aaaa to spokojnie ;) nie martwiłbym się o uszczelniacze ;)
więc tylko podstawę niech sprawdzi :P
Ale muszę stwierdzić że macie tanie przeglądy :P My braliśmy +/- 100zł :P zależało od klienta :P
Tanie bo nic na nich nie robią :)
A kto robi? W takim skuterze nie ma co przeglądać... latarką się sprawdzi klocki hamulcowe?
Nikomu nie chce się oglądać hamulca bębnowego...
Poziom oleju to pryszcz...
My co najwyżej jeszcze sprawdzaliśmy filtr powietrza i go trzepaliśmy i dmuchaliśmy kompresorem ;)
A nie daj Boże przyszedł jakiś kozak na przegląd... mieliśmy kiedyś takiego ;) Złoty kajdan na ręku, zaczął opowiadać ile on nie zarabia :D Był zdziwiony ile rzeczy wyszło po przeglądzie :P
wiem że nie ma co przeglądać. Dla tego tak się dziwię, że niemal wszyscy na te przeglądy tak jeżdżą... Myślą, że mechanik to taki znawca, rozkręci skuter na drobny mam i posprawdza wszystko... A prawda jest taka, że to kasa wyrzucona w błoto.
Za przegląd owszem ;) chyba że naprawdę przyjdzie fajny klijent (czyt. klijentka:P ) albo naprawdę ktoś miły to wtedy się obejrzy skuter ;)
Nie zapomnę takiego dziadka :P który siedział nad głową :D noo dosłownie pokazywał palcem co gdzie i jak :D No kurde :D chciałem mu wtedy powiedzieć że jak taki znawca to niech sam przejrzy :P ale pomyślałem o tych 100zł :D i się ugryzłem w język :P
nie wiem co macie na myśli "przegląd" ale u mnie to jest około 30 punktów kontrolnych i koszt 150-450zł,
a jesteś przy sprawdzaniu tych punktów kontrolnych ? Bo napisane sobie może być...
heh... 30 punktów kontrolnych przy skuterze?
W samochodzie owszem... ale nie wiem czy bym znalazł 30 punktów w skuterze.
Aż chyba wezmę jutro kartkę, długopis i spiszę wszystko co Mi przyjdzie do głowy. Chyba że mówimy o takich rzeczach jak sprawdzenie zaworów, stanu łańcuszka rozrządu, każdy silent blok i uszczelniacz, żarówka osobno...
Na pewno żaden mały serwis nie zrobi tak porządnego przeglądu sezonowego. Chyba że taka marka jak Harley czy Ducati... no ale mówimy o skuterach ;)
madi napisał:
a jesteś przy sprawdzaniu tych punktów kontrolnych ? Bo napisane sobie może być...
muszę być, samo się nie zrobi
"żaden mały serwis nie zrobi tak porządnego przeglądu sezonowego"
raczej w drugą stronę, duży serwis idzie w ilość, mały w jakość i renomę bo tylko dobrą opinią może zaistnieć, złe wiadomości rozchodzą się bardzo szybko, nie mówię tu o paprokach których jest pełno stąd osądy że na przeglądzie nic się nie robi i to tylko strata pieniędzy
Czyli sadzisz ze takie marki jak Harley, Ducati czy BMW olewaja przeglady? ;)
Zreszta... i tak prawdy sie nie dowiemy ;)
jestem tego samego zdania co madi. dobry serwis który rzetelnie robi przegląd to ewenement. nie raz i nie dwa opisywali na Skuterowie że pojechali na przegląd sprawnym skuterem, wyjechali zepsutym. wg mnie jak nic nie zrobią a wklepią pieczątkę to pół biedy. gorzej jak coś zepsują. pewnie do przeglądu 50-tki jest delegowany najgorszy pracownik, z najmniejszym doświadczeniem, bo to tylko 50-tka....
Na przeglądach w nowych autach jest zresztą podobnie... ostatnio czytałem w Autoświecie jakie numery robią na takich przeglądach, np:
po 20tys przebiegu zmiana tarcz hamulcowych (element eksploatacyjny, wymiana na koszt właściciela auta) bo trochę zużyte są, zdjęte tarcze nie trafiają do śmieci ale na sprzedaż jako używane oryginały... przekręt goni przekręt
nie mówię że jest tak zawsze i wwszędzie, ale wydaje się że uczciwość jest rzadkością
a właśnie, roomcajz wspomina tu o pieczatce, czy mogłabym dostać od takiego zwykłego mechanika jakieś potwierdzenie takiego ''przegladu''? pieczątke?
Piszecie,że na przeglądach nic takiego nie robią i to pieniądze wyrzucone w błoto,ale co ma zrobić człowiek,który chce żeby jego skuter przed sezonem był sprawdzony pod względem technicznym(wymiana olejów,hamulce itd) ale sam tego nie wykona bo się na tym nie zna...
Jeśli chodzi o pieczątki to chyba tylko do dowodu rejestracyjnego ale to przegląd techniczny a nie sezonowy ;) i na takim przeglądzie już Wam sprawdzą dokładniej skuter ;)
CactusMan zależy od serwisu, jeśli ktoś ma zaufany serwis to może oddać. Nie mówimy tu że wszystkie serwisy w Polsce pracują tak samo.
Jeśli ktoś nie ma zaufanego serwisu a ma jakiś mały serwis gdzie może wejść do pomieszczenia to niech się spyta czy może wejść i patrzy ;) oczywiście niech nie stoi nad głową mechanikowi ale gdzieś w oddali Sobie może patrzeć i wtedy serwisant zrobi taki przegląd rzetelnie.
Ja rok temu oddałem Kymco do Polsona (sklep, serwis który najbardziej zajmuje się polarisem ale też jest autoryzowanym sklepem i serwisem Kymco) i nie miałem żadnego problemu żeby wejść na serwis i sprawdzić jak idą pracę nad Moim Kymco ;) dosłownie mogłem przyjechać o każdej godzinie w ciągu dnia i zobaczyć ;) i tak robiłem, wpadałem codziennie o różnych godzinach i zawsze mechanik dłubał przy Moim Kymco ;)
Więc radzę wybierać serwisy nie małe typu "Pan Kazio w Garażu" choć i słyszałem o tych mechanikach że są naprawdę dobrzy i tani ale to rzadkość. Odpuszczałbym Sobie wielkie serwisy... Mają za dużo sprzętu... Zdziwił Mnie MotorLand bo oddałem najpierw tam przed Polsonem i stał koło 4 dni a nikt nawet nic nie zaczął. Skuterów mieli bardzo dużo do naprawy a mechanik jeden... Wzięli bo wiadomo.. kasa... a to że klient poczeka tydzień zanim zaczną a drugi tydzień bo będzie naprawiany to nie ważne.. Nawet Mi oryginalnej opony do New Dinka nie chcieli zamówić bo stwierdzili że dla klientów indywidualnych nie zamawiają ;)
Więc jeśli ktoś jest z Warszawy lub okolic mogę polecić Polsona, 20km od Warszawy ale wydaje Mi się że warto i rzetelna firma. Widziałem że mają lawetę do motocykli więc nawet jak coś się stanie na mieście to można zadzwonić i przyjadą ;)
Maniek ile biorą w Polsonie za taki przegląd?
U mnie w małych serwisach ceny zaczynają się od 200zł.
CactusMan napisał:
Piszecie,że na przeglądach nic takiego nie robią i to pieniądze wyrzucone w błoto,ale co ma zrobić człowiek,który chce żeby jego skuter przed sezonem był sprawdzony pod względem technicznym(wymiana olejów,hamulce itd) ale sam tego nie wykona bo się na tym nie zna...
Hmm... każdy decyduje sam na co wydaje kasę..... na osobach które nie potrafią albo nie chcą robić samemu zarabiają mechanicy i nic dziwnego w tym nie ma. Co do pieczątek- to chodzi o autoryzowany serwis i przegląd gwarancyjny- tego nie da się zrobić byle gdzie jeśli chce się zachować gwarancję. Ja osobiście jestem do serwisów uprzedzony i nastawiony sceptycznie. może źle trafiłem an początku, na naciągaczy i dlatego. nie twierdzę, że każdy jest taki sam
CactusMan napisał:
Maniek ile biorą w Polsonie za taki przegląd?
U mnie w małych serwisach ceny zaczynają się od 200zł.
A wiesz co nie wiem bo takie przeglądy robię sam.
Muszę oddać na ustawienie zaworów jakoś zaraz więc mogę się spyta ile za przegląd.
A pytałem się przed zimą to powiedzieli od 100 do 150zł za ustawienie zaworów.
My w serwisie robiliśmy przeglądy po 100zł plus koszta jeśli trzeba było coś wymienić czy ustawić gaźnik.
SORRY zdublowały Mi się wiadomości ;)
Mam takie głupie pytanie gdzie znajduje się ta przekładnia ? bo w instrukcji nawet tego nie mam .Jest napisane że trzeba go wymienić ale nie wiem jak nie ma instrukcji.Jaki olej jest Najlepszy do przekładni?Do silnika kupiłem Castrol Magnatec 10W40 będzie dobry?
To czarne na dole to przekładnia. Olej do niej to Hipol 80W90.