Aha mam jeszcze pytanie co do tego paliwa i oleju. Założmy, że mam baniaczek 10l i do niego ile mam oleju dolać 1:40 tak jak mówicie, ale to na 10l idzie 1:40 oleju czy jak, bo nie rozumiem ? Może głupie pytanie, ale nie chce zatrzeć
Miałeś na macie proporcje?
Więc tak:
Jeśli na 40litrów paliwa litr oleju to na 10 litrów paliwa x litrów oleju czyli
1/40 = x/10
1*10=40x
40x = 10
x = 10/40
x = 0,25 l
czyli na 10 litrów paliwa 0,25 l oleju tutaj nawet nie trzeba było tak mnożyć bo to można było w pamięci policzyć ale podałem ten sposób żebyś mógł wyliczyć na konkretną dawkę.
Aha czyli założmy, że sobie jeżdżę po mieście i nagle mam tylko 1l paliwa około to wracam do domu i w baku mam 10l benzyny a w nim 0,25l oleju i sobie dolewam ile chcę co nie i wszystko ok ?
no tak bo to już tam jest wymiećszane i jest gotowe do wlania Pomyśl trochę :lol:
No wiem. Myślisz pewnie, że ja taki idiota i w ogóle, ale to nie prawda. Wolę się zapytać 100 razy tego samego, niż zatrzeć
Favete, mi to zawsze zostawalo kolo 1l wahy jak jechal pod cpn to poprostu ile dolales benzyny to wyjmujesz miarke i olej np wlales 4 l benzyny i tam jest 1:40 i i tam sa litry benzyny do wlewasz oleju na 4 dolewasz i to wszystko ;))
kowal ci źle wytłumaczył bo 1:40 oznacza że na 1 litr przypada 40ml oleju jak do bańki 10 byś zalał tylko 0,25 l to zatarcie na miejscu
No to dzięki, że napisałeś. To w końcu jak ma być ;p
40litrów benzyny, jeden oleju, dziel to jak chcesz na mniejsze części i ci wyjdzie to co powyżej. Czyli że na jeden litr benzyny przypada 25ml oleju
Dla sprostowania 1:40 oznacza: jeden litr oleju na 40 litrów benzyny… czyli na 10l benzyny 0,25L oleju… :roll:
To czemu tamten pan mówił, że za duzo i ze od razu zatrze ;s
No czyli tak jak mówiłem, jeśli 1:40 to oznacza że na 40l benzyny przypada 1 l oleju to liczcie z proporcji, Chyba że jak mówił Cabretti na 1 l benzyny 40ml oleju ale to chyba nie tak.
Potwierdzam tylko że Cabretti jest w błędzie
rudy po co tan off top ??? hehehe
A co do tematu to jak by zalał więcej czyli jak cabaretti mowi to by cyl po przzejechaniu 50 km szczotką drucianą z nagaru czyscił, jak to ma być cabarettiż??? do 10l bezyny pół litra oleju??? to wyobraź sobie jak to by wyglądało pomyśl trochę…Favete, weź dolewaj 0,25 do 10l i już a jak nie to na oko lej i już przechyl butelke z olejem odczekaj chwile niech się naleje i będzie dobrze
przecież to nawet tzn Lolek skuma że za dużo tego oleju by przypadało tak jak napisał tamten… przecież co chwila byś musiał oleje kupować i z kasą byś nie wyrobił a na oleje byś znacznei więcej kasy wydawał niż na benzynę …
Cabretti ty najpierw pomyśl co piszesz a nie wprowadzasz ludzi w błąd :!: :evil:
Więc tak co do tego reuglowania to zrobiłm tak.
Nie ma jakiegos przyspieszenia zaje…, ale za to jak jade 80km/h to mam jeszcze 2 - 2,5tyś obrotów do wykorzystania a nie jak to bylo gdy przy predkosci 40km/h mialem obroty 9tyś -.- a gdy jechalem 75km/h to odcinalo mi zaplon ;d Przyspieszenie jest ciut gorsze, ale za to v-max bardzo dobry. Siedzą rolki 9gr i spręzyna 15% i zostaly poluzowane sprezynki sprzegla na maxa. Kupie jeszcze leżejsze rolki o pół grama czyli 8,5gr i będzie w ogole cacy ;d (przyspieszenie wzrosnie)
Nie klnij w postach!!! Marchles
Pamiętaj :!: Cięższe rolki = twardsze sprężynki sprzęgła Lżejsze rolki = mniej twarde sprężynki … a domyślam się że gdy odkręciłeś na maxa sprężynki sprzęgła to rusza z niskich obrotów co powoduje słabe przyśpieszenie… wkręć je tak na hmm 10 obrotów… tak jak można się tam dostać kluczykiem … czyli 10 pół obrotów = 5 obrotów pełnych w przybliżeniu… i rolki właśnie według mnie za ciężkie 8,5g powinny być w sam raz
No wime. 9gr są z deka za duze albe spokojnie samochody biore jak chce ;d ale kupie te 8,5gr bede pewnie nieco wyzsze obroty ale co tam ;d
Jak ktoś napisze jakiegoś posta który nie ma związku z tematem, albo będzie powtarzał po kimś to od razu dostaje warna. a założyciel tematu już zapytał o wszystko? Jeśli tak, to chce zamknąć.