Silnika odpalać nie będę bo mam luz na wale taki, że silnik chodził jak wiadro śrub. No i nie mam jak, ponieważ czekam na karter z starszego silnika bo zamówiłem wał do tego starszego (celowo, ponieważ w starszych silnika jest lżejszy wał i lepiej jest wszystko wykonane)
16 luty 2009 roku
A więc tak wstałem rano po niedzieli( bez owocnym dniu) włączyłem dremel i z tych prac wynikły modyfikacje widoczne na zdjęciach :twisted:
Na zdjęciach widać, że cylinder został spasowany z karterem (nie dokładnie) oraz rozwiercony płaszcz cylindra aby mieszanka przepływająca z zaworu membranowego nie wpadała w zawirowania. Na razie przeportowałem tylko jedną połowę cylindra, ponieważ nie mam małego karteru a na oko robić nie będę cylindra
Fajny projekt podoba mi się to ze porting robisz sam a nie jak większość źleca to firmą. Na pewno będzie nie źle zap***lał po regulacji :diabelek:
ale mi się podoba ze sam porting robisz to będzie musialo isc wes napisz poradnik w tunie miećhanicznym jak porting zrobić
Nie wiem co wy widzicie za trudności w portingu. Porting jest łatwy tylko praco i czasochłonny. Co do arta to pomyśle ale musiałbym mieć inny silnik żeby foty lepsze wstawić. Więc jak ktoś zainteresowany to bić na GG cena przyzwoita
[ Dodano: 17-02-2009, 12:55 ]
Wał wysłany został wczoraj w tygodniu powinien być. Pozostało mi jedynie pójść na pocztę po mały karter i czekać na łożyska FAG od kumpla
Zamiećszczam filmik z prac przeprowadzonych w speedzie
http://www.youtube.com/watch?v=j3xwM7kAJdA :twisted:
Odebrałem wał :twisted:
Wał jest znacznie lżejszy od tego z wersji E2 więc powinno to pięknie chodzić
Silnik jest złożony muszę tylko pojechać po paliwo olej i może kupię świece.
z filmu wynika że pierwsze odpalenie 25??
25.02.2009 napisałem tak, żeby się wyrobić z ewentualnymi problemami z odpaleniem jak dziś kupię paliwo i olej to dziś odpale
mama nadzieje że filmik będzie z tzw first run
Fajny speedfight Całkiem dobry setup do jazdy po bułki czy coś.
Jeśli uważasz że porting jest łatwy to chyba jesteś Kiesler albo Adri :]. To co robisz to zupełne podstawy. Prawdziwy porting to zmiana kątów otwarcia, zmiana kształu kanałów, zmiana kształtu okien. I żeby to zrobić nie wystarczy usiąść i podłubać dremlem, tylko potrzebne jest kilka kartek obliczeń i duże doświadczenie.
To co ty zrobiłeś to 20% tego czym jest porting.
Pozdrawiam!
Panthelion
Oczywiście cylinder jest poprawiony kanał przepłukujący jest zrównany z kanałami płuczącymi, kanał wydechowy nieznacznie podniesiony i poszerzony do 30mm w momencie pojawienia się bocznych wydechów oraz boczne wydechy poszerzone o 2mm. Płaszcz cylindra rozwiercony bo jak wiadomo pug ma ch*jowe położenie membrany i mieszanka przepływająca z zaworu wpadała by w zawirowania bez rozwiercenia dolnego płaszcza cylindra
Jak by był wydech do puga typo c16 c20 to bym go kupił. Ale w planach jest tłumik spawany pod setup z cylkiem pod rozwiercane kartery mam nadzieje że o pojemności 90cc
Miisiek ma racje Panthelion sam by się nie podjął zrobienia portingu bo porostu tego nie umieć ale umieć innych uniżać i mówić że każdy jest gorszy od niego bo Panthelion ma nieskończonego runnera!! A dla Przemas92 wielki szacunek bo robi wszystko sam przy silniku
siwy_fact napisał:
[A dla Przemas92 wielki szacunek bo robi wszystko sam przy silniku :)
Nie będę się złościł nawet jak mi nie wyjdzie bo wiem, że próbowałem i czegoś się nauczę. Ale potężnych modyfikacji cylindra nie robiłem tylko podniosłem maxymalne obroty i poszerzyłem wydech
Tuning mechaniczny jak i optyczny odzwierciedla osobowość tunnera dlatego nasi ojcowie tuningowali samodzielne JAWKi, WSKi itp. w szopach stodołach cylki nie wspominając o tym, że nie jeden popsuli. Tuningowali swoje maszyny aby każda była inna w inny sposób oddawała moc i była jedyna w swoim rodzaju. Dla mnie tuning kup złóż odpal to nie tuning tylko złożenie gotowych podzespołów.
Taką mam definicję tuningu
Zamiećszczam link do filma jak radze sobię z zapchanymi tłumikami http://www.bikemovies.com/movie/010589/
[ Dodano: 22-02-2009, 18:06 ]
Speed odpalony!!!
Powód problemów z odpalenie nie podłączyłem masy. Niestety z właściwego first runu nie mam bo miałem paliwa tylko w gaźniku i nie zdążyłem nawet włączyć kamery
Co do ciebie Miisiek, jeśli wszystko wypali z pogodą w piątek powinieneś zobaczyć wykres mojego najnowszego dzieła na hamownii. Jak wspominał Jerzy Mieloch Sr na swoim forum, najmocniejszy silnik jaki zrobił był to silnik Kopytka-22.9PS. Jestem w stanie się założyć, że mój pobije ten wynik bez problemu
Bardzo mi się podoba że próbujesz ingerować w porty itp. To dobrze, że coraz więcej ludzi się w to bawi ale do niemieckiej roboty to jeszcze daleko. Jaki dałeś czas otwarcia wydechowego i płucznych?
Pozdr
Dokładnie nie mierzyłem ale mam ok 1mm wyżej od górnej krawędzi bocznych wydechów. Płuków nie zmieniałem. tylko zrównałem przepłukujący ten na przeciwko wydechowego z płuczącymi bo był ok 2mm niżej. Jestem po pierwszym odpaleniu ale miałem tylko tyle paliwa co jest w gaźniku ale reakcja na gaz jest mega.
Silnik Kopytka- Mariusza Słowińskiego był przygotowany, złożony, wyregulowany i serwisowany przez Pana Jerzego Mielocha SR.
Koniec OFF topicu Miisiek bo warna będziesz mieć.
Przemas92, dawaj filmik
Chcecie filmu to macie
http://www.youtube.com/watch?v=7g0uNt7zSIM&feature=channel_page
Przegazowując nie przekraczałem 1/2 manetki. Silnik chodził bez paska bo gdzieś zgubiłem nakrętkę od dzwonu sprzęgła ale jutro to się zmieńi. Gaźnik jest jeszcze nawet nie ruszany ustawiony tak żeby tylko nie gasł
Ale ładny dźwięk… Taki rasowy Co do gaziora to słychać, że mu się przyda regulacja heh
spodobal mi się speedzik ;d chyba jak znajde jakiegos peugeota tanio to se kupie;d
Dziś była pierwsza jazda. Jest nieźle na razie w przekładni mam rolki 7g biała dociskową malossi i serie sprężynki w sprzęgle na tym secie bierze na koło jak osiądę z tyłu. Rolki muszą znacznie lżejsze i centralka znacznie twardsza ale na początek starcza.
Dziś jechałem Peugeot-em 97km/h (wskazanie licznikowe na 1/2 mentki) mam za małą dysze główną i nie ma jak rozwinąć mocy