szybciej się zbiera. Nie bardzo wiedziałem co i jak działa, teraz mogę powiedzieć, że ta śruba ogranicza wysokość iglicy.

Im bardziej śruba wykręcona - tym niżej będzie iglica najwyżej, w miarę wkręcania - iglica ma "większe pole do popisu" :) Ja ją zupełnie wykręciłem.

I tylko tyle blokad znalazłeś tak? Jakie osiągi ma obecnie twój sqt?
Dzięki za pomoc

Krzynek91 ,a wogóle uporałeś się ze swoim City Line?

Uporałem się z gaźnikiem i chodzi :) Dochodzi już prawie 4,500km, właśnie sprawdzam spalanie i jest w granicach 3l/100km.

Póki co to nie ściągałem reszty - nie kupiłem jeszcze filtru paliwa i modułu, ale je zakupie i dam znać w przeciągu kilku dni. Najwięcej miałem na liczniku 75km/h, trochę z górki zjeżdżałem. Ogólnie na przyspieszenie nie narzekam, do 50km/h zbiera się dosyć szybko, ścigacz to w końcu nie jest ani jakaś 250-tka, więc nie ma co liczyć na jakąś niesamowitą moc, ale naprawdę nie ma co narzekać na ten skuter. Dla mnie ważne, że nie brzęczy jak pszczoła :)

A właśnie - zdarzyła mi się straszna awaria ostatnio - spaliła mi się mała żaróweczka od świateł dziennych :) Też sobie sam ją wymienię, bez pomocy mechanika i narażania się na niepotrzebne koszty.

Pozdrawiam skuterowców :)

Koniecznie napisz,czy dał coś nowy moduł CDI , osobiście wydaje mi się,że nie ma on większego wpływu na osiągi naszego Routera ,ale mogę się oczywiście mylić. Pozdro for All

Mam jeszcze takie pytanko ,bo nie jestem pewien: miejsca w kloszach,które są pod żarówkami kierunkowskazów ,mogą posłużyć do zamontowania tam LED?? Jak uważacie?

Witam,
dzisiaj na groupon.pl pojawiła się oferta omawianego na forum skutera ROUTER CITY LINE 50.

Poszukałem trochę i stwierdziłem, że zniżka która tam widnieje jest mocno przekoloryzowana. Czy produkt jest może dostępny w sklepach typu Real, Tesco itp?

Nie znalazłem także informacji dt. spalania na 100, ani pojemności silnika. Jak jest z Waszymi kosztami (tygodniowymi/miesięcznymi) ponoszonymi na jeździe tym skuterem?

Warto angażować się w tą promocję czy poszukać czegoś w jakimś innym sklepie?

(1949 zł z kosztami wysyłki, zamiast 2787 zł).

Pozdrawiam.

Ja osobiście nie ufam w przesyłki sprzętów typu skuter,to delikatna rzecz ,a wiemy jak to podczas transportu bywa...
W Warszawie na Markach w Realu jeszcze da radę chyba kupić.
Jeśli chodzi o koszty utrzymania Routera City Line'a to jeżdząc naprawdę sporo wydatki na paliwo nie są aż tak wielkie oscylują u mnie w granicach 20zł tygodniowo.To kwestia pokonywanych kilometrów,ale zapewniam ,że nie pali dużo.Olej silnikowy to kwestia jakichś 30zł przy dobrym wietrze:) Pojemność 50cm3.

Kupuj go,puki co mnie nie zawiódł;)

20zł to ja mam w 3 dni, więc nie wydaje mi się, żeby "jeżdżąc naprawdę sporo" spalić tylko ok. 4l :)

Prowadzę sobie takie drobne statystyki spalania i po 6 tankowaniach średnie spalanie wynosi u mnie 3,09l/100km. Powinno być ok. 3,00l/100km, ale raz zdarzyło mi się zatankować paliwo na dość kiepskiej stacji, po którym spalanie wyniosło 3,52l/100km.

5,000km za pasem :) Jeszcze niecałe 1000km i skończy mi się gwarancja (której i tak nie mam, bo nie robię przeglądów), która przewidywała zrobienie 6 tys. km w rok, ja ten wynik będę mieć w 4 miesiące. Do zimy może uda mi się zrobić przebieg w granicach 7-8 tys., o ile nie wystąpi żadna awaria.

Jak już pisałem wcześniej, sam zakupiłem skuter w Tesco, za 1800zł i był bezpłatny dowóz.

Pozdrawiam :)

Sprzedałem piaggio zip który ciągle się psuł.Obecnie czekam na zamówionego routera city line zdecydowałem dopiero po przeczytaniu wszystkich postów.WIELKIE DZIĘKI.PS zegary w routerze są takie same jak w piaggio.

Cześć też mam City Line i moge powiedziec gdzie dokładnie sa blokady. A z reszta co mi szkodi gaźnik moduł cdi i to wszystko i predkość wzrosła z 60 realnych do 80 ale trzeba sie pochylić a i jedyna wady w skuterze to peknieta tarcza predkosciomierza :) i rozchodzace plastiki

Mateusz0077
Czy moduł trzeba wymienić na nowy,odblokowany,czy jak w Zipp'ie Vaporze ,odłączyć kabelek ??

Niestety na nowy aha nie kupujcie z radiatorami bo wam nie wejdzie obok akumlatora a najlepszymi modułami sa za 10-20 zł