Rejestracja skutera

Witam.Mam pytanie odnośnie rejestracji nowego skutera jeszcze nie rejestrowanego,ale kupionego od kogoś. Czy jest jakiś czas na zarejestrowanie,przypominam że nie był jeszcze w ogóle rejestrowany,czy muszę sporządzić normalną umowę kupna-sprzedaży? Po prostu kupiłem skuter od kogoś kto wygrał go na loterii w zeszłym roku,a teraz sprzedaje.

Tak, umowa KS i z nią do WK i PZU.
Warto w umowie, w paragrafie zapisać fakt, że pojazd nie był nigdy rejestrowany i dodatkowo koniecznie sprzedawca zaznaczy, że integralnym elementem umowy jest wyciąg z homologacji i dowód nabycia.

A co z US? Ja nie płaciłem tych 2% przy kupnie nowego skutera na przykład... Ale faktycznie, był VAT!

Troche mnie nie rozumiecie ten skuter byl wygrany w loterii,wiec jeszcze jakies dokumenty sa potrzebne.

Jak wygrywasz taki pojazd to musisz otrzymać te same dokumenty, co jakbyś go kupił, tyle, że FV jest na fikcyjną kwotę.

Aja sie dowiedzialem ze do zarejestrowania beda potrzebne 3 dokumenty.Faktura od dystrybutora dla organizatora tej loterii,potem taki swistek dla tego co wygral od organizatora loterii i umowa kupna sprzedazy.Cos ktos wie jak to wyglada?

Dokumenty niezbędne to:
- Umowa kupna-sprzedaży
- świadectwo homologacji
- faktura VAT wystawiona przez sprzedawcę dla pierwszego nabywcy (organizatora loterii).
Sytuacja się komplikuje jeżeli na fakturze w nazwie sprzedającego nie ma informacji o prowadzonej działalności. Przykładowo jak w nazwie sprzedawcy jest np. tylko "łubudubu s.c." to urząd często żąda wyciągu z działalności gospodarczej gdzie musi być zadeklarowany typ działalności np. sprzedaż jednośladów.
Głupie to, ale tak jest.
Faktura musi być bo urząd musi wiedzieć z jakiego źródła ten skuter pochodzi i czy nie jest np kradziony bo skąd ma wiedzieć w jaki sposób poprzedni właściciel wszedł w jego posiadanie. Zawsze do pierwszej rejestracji potrzebna jest faktura.

Ale może być kopia tej faktury od dystrybutora skuterów dla organizatora loterii? Bo ten sprzedający ma kopię,a i co z tym dokumentem od organizatora loterii że przekazuje pojazd zwycięzcy,ponoć jest odręcznie napisany? Jak dzwoniłem do wydziału komunikacji to powiedzieli że taki dokument też potrzebny. Wiem jak wygląda sprawa jak się kupi nowy skuter od dystrybutora,ale tu chodzi o nowy skuter kupowany od kogoś kto go wygrał.

Jeżeli jest napisany ręcznie ale jest podpis, pieczątka lub dane organizatora loterii to nie widzę powodu żeby tego nie uznali.
Po prostu musi być jakiś dokument przenoszący własność na kogoś innego.

Rozegraj to tak, jak boisz się że mogą być problemu. Jak człowiek jest z okolicy to pojedź do urzędu z nim i niech urzędnik zobaczy czy wszystko ok i dopiero podpisz umowę lub poproś o skany tego co ma i zanieś do urzędu z pytaniem czy to wystarczy.

Sek w tym ze jest daleko,jade podpisac umowe i wracam ze skuterem.

No i jest juz problem,nie zarejestrowali bo musi byc oryginal faktury.

DAsz radę zdobyć oryginał?

Gadałem wczoraj z tym sprzedającym,dziś ma iść zapytać o oryginał,mam nadzieję że mu dadzą.

No i nie chcą dać,a w urzędzie powiedzieli że bez oryginały nie zarejestrują :(

czemu mu nie chcą dać oryginału? Idioci? To poproś o kopię faktury producenta

Kopię powinni dać. Ja z zarejstrowaniem też miałem problem ale tata ich zezwał i wszystko przyjęli

Kopię to ja mam

Skontaktuj się z dostawcą który wystawił fakturę i poproś o duplikat, albo poproś tych co są odbiorcą faktury żeby oni poprosili o duplikat. Oryginał zostawiają sobie a duplikat dają Tobie. Urząd nie może w takim wypadku odmówić bo duplikat jest normalnym dokumentem księgowym. Oczywiście mówię tu o oryginalnym duplikacie a nie fakcie, kserze czy skanie. W sumie nie dziwię się że nie chcą Ci dać oryginału bo zapewne zostało to zaksięgowane a oryginał i kopia jest tylko jedna, dlatego jest trzeci typ dokumentu czyli duplikat których można wystawiać wiele.
Z urzędami to warto działać tak, że jak czegoś nie chcą zrobić "bo nie" to możesz i masz prawo do żądania o wystawienia na piśmie odmowy. Przeważnie wtedy pękają (oczywiście jak racja jest po stronie petenta).

Duplikat tej faktury został wysłany wczoraj,ciekawe czy załatwię tą rejestrację.

HugoBoss napisał:

Duplikat tej faktury został wysłany wczoraj,ciekawe czy załatwię tą rejestrację.

Na bank