Pytania laika (tuning)

Aha mam jeszcze pytanie co do tego paliwa i oleju. Założmy, że mam baniaczek 10l i do niego ile mam oleju dolać 1:40 tak jak mówicie, ale to na 10l idzie 1:40 oleju czy jak, bo nie rozumiem ? Może głupie pytanie, ale nie chce zatrzeć :stuck_out_tongue:

Miałeś na macie proporcje?

Więc tak:

Jeśli na 40litrów paliwa litr oleju to na 10 litrów paliwa x litrów oleju czyli
1/40 = x/10
1*10=40x
40x = 10
x = 10/40
x = 0,25 l
czyli na 10 litrów paliwa 0,25 l oleju tutaj nawet nie trzeba było tak mnożyć bo to można było w pamięci policzyć ale podałem ten sposób żebyś mógł wyliczyć na konkretną dawkę.

Aha czyli założmy, że sobie jeżdżę po mieście i nagle mam tylko 1l paliwa około to wracam do domu i w baku mam 10l benzyny a w nim 0,25l oleju i sobie dolewam ile chcę co nie i wszystko ok ?

no tak bo to już tam jest wymiećszane i jest gotowe do wlania :stuck_out_tongue: Pomyśl trochę :lol:

No wiem. Myślisz pewnie, że ja taki idiota i w ogóle, ale to nie prawda. Wolę się zapytać 100 razy tego samego, niż zatrzeć :stuck_out_tongue:

Favete, mi to zawsze zostawalo kolo 1l wahy jak jechal pod cpn to poprostu ile dolales benzyny to wyjmujesz miarke i olej np wlales 4 l benzyny i tam jest 1:40 i i tam sa litry benzyny do wlewasz oleju na 4 dolewasz i to wszystko ;))

kowal ci źle wytłumaczył bo 1:40 oznacza że na 1 litr przypada 40ml oleju jak do bańki 10 byś zalał tylko 0,25 l to zatarcie na miejscu

No to dzięki, że napisałeś. To w końcu jak ma być ;p

40litrów benzyny, jeden oleju, dziel to jak chcesz na mniejsze części i ci wyjdzie to co powyżej. Czyli że na jeden litr benzyny przypada 25ml oleju

Dla sprostowania 1:40 oznacza: jeden litr oleju na 40 litrów benzyny… czyli na 10l benzyny 0,25L oleju… :roll:

To czemu tamten pan mówił, że za duzo i ze od razu zatrze ;s

No czyli tak jak mówiłem, jeśli 1:40 to oznacza że na 40l benzyny przypada 1 l oleju to liczcie z proporcji, Chyba że jak mówił Cabretti na 1 l benzyny 40ml oleju ale to chyba nie tak.

Potwierdzam tylko że Cabretti jest w błędzie :wink:

rudy po co tan off top ??? hehehe

A co do tematu to jak by zalał więcej czyli jak cabaretti mowi to by cyl po przzejechaniu 50 km szczotką drucianą z nagaru czyscił, jak to ma być cabarettiż??? do 10l bezyny pół litra oleju??? to wyobraź sobie jak to by wyglądało pomyśl trochę…Favete, weź dolewaj 0,25 do 10l i już a jak nie to na oko lej i już przechyl butelke z olejem odczekaj chwile niech się naleje i będzie dobrze

przecież to nawet tzn Lolek skuma że za dużo tego oleju by przypadało tak jak napisał tamten… przecież co chwila byś musiał oleje kupować i z kasą byś nie wyrobił a na oleje byś znacznei więcej kasy wydawał niż na benzynę …
Cabretti ty najpierw pomyśl co piszesz a nie wprowadzasz ludzi w błąd :!: :evil:

Więc tak co do tego reuglowania to zrobiłm tak.

Nie ma jakiegos przyspieszenia zaje…, ale za to jak jade 80km/h to mam jeszcze 2 - 2,5tyś obrotów do wykorzystania a nie jak to bylo gdy przy predkosci 40km/h mialem obroty 9tyś -.- a gdy jechalem 75km/h to odcinalo mi zaplon ;d Przyspieszenie jest ciut gorsze, ale za to v-max bardzo dobry. Siedzą rolki 9gr i spręzyna 15% i zostaly poluzowane sprezynki sprzegla na maxa. Kupie jeszcze leżejsze rolki o pół grama czyli 8,5gr i będzie w ogole cacy ;d (przyspieszenie wzrosnie)

Nie klnij w postach!!! Marchles

Pamiętaj :!: Cięższe rolki = twardsze sprężynki sprzęgła Lżejsze rolki = mniej twarde sprężynki … a domyślam się że gdy odkręciłeś na maxa sprężynki sprzęgła to rusza z niskich obrotów co powoduje słabe przyśpieszenie… wkręć je tak na hmm 10 obrotów… tak jak można się tam dostać kluczykiem … czyli 10 pół obrotów = 5 obrotów pełnych w przybliżeniu… i rolki właśnie według mnie za ciężkie 8,5g powinny być w sam raz :sunglasses:

No wime. 9gr są z deka za duze albe spokojnie samochody biore jak chce ;d ale kupie te 8,5gr bede pewnie nieco wyzsze obroty ale co tam ;d

Jak ktoś napisze jakiegoś posta który nie ma związku z tematem, albo będzie powtarzał po kimś to od razu dostaje warna. a założyciel tematu już zapytał o wszystko? Jeśli tak, to chce zamknąć.