Regulacja gaźnika Dellorto PHBG 19 mm.

Walcze z niską prędkością maksymalną.

Mój dellorto phbg 19mm ma seryjnie dysze 75. Na takiej dyszy świeca wygląda tak:

.
I to jest wg mnie już za dużo paliwa - przynajmniej przy obecnym filtrze powietrza.
wymieniłem dziś dysze na 85 żeby zobaczyć czy zacznie sie solidnie zalewać ale nie - w zasadzie bez mian.
Oprócz tego mam 6 sztuk 6g rolek. Pasek wymieniłem na poprzedni a tu max dalej jaki był - około 65kmh. Po prostu nie jedzie dalej i koniec.
Może sie zalewa na wysokich. Spalanie w okolicy 5.5 też by o tym świadczyło.
Troche mi się pomysły kończą. Do tych 60 idzie jak głupi i ściana...nie to że walczy żeby 60 pojechać. Lekko mu to przychodzi i dalej nic.
Podobno oprócz tego paska wymienionego na węższy i cylindra co nie jest zatarty nic nie robili.Pasek wrócił na miejsce ale osiągi nie.

a maż pewność że nie pchali łap w przekładnię?

nie powinni. Z samego lenistwa i niechlustwa. Ale pewności nie mam
Może moduł sie spsuł lekko i go za morde trzyma i nie wyrabia powyżej tych 8000

to kup na próbę chiński odblokowany za 20zł bo faktycznie nie wydaje mi sie żeby 8-9tyś to była wartość maksymalna

ale on na tym setupie swobodnie szedł do 75km/h bez ciśnięcia manety do końca. Wymienili cylinder na niezatarty i Vmax jest 67km/h na 8000

Jeszcze mam cichą koncepcję że może gaźnik jest 3-stopniowy i się nie otwiera do końca (linka czy coś) i nie działa ten stopień od Full Throltle czyli dysza główna.
Jedzie tylko na tych kanalikach od High Speed

http://www.49ccscoot.com/manuals/DellOrto_Info_And_Tuning_Manual.pdf
http://www.pannonia.hoffman.auto.pl/Instrukcje%20i%20schematy/Uklad%20zasilania.htm
http://www.speedway.hg.pl/sprzet/Podzespoly/gaznik.htm

mam te manuale do Dellorto, przegryzam się przez nie ale z niechęcią bo to wręcz MUSI być coś banalnego.
Jechał dobrze, zmienili gar na niezatarty i jedzie źle- tzn lepiej ale do ~65km/h. Coś po drodze popsuli, gaźnikiem nie kręcili... ale może linka, może coś... hgw
Zważyłem rolki. Żadna nie jest cechowana Stage6 a powinny być chociaż ślady napisów na krawędziach a takie były fabrycznie w wariatorze i w zestawie rolek testowych. Ciekawie wyszło na wadze:
- jedna rolka: 5gr
- 6 rolek: 37g
za chu..a niepodzielne. Dałem sobie siana z ważeniem ich wszystkich osobno. Może przy naprawie ktoś sobie zabrał rolki na bajerze a wsadził co miał.

całkiem możliwe a gar ci wymienili na taki sam?

tak, identyko. I idzie. Do tych 65 idzie jak zły... i koniec. Ściana. Zapas na manecie jest a to to nie reaguje

wymieniłem dysze na 85 i po nagrzaniu to sie musiałem odpychać żeby ruszył ale jak już złapał te 10km/h to szedł do przodu.
Wróciłem do dyszy 75 a kupie jeszcze mniejszą. No i rolki. Dziś nie zdążyłem.

założyłem dziś dysze 70.
Ważąc rolki wyszło mi że to są 6g Motoforce (szkoda że nie wiem gdzie i kiedy się podziały oryginalne)
Sprawdzałem z rolkami o różnej masie. Kupiłem zestaw 5.5 - 6 - 6.5 - 7. Zacząłem od 7 i szedłem w dół. Dopiero przy 5.5g zrobiło się naprawdę dynamicznie, zaczęło wkręcać sie na 9000 i wskazywać ponad 70km/h. Nie piłowałem w opór bo to jednak jest na dotarciu.
Zdaje się że musze kupić zestaw 3-5g i testować bo wariator ewidentnie "lubi" lekkie rolki. Dlaczego tjunery wsadzili 6g- za boga nie wiem.
Ale zaczęło to naprawdę jechać.

niestety tak to jest po tjunerah potem nie wiadomo w co najpierw ręce włożyć

niestety tak to jest po tjunerah potem nie wiadomo w co najpierw ręce włożyć

byłem sie przejechać na tej dyszy 70 i i tak po 8-10km jazdy spokojnie dałem pełny ogien, wkręcił sie na 9000 i pełnym ogniu po 400m zgasł. Dotknąłem lekko hamulca, zapaliłem go rozrusznikiem i poszedł dalej. Chyba ta 70 jest jednak za mała przy tych lżejszych rolkach.

BTW,pytanie do wróżki: warto ryzykować jeszcze lżejsze rolki? 4.5-5 ?

Jakie masz wario i sprężynę centralną ? Tłumik ?

wariator stage sportPro, centralna czarna chyba od tego wario stage6 czyli średnia medium chyba. I tłumik Tecnigas next-r bez zwężki.
Tylko akcja taka że skuter zacierał sie i jechał, pojechał na naprawe, został wymieniony cylinder i przestał jechać.
teraz sie okazało że ma 6g rolki motoforce a nie takie jakie miał fabrycznie w wario i żadne z zestawu testowego stage który kupiłem - bo to była przyczyna. Na 5.5 zaczyna jechać i szybciej i agresywniej i dokręca sie do 9000 lekko. Na 6g miał ściane na 8000 i 67km/h.
Dlaczego te ludziki zmienili te rolki zmieniając cylinder - nie wiem - ale myślę że własnie ktoś je sobie wtedy tam podmienił. Niestety nie wiem jakie były kiedy jechał naprawde szybko a lżejszych niż 5.5 nie ma na razie.
Wróciłem do dyszy 75 i max opuszczonej iglicy (najwyższe wycięcie), zmieniłem filtr paliwa na Hi Flow II od motoforca (choć nie wiem co on filtruje bo to prawie przelot.

Ja bym dał rolki 4,5g. Do tego jak chcesz wyciągnąć wszystko z tego cylka to czeka cię zmiana przełożeń. Choć i tak to powinno 80 bez zająknięcia iśc. Ja miałem 70 rms z gaziorem 16,5 oryginalnym, sport wariem od wm i sprężyna china +2000, rolki 4,5g i leciało to ponad 80. Raz jakimś cudem udało mi się dojść do 90 ale ogólnie to 80 parę i przełożenia nie pozwalały dalej, we 2 natomiast przełożenia tak blokowały że na prostej 80 i z przepaści też 80. U cb. masz sporo mocniejszy cyl więc to powinno łapać 80 nawet na rolkach 7. Ja miałem przez jakiś czas 7,5g to oprócz tego że przyśpiecha była słaba to v-max bez zmian. Możliwe że ci mechanicy ci tam nw. co pomieszali, bo jak czytam to co coś robisz, to coś po nich poprawiasz :)

Mam zestaw testowy 5.5 do 7g. Były jakieś zjechane 6g rolki. Po wymianie na 7g bez zmian-czyli już za ciężkie i ściana na 67km/h i 8000obr. Więc wsadziłem najlżejsze jakie miałem - 5.5g i zaczyna to żyć. Chwilowo zmiana rolek na lżejsze oznacza i większy Vmax i lepsze przyśpieszenie choć i teraz osobówki do 50 mają ciężko. A to dopiero 5.5 a jeszcze warto zaatakować do 4.5
Ale przydziadowałem z dyszą z 75 na 70 bo palił prawie 6 a nie jechał - i przypałowany zgasł - świeca nie wygląda na przegrzaną tylko chyba paliwo się skończyło (albo powietrze- hgw).
teraz skoro na 5.5g zakręci sie na ponad 9000 to na 4.5g poleci jeszcze wyżej (wał i łożyska są niby do 15 tyś wyważone). To sie dysza 85 może okazać całkiem sensowna.W każdym razie wiedza że potrzebuje rolek poniżej 5.5 kosztowała mnie kolejne 60zł i czas. ehh
Na 6g i dyszy 85 bywało tak że mocno sie zalewał przy ruszaniu,szarpał zanim te 10-20km/h złapał - ale tak sie nie kręcił.
teoretycznie cały ten zestaw powinien sie wykazywać pełną mocą w okolicy 9500-10.000 obr i kręcić do 11-12tyś.

Kupiłem rolki 4,5 oraz 4,7
na jednych i na drugich wkręca sie na 10-11 tyś obr. i jedzie 50km/h - spręzyna sprzęgła czy co ?. Wróciłem wiec do tych testowych 5.5 i też sie kręci wyżej. tyle że wario jest teraz przesmarowane smarem do rolek Stage6