Witam Was.
Od razu zaznaczam, że nie wiem czy temat zamieściłem w poprawnym dziale. Jeśli nie to proszę o przeniesienie. Dziękuje.
Więc tak. Posiadam skuter Kymco Super 9. Skuter jest z 2007 roku.
Chciałbym go z tuningować na prawie full sporta. Napisałem prawie, bo nie będę kupował przełożeń za prawie 800zł… i nie wiem czy będę kupował króciec, wał.
Jeśli pozwolicie to zadam Wam kilka pytań.
1. Co myślicie na temat cylindra Metrakit Hand Made 70ccm ?
2. Nie wiem kompletnie jaki gaźnik kupić. Czy 17,5mm czy 19mm ? (słyszałem różne opinie ;/)
3. Co da mi króciec ssący Racing 20mm aż za 170zł, bo na skuterdoktor.pl jest napisane, że można go wymienić, ale nie koniecznie, no a po co wymieniać jeśli on mi nic nie da lub minimalnie coś da, ale przecież to jest koszt aż 170zł…
4. Jaka jest różnica w spalaniu między gaźnikiem 17,5mm a 19mm ?
5. Czy trzeba wymienić wał na ,sportowy" czy tam ,wzmocniony" bo różne opinie słyszałem. Bo mogę kupić z mielocha za 320zł, lub ze skuterdoktor.pl za prawie 400zł a może w ogóle nie kupować?, bo słyszałem, że ,Kymcokowskie" wały są mocniejsze od wałów Minarelli i, że wytrzymują nawet w mocnym Racingu. Dodam, że na seryjnym przejechałem przez dwa lata tylko 8tyś km.
6. Słyszałem również, że nie opłaca się kupować łożysk z mielocha, bo takie same w prost identyczne znajdę w swoim sklepie w mieście o połowę taniej tylko tyle, że bez napisu ,Stage6" a z napisem ,SKF" I słyszałem jeszcze, że jak kupować łożyska to tylko teflonowe, bo przy łożyska metalowych, gdy owe łożysko się zepsuje to w 90% rozwali też cylinder ;/
7. Jak jest z dozownikiem oleju ? Bo słyszałem, że dozownik nie wyrabia przy 70ccm i trzeba samemu mieszać olej z benzyną. To co mam odłączyć dozownik ? Jeśli tak to jakie proporcje muszą być ? Czy może nie odłączać tego dozownika tylko jakoś troszeczkę przy każdym tankowaniu dolewać oleju ?
8. Czy jeśli wymieniłem pasek na wzmacniany ,Dayco" i przejechałem na nim 30km to na ile mi on jeszcze starczy zmieniając na te części co napisałem. (wiadomo to nie kevlar).
9. Jak taki cylinder muszę docierać i przez ile ?
10. Jakich osiągów mogę się spodziewać (realnych), ale chcę też mieć bardzo dobrego kopa
11. Jak jest z żywotnością w takim przypadku ?
12. Czy będę musiał wymieniać co ileś tam łożyska, lub coś innego ? Jeśli tak to co ile i co ?
Teraz napiszę co muszę jeszcze dokupić:
- cylinder Metrakit Hand Made 70ccm,
- wał wzmacniany, lub jak kto woli sportowy (nie mam pojęcia czy go w ogóle kupować ?),
- gaźnik 17,5mm czy 19mm (nie wiem jaki rozmiar),
- łożyska teflonowe,
- króciec ssący (nie mam pojęcia czy go w ogóle kupować ?).
Części jakie posiadam zamontowane w skuterze to:
- wydech Tecnigas RS,
- wariator Malossi Multiwar,
- sprzęgło Polini 2G Evolution,
- dzwon Sprzęgła Polini Evolution,
- Sportowy filtr powietrza Polini Air Box,
- dysza 102.
Jeśli czegoś zapomniałem to dopiszę. (Ale się rozpisałem, LOL )
Liczę na poprawne odpowiedzi fachowców.
Pozdrawiam.
- Dośc dobry i mocny cylinder żeliwny
2. dużo lepiej dla osiągów kupić gaźnik 19mm
3 nie kupuj tego krućca jak byś miał gaźnik 21mm to wtedy byś musiał
4.zależy czy będziesz jeździł ze stożkiem czy nie i na jakiej dyszy ci będzie dobrze chodził ale tak gdzieś na 17.5 będzie 4-5l a na 19 5-6l
5. dobrze by było wymienić wał na mocniejszy albo chociaż łożyska
6. tak łożyska lepiej kupić w sklepie z łożyskami mają być dobrze markowe łożyska z luzem c4 i najlepiej teflonowe.
7. możesz wywalić dozownik i robić mieszankę 1:40 albo go zostawić i dolewać trochę do benzyny
8. jeździj aż pęknie!! Bo jest nie ekonomiczne wymienianie nowych rzeczy na nowe
9. były tematy o docieraniu poszukaj!!
10. myśle ze koło 100 pojedziesz zależy jak wyregulujesz
11. 10-15tyś powinieneś na nim przejechać znaczy na cylindrze jeśli wszystko będzie ok
12. ja bym wymieniał coś tam jak się zużyje!!
O lol 6l na 19mm by mi palil ? Kurde za duzo ;/ To jak tak to ja dziekuje za 19mm ;/ Jak moj bak ma 6,5l ;/ Biore jak tak 17,5mm tylko niech ktos jeszcze się wypowie.
Ijakie te lozyska maja byc zeby pasowaly luz c4 musi koniecznie byc ? i co jeszcze ?
wiesz co jak na 19mm gazior te 6l to jest mało powiem ci że mój na seryjnym gaźniku 12mm po tuningu… szczególnie przez wydech przy mojej jeździe pali 6-7L to jest dużo :mrgreen: jak na taki gaźnik i dysze zaledwie 64
a co by było jak bym założył 19mm :?: Sam pomyśl :lol: każdy kto robi tuning powinien się liczyć z tym że spalanie też się podniesie … nie ma nic za darmo :roll:
To masz rozregulowany. MOj przy gaźniku 25mm i predkosci sredniej 130 km/h pali okolo 7-8
Kurde a mi jasiu226 z mielocha doradza zebym wlozyl 17,5mm i styknie do tego ten cylinder metrakit hand made 70ccm i lozyska teflonowe i tyle.
to sam nie wiem ;/
kazdy inaczej pisze ;/
… wsadzaj 19 mm a jak ci spalanie przeszkadza to wcale nie tuninguj chyba wiadomo jak tuningujesz to będzie więcej palil albo ekonomicznosc albo moc wybieraj a to co uniwersalne to do niczego to byloby na tyle
Wino otóż to jest dziwne bo mam dobrze wyregulowany… a dodam że ja jeżdżę cały czas maneta full może 7 nie pali ale 5-6… zresztą mam głupi gaźnik nawet nie ma regulacji wysokości iglicy :-/
Wracając do tematu… gaźnik 17,5 owszem wystarczy… tylko jak założysz 19 to już będziesz miał na przyszłość i większą moc uzyskasz przede wszystkim :roll:
- Bardzo dobry i mocny cylek.
2. Bierz 17.5mm, wystarczy do sporta.
3. Większy przelot… Nie wiem jaki masz w S9, ale jak jest mniejszy niż średnica gaźnika to przydałoby się wymienić.
4. Ok 1-1.5l.
5. Nie trzeba, wystarczą łożyska.
6. Trochę bajka z tym rozwalaniem cylka, łożyska padają rzadko, no ale lepiej brać teflon…
7. Ja wywaliłem i robię mieszankę 1:40 - do sporta jest ok.
8. Dość długo powinien dać radę pasek, może nawet z 7tyś… Kevlara nie kupuj.
9. O docieraniu czytaj na forum, ok. 800-1000km.
10. Po dobrej regulacji ok. 105…
11. Żywotność jest duża.
12. Nie.
No to jak w koncu ? Widzicie jak Jasiu napisal? Teraz to ja juz sam nie wiem ;/
Jeszcze mam pytanie do lozysk. Czy mogę kupić te metalowe ? Czy jakby one się uszkodzily i cylinder by mi uszkodzily to co w tedy ? Szlif bylo by trzeba zrobić? ;/ Czy naprawde moze cos się stac jeśli nie kupie teflonowych bo nigdzie nie ma takich na mielochu itp ;/ a znow jakbym kupowal u siebie w sklepie to nie wiem jakie maja wymiary i nie wiem co mam powiedziec bo na mielochu daja tez uszczelniacze, simeryngi jakieś itp ;s ;/
A na skuterdoktor patrzalesą? tam maja więcej części. Np do speeda maja więcej nei wiem jak do twojego
sprawdź na skuterdoktor tam powinienes znalesc
albo mogę ci dac niemiecka str z częściami 5 euro za przesylke gdzieś palacisz chyba www.mopshop.de
No to po 1-sze .
Łożyska nie uszkadzają cylindra tylko wał
2. Po co ci teflonowe, prawde mówiąc nie masz 20-24 koni żeby dla bezpieczeństwa brać teflon
3.Teflon jest delikatny na montaż, i nie polecam montowania metodą na gorąco bo po odpaleniu dopiero będziesz miał jazdę :mrgreen:
4. Jeżeli chcesz sam porobić wszystko to najlepiej kup HQ Metal łożyska, zrobisz to szybciej i bezpieczniej, dbaj o nie lejąc olej Castrol R1 Racing 2t czy jakoś tak i nic się nie stanie
5. Nawet seryjne łożyska wytrzymają to wszystko jak nie będziesz jeździł non stop na pełnym gazie przez 30 KM
Pozdrawiam
Tylko teraz jest problem, bo nie wiem jakie lozyska kupić czy te z mielocha co mi zaoferowal p.mieloch za 95zł o te właśnie: ,Do Pańskiego pojazdu możemy zaproponować: Łożyska wału i uszczelniacze
Top Racing Metal, Kymco B&W / Dink / Super 9 / Top Boy w cenie 95,13 PLN. " ,Nie są specjalnie wzmacnianie, ale są mocniejsze niż łożyska seryjne. "
czy moze kupić ze skuterdoktor.pl za 200zl (dwa razy drozej niz u mielocha nie wiem czemu ;s) podam cenę ze skutercentrum bo skuterdoktor.pl jest nie czynny: http://skutercentrum.pl/product_info.php?products_id=1560
Dzieki za odp.
[ Dodano: 20-04-2009, 21:59 ]
sry za takie odswiezanie, ale jutro muszę wiedziec bo bede zamawial. proszę o odp na post up
Bierz te za 95 zł… Z łożyskami to trochę bajka, wiara straszy, a ciekawe komu się rozleciały? To się zdarza rzadko i na lepszym tunie
No, ale wiesz, wole dac więcej i meic pewnosc. bo tamte za 200zl to niby takie do 70ccm i w ogole a tame z mielocha to trochę mocniejsze od seryjncyh. Sam nie wiem.
Gaźnik 17,5mm mowisz co nie ?
Nie wiem kompletnie jak zrobić z tym dozownikiem. Czy go wywalic czy nie ;s Zalozmy ze mam normalnie dozownik i w nim tam 1l oleju okolo. I jade na stacje benzynowa to ile msuze jeszcze tego oleju dolac z paliwem jeśli i tak dozownik iles mi tam da ? Przypomniam rowniez ze ebdzie Metrakit Hand Made 70ccm.
Favete, wywal ten dozownik i kup miarke stage6 kosztuje 12 zl i tam masz ile trzeba oleju wlac g:fuckyou2 g:fuckyou2 g:fuckyou2
[ Dodano: 23-04-2009, 12:57 ]
zreszto ja miałem cylinder metrakit hand made i robiłem mieszanke 1:40 i było ok
A to zalozmy ze np dzis mam juz ten cylek, wyregulowane wszystko i ogolnie cacy ;d i jade sobie elegancko na cpena ;d wlewam na full benzyny czyli 6,5l i tyle oleju ile ma mieć czyli 1:40 i sobie jezdze po miescie i w ogole xd i np zostal mi tylko 1l benzyny wraz z tym olejem tylko nie te 1:40 tylko pewnie mniej i nalewam znow na full benzyny do baku to ile bede musial dolac oleju ? Przypomniam ze jeszcze zostalo mi ten 1l benzyny i iles tam oleju ;ls
a jak to by bylo w przypadku dozownika ?
a nie lepiej kupić sobie bańkę jakąś np 10L i obliczyć ile oleju do nei jnalać wraz z paliwem wymiećszasz i będziesz tylko dolewał… no chyba że jeździsz w dłuższe trasy… to odpada :-/ ale mój kolega na Ogara 2T leje na oko do baku i jest git :lol:
A no dobrze gadasz Adverion. Bóg zapłać dobry człowieku Będę tak robił chłopaki ! Tylko teraz pozostała kwestia łożysk czy kupić z mielocha za 95zł czy ze skuterdoktor lub ze skutercentrum za 210zl. Ciekawe czym się różnią, że aż taka cena.
pewnei wytrzymałościowo… ja bym wolał kupić te za 210 i mieć święty spokój i być pewnym na 100 % że są dobre … i na dłuugo mi wystarczą… albo bym poszedł do sklepu ze starymi łożyskami i powiedział bym że chcę takie tylko żeby były wzmocnione (jak najlepsze) i też by były lux … i na pewno tańsze