Witam, postanowiłem napisać artykuł jak przywrócić dawny blask naszemu sportowemu wydechowi w skuterze. Potrzebujemy: -benzynę ekstrakcyjną -papier ścierny na płótnie ~220 -szmatka -wiertarka z kółkiem do szlifowania(opcjonalnie) Mój nie wyglądał zbyt ciekawie, dlatego postanowiłem to zmienić. Oto zdjęcia przed renowacją: Na początek musimy zdjąć wydech, umyć wydech wodą z błota itp, potem oczyścić benzyną ekstrakcyjną z oleju, nagarów itp. Następnie szykujemy papier ścierny ~220 na płótnie, wycinamy kółko do zamocowania do wiertarki. Zakładamy na wiertarkę i szlifujemy dokładnie. Po jakimś czasie mamy pierwsze efekty. Następnie myjemy wydech bieżącą wodą i zakładamy do skutera. Wydech możemy pomalować lakierem bezbarwnym. Ja tego nie robiłem. Za kilka złotych możemy mieć dużo ładniejszy wydech! Potem pozostaje nam tylko cieszyć się z nowego wyglądu wydechu! Enjoy! :mrgreen:
Przydatny artykuł
zrobiłem podobnie, a moim największym błędem było to że go nie polakierowałem szkoda Tłumika, naprawdę mówię wam lepiej pomalować bezbarwnym sprayem … (oczywiście do tłumików !! nie kupować zwykłego bo się “spali”- tłumik z czarnieje
)
A jak się nie ochroni czymś, to wiadomo, że jeszcze szybciej załapię rdzę :mrgreen:
Marzeniem by było teraz oddać tak odpicowany wydech do galwanizacji
ja bym jeszcze po 220 przejechał ręcznie jakimś 400-600. Żeby nie było rysek. A jak ktoś chcę się bawić, to potem polerka 1000 :->
ps. Jasiu, odkurz skuta :lol:
ha ja zrobilem tak samo ale z kickiem xDD po pierwszym deszczu zrobil się brazowy od rdzy ;]
Wiem, że znów zardzewieje, ale niedługo pomaluje sprayem Więc lajcik. Proponuję przykleić
CIiii! :evil: Teraz tuningjacob555 napisał:
ps. Jasiu, odkurz skuta :lol:

Ja robię tak ze swoim seryjnym bo cały zardzewiały.
Obciąłem kawałem końcówki wydechu, teraz lepiej chodzi.
A nie lepiej wydech wyczyścić i położyć na nim chrom? :mrgreen: albo od razu kupić wydech w chromie i nie ma takich problemów
Ale przez takie szlifowanie tylko wydech się robi cienszy. I metal zostaje bez ochrony i szybko znowu zardzewieje. Lepiej go wyczyścić i od razu pomalowac czarna farba do temp. 650*C. Pzdr
Chrom za drogi.
sousik, wiem, zrobię tak, ale akurat nie miałem spreya
Nom. A powiedzcie mi, można jakoś zaradzić gdy chrom się przepala. Bo mam tłumiczek, i kolanko już się przepaliło.
Czekam na jakieś sugestie.
Kolanko zawsze się przepali nawet na chromie
A można cos zaradzić ;>?
Jakos ja tak wydech odnowilem jak on i do tego zrobilem polerke i juz jezdze poł roku i nie rdzewieje
sousik napisał:
A można cos zaradzić ;>?
hah nie katuj tak :D :D
wg mnie się nie da ... tak ma być
nie idzie zaradzic temu poniewaz na kolanku wystepuja maxymalne temperatury, co dobrowadza do przegrzania chromu a w niektorych przypadkach kiedy chrom jest źle “nalozony” dochodzi do jego zejscia, zreszta kto patrzy na kolanko, wazne ze pucha rezonansowa się swieci jak psu jajca ^^ :mrgreen:
Mi się nawet podoba przepalone kolanko wydechu
tam jakis ziomek kilka up napisal ze najlepiej pomalowac go od razu na czarno ale wtedy będzie brzydko wyglądał ja bym wolal ze szlifowac tak jak ty jasiu i lakierem bezbarwnym np motip do 650 stopni i czy bym mial spokoj przez np nastepny sezon? i czy by wydech na tym nie ucierpial? i jakbym robil tylko lakierem bezbarwnym to bym nie musial bawic się z opalarka tak jak w przypadku czarnej farbył i jak pozniej o taki wydech dbac? bo slyszalem ze trzeb go jakims olejem nasaczac po przez pedzel ale jakimś proszę o pomoc
nieważne jakim lakierem robisz czy bezbarwny czy taki opalaraka zalecana. Co do oleju to prawda smarowanie bo bo kontakcie z woda lub od czasu do czsu zapobiega rdzy
no a jakbym mial pochromowany wydech to tez bym musial tym olejem cos robic? czy nic bym nie musial robiocj kaby mial pochrmowany?