Jak chcecie w tym silniku mieć dobrą moc i v max przy dobrej żywotności to graty od xr50r,xr70r kupujcie.
Np: cylinder 50mm (prawdziwe 80) i gaźnik vm22,24mm z takim też króćcem,ps do 72cm się głowicy od 50 nie zakłada bo są za małe zawory i potrafią się wypalić.
Odpowiednio zestrojony na gratach z xr70 objedzie te wszystkie 110tki
Paci też mi się wydawało, że coś tu jest nie tak z faktem iż głowica pozostała bez zmian. Pojezdze nim troche teraz w obecnej konfiguracji i jesli to niezda egzaminu to pojade jezcze raz do serwisu.
Freeb to będzie działać na głowicy od 50, ale szybko padnie
Ja np mojego pony chce sprzedać, tzr’ka korci mnie już zbyt bardzo i zbyt długo
No zobaczymy. Na razie mam przejechane niecały 1kkm na nowym cylku (5,8kkm całkowity przebieg).
Sam swojego wystawiłem na próbę na sell. Zobaczyć czy jest w ogóle jakieś zainteresowanie.:
https://www.olx.pl/oferta/romet-pony-2018-50-72cc-CID5-IDE03Gu.html
Z ciekawostek to czekam na dostawę osłony silnika z Aliexpress:
https://zapodaj.net/4dc7feb7e7179.png.html
oraz znalazłem info ze do tej ramy można dorobić centralkę. Jak by się udało znaleźć kogoś kto by to zmontował to było by super wygodne do czyszczenia łańcucha itd:
https://zapodaj.net/c25ea8f21fd46.png.html
https://zapodaj.net/2e634995fca88.png.html
O ile oryginał jest do Hony MSX- to po zakupie kufra- dedykowanego pod msx widać ze wymiary na ramie są praktycznie 1 do 1. Ot taka ciekawostka.
Dziewczyna stwierdziła, że bycie plecaczkiem Jej nie wystarcza. Zostaliśmy więc posiadaczami tego wynalazku
Pierwsze wrażenie jest takie: Podoba mi się! Brakuje mi mocy, a raczej prędkości maksymalnej, ale cholera. Ma potencjał. Jednak nie jest idealnie - niestety. Dealer dał mi niekompletne dokumenty dot. zgodności i nie mogłem go zarejestrować. Przyjechał do nas z niedokręconą regulacją linki sprzęgła. Co by mnie aż tak nie ruszyło, gdyby nie to, że zwróciłem im na to uwagę (kupiliśmy wystawowy model). No nic. Ucząc się ustawiać lusterka - wyszło, że prawe było niedokręcone - pierdoła. Teraz licznik prędkości przestał działać, z tym już raczej pójdę gwarancyjnie.
Generalnie chińszczyznę czuć, ale bardziej w serwisie, niż w pierdziawce. Czekam na dotarcie i będziemy go modować. Jak mówiłem, ma potencjał i obojgu nam się podoba
Mój finalnie poszedł i od 4mc mam tzr 50 z 2006 już po przeróbkach i na nowych kapciach.
Miałem dosyć ponego, wieczne problemy ze wszystkim po kolei
Tak więc życzę wszystkim posiadaczą braku takich ekscesów jak ja co chwile
Jestem totalnym laikiem mam kucyka od 2018r. 3 razy, w 3 roznych serwisach probowalem i w kazdym powiedzeili mi ze nie potrafią go odblokować. Wie ktoś może jak to rzeczywiście wygląda.[ jedynie co to odblokowali mi przepustnice ale przez to tylko troche lepiej przyspiesza,a predkosc sie nie zmeieniła
Tak, wymień moduł zapłonowy, oryginalny blokuje na 8K obrotów.
Druga blokada na króćcu ssącym, którego faktycznie nie idzie dostać ale nawet przy 70cc nie robił problemów.
W skrócie - wymień gaźnik na jakikolwiek do 139FMB - powiedz w sklepie, że gaźnik do łosia 50cc będą wiedzieć o co chodzi
I wymień moduł, podjedź gdzieś na regulacje gaźnika i finito.
Cały patent polega na tym, że gaźnik zamontowany przez Rometa oryginalnie NIE posiada śruby regulacji składu mieszanki - jest zaślepiony w jej miejscu. Do tego podłączony jest i prędkość biegu jałowego steruję tam “komputer”.
Wystarczy zmiana na zwykły gaźnik i moduł i odblokowany.
Koszt - gaźnik jakieś 60zł
moduł - od 15-50zł - proponuje coś Japońskiego żeby się nie zjarało zaraz.
Jakbyś był z Wro to bym Cię podesłał do serwisu co to w 1h ogarnie
Nie wydaje się to być skomplikowane… Jestem z pod Wrocławia więc mógłbym ewentualnie podjechać do tego serwisu. Probowałem wymienic moduł na nowy ale się od razu spalił więc to może być kwestia tego żę po prostu był słabej jakości?..
Dzięki wielkie za opdowiedź i mógłbyś mi ewentualnie podesłać namiary na ten serwis.
Moduły są DC i AC może dlatego
Chciałem wysłać Ci info na priv ale nie ma jak wpisz sobie w google Motolorek i go znajdziesz, możesz powiedzieć że jesteś od Maćka będzie wiedział o co chodzi.
Zapewne jak usłyszy Pony to się zapłacze bo mojego zrobił zanim sprzedałem od A-Z i jest to dość irytująca maszyna w serwisie
Największym problemem POny to mało miejsca na cokolwiek. Kompaktowa maszyna
Pony mini 50 jak zwiększyć moc ?
przeczytac watek od oczątku?
Zacznijmy od tego, ze Romet Pony i Pony mini to 2 różne pojazdy z różnych fabryk.
Ale tak na start- główna różnica to to ze w 50 mini faktycznie jest zamontowany wtrysk a nie gaźnik elektroniczny.
W Pony mini bez wizyty w serwisie się nie obedzie… no chyba, ze sam umiesz zmienić mapy na wtrysku.
może ktoś w skrócie napisać jak odblokować?
juz zostało napisane. musisz sie wysilic i przeczytac watek od poczatku. wiem ze to trudne
Witam wszystkich. Wiem że to dość stary wątek ale może ktoś odpowie. Jaka jest wysokość siedziska w romet pony monster 50?
Witam. Posiadam rometa pony 50 z 2018roku i chciałambym się dowiedzieć gdzie znajdują się blokady żeby można było jechać szybciej. Czy ktoś z was posiada taki motor i ściągał już blokady?
ale wiesz że jakbyś przeczytał ten wątek od początku to byś wiedział?