Oczywiście jeszcze przegląd wbity w dowód :)
Przeglądy będę osobiście robił, wiem o tym ale dopiero w połowie kwietnia mi wychodzi.
Nie możesz sobie okresowego przeglądu sam zrobić... Stacje Diagnostyczne się tym zajmują, koszt 51 zł.
Właśnie o to mi chodziło, tylko źle to powiedziałem.
potrzebujesz mieć w ręce dowód i polise OC w razie kontroli.
jezeli polisa i dowód nie są na ciebie to woź ze sobą Umowe Użyczenia Pojazdu na czas nieokreślony.
Ja niżej podpisana będąca właścicielem pojazdu przekazuje do nieodpłatnego użytkowania pojazd mech marki o numerach Panu Iksińskiemu.
podpis, data.
Ty w razie kontroli masz nie być pijany oraz mieć odpowiednie uprawnienia (zależy od wieku).
OC jest dziwnym tworem. OC jest na pojazd ale wysokość opłat zalezy od właściciela.
aha. Mi kuzynka napisała odręcznie oświadczenie ze mi pożycza ten skuter czas nie okreslony i marki ferro o numerach tych i tych i jej odpis. Takie coś może być czy nie?
tak, spoko. Język mniej oficjalny ale treśc jednoznaczna
aha ok
Z tą Umową Użyczenia Pojazdu w przypadku motorowerów to chyba lekka przesada. Skoro podczas kontroli wykażesz się dowodem rejestracyjnym z ważnym przeglądem technicznym i ważną polisą OC i jeśli pojazd nie jest kradzionym to policja nie ma żadnych podstaw do jakichkolwiek działań.
„Kodeks drogowy” w Art. 71 pkt.5a stanowi:
„ W przypadku gdy z dokumentu stwierdzającego dokonanie rejestracji pojazdu, o którym mowa
w pkt.5, nie wynika prawo do używania pojazdu przez kierującego, osoba ta obowiązana jest
posiadać przy sobie i okazywać na żądanie organu kontroli ruchu drogowego dokument
potwierdzający to prawo”.
Zatem problem dotyczy wszystkich podróżujących pojazdem pożyczonym np.: od znajomych ,
rodziny, jest własnością firmy, banku lub jest w leasingu.
Wombat napisał:
„Kodeks drogowy” w Art. 71 pkt.5a stanowi:
„ W przypadku gdy z dokumentu stwierdzającego dokonanie rejestracji pojazdu, o którym mowa
w pkt.5, nie wynika prawo do używania pojazdu przez kierującego, osoba ta obowiązana jest
posiadać przy sobie i okazywać na żądanie organu kontroli ruchu drogowego dokument
potwierdzający to prawo”.
Zatem problem dotyczy wszystkich podróżujących pojazdem pożyczonym np.: od znajomych ,
rodziny, jest własnością firmy, banku lub jest w leasingu.
Nie masz racji :)
Art. 71 pkt.5
Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a kierujący pojazdem ma przy sobie dokument stwierdzający dokonanie rejestracji.
tak, masz racje. Sie rozpędziłem.
W tym, wypadku trzeba sie posiłkować Kodeksem Cywilnym art. 710-719
w każdym razie lepiej taki papier mieć niż nie mieć.
Do tego trzeba wiedzieć że pojazdu użyczonego nie wolno pożyczyć dalej jeżeli nie ma tego specjalnie w umowie.