Rejestracja CBR 125 na 50 ccm.

Witam.
Z góry proszę żeby mnie nie krytykować :D
Myślę nad taką opcja z racji że teraz idę do technikum a do szkoły mam ponad 20km, a nie ma specjalnie autobusów abym mógł dojeżdżać.
Myślę nad 125 z racji że chcę jeździć we 2 osoby (składka na paliwo) a 50ccm albo nie jest przystosowane do 2 osób albo zamulało by :D
Z tego co wiem ten motocykl jest ekonomiczny.
Mam 16 lat a prawa jazdy A1 nie ma raczej sensu robić będę robił dopiero A2.
A więc do rzeczy.
Wiem że nie jest to legalne aczkolwiek możliwe, więc jak wygląda taki "zabieg"
Co mi grozi w wypadku gdy pojemność wyjdzie na jaw w najmniej odpowiednim momencie ? :D
Co mi grozi gdybym jechał zarejestrowanym na 125ccm nie posiadając uprawnień na tą pojemność ?
Z góry dzięki za pomoc :)

Przekładkę silnika się robi zazwyczaj. Konsekwencje podczas kontroli to mandat i po zarejestrowaną 125 ktoś będzie mógł podjechać, a motorower o większej pojemności zostanie zapewne zlawetowany :P

Poza tym przy wypadku nie chroni Cię OC i bulisz ze swojej kieszeni.
Jedyna różnica jest taka, że przy rutynowej kontroli nie musi wyjść, że masz większy silnik w motorowerze, a to że nie masz uprawnień na 125 ccm to wyjdzie zawsze.

A czy jest możliwe jeśli jest w dowodzie wbite 125ccm alby przebić 50ccm ?
np. z jakimś świstkiem że "niby" silnik 50ccm był wkładany, jest coś takiego ?
Mandat w wypadku fałszywej pojemności ile wynosi ?

Ewentualnie co moglibyście polecić z 50ccm co dawało by rade ciągnąć 2 osoby przynajmniej przez 2-3 lata :D

Zmiana rodzaju pojazdu nie jest taka prosta. Mandat za barak uprawnień na Moto 500 zł lub 300 zł jak masz kat. B.

Więc chyba prościej 125 jeździć i mandat albo jakieś 50ccm.
może wie ktoś jakieś nie drogie 50ccm, takie w miare solidne aby było :P

co to znaczy niedrogie w Twoim wypadku? Biegówka czy automat?

Najlepiej biegówka :P nie drogi to myślę do 2000-2500 tyś tylko nie chce skutera.

simsona se kup i da rade

własnie myślałem nad simsonem :D i chyba na simka się zdecyduje :P
dzięki koledzy za pomoc i pozdrawiam.

Może nowy Router WS50 ? Jest tani , popularny na forum, raczej mało awaryjny i ekonomiczny. Posiadacze bardzo go sobie chwalą. Na pewno będzie lepszy , szybszy i tańszy w eksploatacji od Simsona.

pewnie za ta kase kupisz w super stanie a nie power china machina

ta china będzie dużo bardziej niezawodna niż Simson, który to jest pojazdem dla koneserów nie do codziennego męczenia przez amatora.

matol1798 napisał:

Może nowy Router WS50 ? Jest tani , popularny na forum, raczej mało awaryjny i ekonomiczny. Posiadacze bardzo go sobie chwalą. Na pewno będzie lepszy , szybszy i tańszy w eksploatacji od Simsona.

Aż tak bardzo to nie chwalą, ale jak za tą cenę to jest ok.

co do amatora to bym się spierał :) ładnych parę lat jeżdżę wsk-ami itp.
Kolega ma routera, popytam go trochę, ale myślę że wybiorę simka z racji że wole "klasyczne" motorki :P

chodzi o to czy sam sobie to naprawisz jak Ci padnie w środku trasy, chyba, że lubisz pchać klasyczne "motorki". W sumie każdy taki temat jest bez sensu, przecież to Ty będziesz tym jeździł. Ja tylko powtarzam znajomego, który lubi takie sprzęty ale lubi też grzebać, więc ma dwie przyjemności w jednym. Do jazdy na co dzień ma jednak co innego ;]

Lubię grzebać :) dam rade sam naprawić :P z wsk dawało rade to i tu da :P
Jeszcze raz dzięki :P

Z CBR i podobnymi jest ten problem że nie występują wersje 50 cm3. Więc średnio zorientowany policjant powinien się zorientować.

Poszukaj może Piaggio NRG Power, fajny, nowoczesny skuterek, z dwoma osobami może popędzić nawet 80 km/h (odblokowany gaźnik), występuje chłodzony powietrzem, wodą oraz z wtryskiem paliwa (podobno bardziej niezawodny od wtrysku Peugeota) PureJet.

Niestety będziesz musiał kombinować z przepisami i silnikami lub zgodzić się na spalanie mocnego silnika 2T.

Warto żebyś na koniec napisał co zrobiłeś ;)

lucek co ty pitolisz kupi simka zna sie chlopak zrobi sobie silniczek sam i ma maszynke na pare lat a nie jakies tam pekajace ramy itd hehe simki maja po 25lat i jezdza i to jak jeszcze a czy taka china wytrwa choc 10lat???? wwtpie w to predzej silnik sie roztopi a rama sie wygnie w chinskie s hehe

dokładnie :P za chińskim nie przepadam :P
a simki, wsk-i, mz-ki itp. jak kolega wyżej napisał mają po 25-35 lat a nadal śmigają :P