Rejestracja motoroweru

Mam pytanie odnośnie rejestracji motoroweru. Z tego co widziałem nie ma znaczenia czy taki motorower jest zarejestrowany w moim i czy innym Wydziale kom. Cena zawsze jest ta sama. To znaczy, że zawsze dostaję nową tablicę?? Bo w przypadku rejestracji samochodu różnica w kwocie w obu wypadkach jest.

Jeśli motorower jest z innego powiatu to będziesz musiał wymienić tablice, a to zwiększa koszt rejestracji.

Zacytuję:

Rejestracja pojazdu zarejestrowanego w tut. Urzędzie:

- motoroweru - 111,50 zł (110 zł + 1,50 zł opłaty ewidencyjnej).

Rejestracja pojazdu zarejestrowanego w innym organie na terenie RP:

- motoroweru - 111,50 zł (110 zł + 1,50 zł opłaty ewidencyjnej).

Dlatego założyłem ten wątek. Takie info jest na stronie mojego wydziału komunikacji.

Jeśli motorower jest z Twojego powiatu i ma rejestracje ze znaczkiem UE to powinieneś zachować tą samą tablicę, jedynie nową naklejkę Ci przykleją (musisz tę tablicę mieć ze sobą). Koszt takiej rejestracji to 80 zł plus 1 zł opłaty ewidencyjnej.

Ja mam skuter z innego powiatu od kuzynki to muszę go przerejestrowywać czy mogę jeździć na tych samych tablicach i tylko ta nalepkę dostane?

ferro302 napisał:

Ja mam skuter z innego powiatu od kuzynki to muszę go przerejestrowywać czy mogę jeździć na tych samych tablicach i tylko ta nalepkę dostane?

A DOWÓD BĘDZIE NA KUZYNKE???

ferro302 napisał:

Jak będziesz przerejestrowywał to dostaniesz nowe tablice, i dowód będzie na Ciebie. Jak nie przerejestrujesz to nic nie będziesz musiał robić, prócz ewentualnej opłaty do urzędu skarbowego, a dowód i tak będzie na kuzynkę, przez co możesz jej kłopotu narobić.

Kristop tak dowód jest na kuzynę.

O jakie kłopoty ci chodzi @lucek71? Już raz mnie z kolegami zatrzymali tym skuterem do kontroli, ale tylko pytali skąd mam ten skuter. A i mam jeszcze pytanie czy jeżdżąc tak jak teraz skuterem jestem ubezpieczony jako kierowca czy nie? (pytam się bo jedna kuzynka mi mówiła że nie)

Jak w kogoś walniesz to ona straci zniżki, jeżeli nie ma wykupionego ubezpieczenia od wypadku innego użytkownika jednośladu. Jeśli zapomnicie o opłaceniu OC to ona dostanie po kieszeni. Pytasz o NNW czy o OC? Pierwszego nie masz jak sobie nie wykupiłeś, OC jest obowiązkowe na każdy zarejestrowany pojazd.

Mam opłacone OC i polise. Kuzynka napisała mi tez taka kartke z wlasnym podpisem, że pożycza mi skuter na czas nieokreślony wrazie jakby sie wypytywali (jej ojciec kazał to napisać). Nw co robić, bo mam krucho z kasą w rodzinie ja że skuter byłby na mnie zarejestrowany w razie przerejestrowania to bym płacił więcej pewnie, tak czy nie?

Ty kupiłeś ten skuter czy pożyczyłeś bo zgłupiałem już? Jak kupiłeś i masz spisaną umowę k-s to masz 30 dni na przerejestrowanie, ale za niedotrzymanie terminu nie grozi Ci żadna kara. Jeśli skuter kosztował powyżej 1000 zł to masz 14 dni na zapłacenie podatku 2% od czynności cywilno-prawnych. Przerejestrowanie to koszt 120 zł, OC masz odziedziczone po kuzynce, po jego upłynięciu ubezpieczyciel do Ciebie wyśle następny druk do przelewu.

Tak naprawdę to Tobie nic nie grozi za nieprzerejestrowanie, jedynie kuzynka może mieć nieprzyjemności jeśli spowodujesz kolizję.

Kuzynka dała mi ten skuter bo jej jest nie potrzebny, bo ma dziecko i tylko u niej w garażu stał i przeszkadzał, a skuter jest ciągle na nią i powiedziała ze bym nie przerejestrowywał go, a ona będzie go tylko opłacać i ten kwitek mi przysyłać pocztą.

Tylko jak oc ani skut nie będzie na cb, to w razie wypadku BĘDZIESZ BULIŁ Z WŁASNEJ KIESZENI, BO OC ANI REJESTRACJA CIEBIE NIE OBEJMUJE!!!

Kristop napisał:

Tylko jak oc ani skut nie będzie na cb, to w razie wypadku BĘDZIESZ BULIŁ Z WŁASNEJ KIESZENI, BO OC ANI REJESTRACJA CIEBIE NIE OBEJMUJE!!!

Nie gadaj bzdur, OC jest na pojazd nie na osobę fizyczną...

No masz racje, ale jak nie będzie na niego dowodu rejestracyjnego, to przecież jakiś papierek od kuzynki chyba nie "zadziała" w razie wypadku?

Czyli co OC jesr na właściciela pojazdu? Jak syn pożyczy auto od ojca to jego OC nie chroni? Przecież to głupie. A co ze służbowymi autami? Kogo chroni OC? Czegoś chyba nie łapiesz w tym temacie :P

Ja się akurat o wypadek nie martwię, bo mieszkam na wiosce i jeżdżę skuterem tylko do kolegów itp. Mi chodzi głównie o to czy by pieski nic nie mówili że skuter nie jest na mnie i wgl.

Nie doczepią się, jak będziesz miał dowód i OC jesteś kryty.

Aha to git. Teraz zostaje tylko spr naprawy skutera.