-Wymienić Olej Silnikowy (Castrol 1 Racing 4T) - -||- Przekładniowy (Mobil Mobilube HD-A 85W-90) - Przy okazji zamontować zapalniczke ;)
Czy to ma jaką kolwiek różnice który olej pierwszy wymienie (raczej nie,no nie) ? Dobre oleje dobrałem ? Nie wiecie ile oleju wejdzie do przekładni chinola z silnikiem 139QMB ?
Dodge poszukaj na forum, było kilka tematów o olejach do przekładni. Tam masz 6 zębatek i parę łożysk, wlałbyś nawet silnikowy i by to smarował. Hipol w zupełności wystarczy, a że jest do manualnych skrzyni- to prawda. Ale czym się różni skrzynia biegów od przekładni w skuterze? Tym, że są ruchome elementy. Wałki i zębatki są w obydwu. Więc lej 85w-90 i wiedz że to olej odpowiedni.
mam pytanko.. po wymianie na nowy olej na początku odpalić nie chciał. odpalił, zrobiłem 5km i skuter zgarniał się jak nigdy do 45, a potem prawie iść nie chciał a na starym jeździłem na tej drodze 60 na luzie
Czy coś się stanie, jeżeli przeleje olej silnikowy ?
Absolutnie nie należy przekraczać max bo może się to nie ciekawie skończyć. Do przekładni wlej tyle oleju żeby przelało go przez otwór wlewający. A dodatkowo na obudowie przekładni pisze Ci ile się mieści oleju. Jeśli będzie trochę za dużo w przekładni to poziom wyreguluje się podczas jazdy.
mam pytanie chłopcy-w najbliższym czasie wybieram się do mechanika namały przeglądzik przed sezonem, na co zwrócić uwagę? jak ustrzec się niepotrzebnych-zdaniem mechanika potrzebnych-kosztów z tym związanych? nić nie szwankuje narazie w moim pojeżdzie ale chcę żeby podokręcał śruby itp. Jedyną rzeczą jaką umiem sama zrobić to wymienic olej silnikowy i nalać paliwka :) więc muszę zrobić ten przeglądzik, proszę o porady, dodam że nie jest to żaden firmowy serwis tylko zwykły warsztat naprawiający skutery i motory :) PROSZĘ O POMOC
Ulka hmm nie wiem na jakie koszta chcesz się narazić ;) bo każdy serwis liczy innaczej ;) Nie wiem jaki masz przebieg ;) Ale po sprawdzałbym wszystkie uszczelniacze, jeśli przebieg jest większy albo dawno nie były sprawdzane ;) czyli za wariatorem, za prądnicą i przy tylnim kole od strony sprzęgła i koła (Mi kiedyś się pocił olej od strony koła) nie zobaczyłby tego serwis gdyby nie wymiana opony ;) tak to bym zobaczył dopiero jak by olej zaczął ciec mocno.
A podstawa to sprawdziłbym świece czy jest dobra mieszanka, pasek, rolki, hamulce jeśli dawno nie wymieniałaś ;)
No i na tym koniec ;) Jak Sobie coś przypomnę to dopisze ;)
Tylko niech Ci robią przegląd na Twoich oczach ;) Coś wiem na temat jak się robi czasem przeglądy w małych serwisach jak się ma dużo roboty :P
dzięki za radę,za ostatni przegląd wziął ode mnie 50 zł i tyle mi pasuje(no do 80 mnie stać na dziś), a robilam go we wrześniu, przebieg mam 1900 od sierpnia 2011