sam jestem ciekaw realnego Vmax tego skutera. U mnie licznik na gorze kłamie prawie równo 10km/h - wiec ja mu 110-112 na szafie a GPS 96-100 pokazuje.
A ja jestem zajebiscie ciekawy co ten temat i wiele innych robia w Motocykle 125 a nie w skutery 125 ??? moderuje tu ktos cos wogule.........??
-------------
Mogę ja Ciebie chcesz, i będziesz miał z bańki
Paci.
Bo romet Maxi 125 - zgodnie z wpisem w dowodzie rejestracyjnym - to motocykl :-)
przecież jest w skutery 125.. o so chozii?
Paci to że masa ze mnie to swoją drogą bo mało nie waże tylko 118 kg i tak sie dziwie że tyle jedzie ale na prostej jak mała górka to do 80 schodzi
musze poszukać jakąś aplikacje i faktycznie srawdzić szybkosc
ADAM MICHAŁ przecież jesteśmy na skutery 125 , a jak ci sie nie podoba to sie wyłącz , albo naucz sie czytać
to raczej masz bardzo optymistyczny prędkościomierz.
Sprzęty po 13-14KM dobijają do 105-110km/h a ten ma 9KM i producent deklaruje 110km/h (chyba że też licznikowe).
Z drugiej strony waży 140kg a nie 170kg ale to chyba i tak za dużo na ten silnik i 110km/h.
Dla tych wszystkich Quantumów, Junaków i innych takich z silnikami 125cm i 9KM na ogoł podają te 90km/h jako max. A ten ma większe opory i jest 20km/h szybszy. Silnie sceptycznie bym na to patrzył.
jutro sprawdze bo pobralem aplikacje, sprawdze i napisze jak jest , sam jestem ciekaw
U panie to szacun [dla skutera]:D Sam a jak we dwoje:)
Pani w szkole zwykła mnie ciągnąć za ucho. Ja, jako człowiek już dorosły, nauczyłem się ciągnąć innych za język. ;-)
^
Jakiej wagi rolki miałeś poprzednio?
Dlaczego włożyłeś tam te, a z nowo zakupionego zestawu?
Dlaczego poszedłeś na skróty i nie ważyłeś ^WAGI^ rolek?
Jaką masz dyszę w gaźniku, że seryjny duży chińczyk GY6, a z tłoczkiem 52 mm (o nominale całych 125 cc), lata setką na prostej? ;P
^
Eh, młodym znów być. ;-)))
uuuuuu za dużo pytań jak na jeden dzień, nie jestem aptekarzem i nie mam wagi ale te nowe były grubsze , a gażnik oryginalny nie przerabiany
przy starych rolkach ruszałem przy 2,5 tyś obrotów a przy tych nowych już przy 3000 więc jakaś różnica jest, no i chyba więcej spali
grubsze do wewnątrz (i dlatego zakładasz że cięższe) czy grubsze bo większej średnicy?
Rolki są wymiarami takie same, tj: 18 x 14 mm (GY6 125...150). Waga była podana już wyżej (typowo: 12,8 grama na rolkę i 14 gram na rolkę). Rolek jest sześć, więc i waga razy sześć (sumujemy wagę rolek).
^
Reasumując: należy zważyć wszystkie rolki razem (takie same parametrami) i podzielić przez sześć. Jakiś wynik końcowy z tego wyjdzie, bo przecież musi. ;D
*
Jak to mówią: Im głębiej w las, tym więcej drzew. I trzeba się orientować. ;-)
ale mamy filozofów na forum
To nie jest filozofia. To jest już... Życie dnia teraźniejszego. Motorniczemu mam tłumaczyć? Jednak nie wypada. :/
Wynik końcowy, to zawsze 42.
*
^(...) Jedną z największych trudności było nauczenie się odróżniać, kiedy udaje głupiego, by ośmielić swych rozmówców, kiedy udaje głupiego, bo nie chce mu się myśleć i woli pozostawić to komuś innemu, kiedy bezczelnie udaje głupiego, by ukryć, że tak naprawdę nie wie o co akurat chodzi, a kiedy rzeczywiście jest głupi.^
dobra niech wam będzie ale nie jestem motorniczym
czy to takie ważne jakie są rolki i ile ważą grunt że wszystko działa a tłumaczyć mnie nie trzeba jak zważyć rolki jestem w takim wieku że jak były komary to rozbierałem je na częsci i składałem ale tych nowych wynalazków dopiero sie ucze więc nie jestem ostatnim idiotą ibardzo prosze o wyrozumiałosc bo jak nie wiem to sie pytam , przecież od tego jest te forum no nie ,i dla mnie naprawde nie jest ważna waga rolek ja nie potrzebuje wyscigówki ja chce gdzieś dojechać i wrucic tylko po to mam skutera