Prośba o pomoc w wyborze skutera do 3 tyś zł.

Witam wszystkich. Jak widać jestem tutaj nowy i dopiero zaczynam wchodzić w temat skuterów...Moje pojęcie o nich nie jest większe od przeciętnego zjadacza chleba,jednak chciałbym nabyć skuter do 50cm do 3000zł.
Tu moja prośba: pomóżcie wybrać co najlepsze w tej cenie!!Wiem ,że to niezbyt dużo finansów....z wstępnej orientacji odrzuciłem wszystkie chińczyki itp.
Myślę o :yamaha (np. jog),aprilia (np. guliwer),malaguti,piaggio (np.Vespa),lub suzuki(np ap50),honda (np.sfx50 ) .Proszę pomóżcie!! Ma być to skuter dla dwóch osób ja mam 180cm wzrostu i 80kg wagi i dziewczyna 160cm wzrostu i 50 kg wagi.Przydało by się troche schowków(kufer z tyłu-lub miejsce na niego) . Niestety jeszcze mechanikiem nie jestem więc nie chciałbym przesiedzieć przy tym skuterze grzebiąc w silniku..Latwa dostępność cześci zapasowych mile widziana.... Ot i całe moje wymagania.....
Z góry wszystkim dziękuję!! Acha no i zapomniałem dodać ,ze mam 30 latek więc wariowac na nim nie będe

Proponuję zapoznać się z Piaggio Fly, występuje z różnymi silnikami; 50 2T i 4T hi-per, oraz 100 2T i 125/150 4T. W cenie do 3k powinieneś znaleźć coś godnego uwagi. Aha, ten model ma bliźniaka Derbi Boulevard.

a można jakoś bardziej przyziemnym językiem??
Tzn. czy skróty podane przez ciebie to 2t -silnik dwusuwowy a 4t to czterosuw ?? 50 , 100 , i 125/150 pojemności?? jeśli się mylę to sprostujcie....

Nie mylisz się ;)

Maszyny polecone przez Pietro są ok, tylko przy wyższych pojemnościach już prawko wymagane.

Z dużych 50-tek polecam jeszcze Peugeoty Elyseo lub Elystar oraz Kymco Bet&Win i Dink.

damgad napisał:

Maszyny polecone przez Pietro są ok, tylko przy wyższych pojemnościach już prawko wymagane.
Z dużych 50-tek polecam jeszcze Peugeoty Elyseo lub Elystar oraz Kymco Bet&Win i Dink.

Peugeoty tylko na gaźniku, bo wtryski są wadliwe w tej marce.

no tak tylko jak spoglądałem na allegro i oto moto to te maszyny niestety są dla mnie nieosiągalne....zbyt wyska cena , znalazłem jednego elyseo ale miał 23 tyś przebiegu....
http://allegro.pl/sprzedam-peugeota-elyseo-i1641296749.html#gallery

jeszcze jedno : co lepsze?? cztero czy dwu -suw ?głównie będę wykożystywał ten skuter do jazdy po miescie ,choć nie wymagam sportowych osiągów( o ile można przy tego typu pojemnościach tak mówic) ale też nie chciałbym miec muła...

Jeżeli nie wymagasz sportowych osiągów, to raczej 4t, ale z drugiej strony jeżeli będziesz jeździł często we dwie osoby, to 4t będzie uciążliwe.
4t ma słabsze przyśpieszenie od 2t ( co ma duże znaczenie w mieście ) oraz słabo sobie radzi z teren górzystym .

P.S. Skąd jesteś ?.

Luboń/k. Poznania.
Jesli chodzi o te propozycje to większość z nich niestety jest dla mnie nieosiągalna przy tym stanie finansowym...
A jak jest z napędem???pasek,wałek,czy kardan??

w 90% skuterów jest pas napędowy , a w tych co interesują Ciebie, to 100% pas napędowy .

jeszcze jedno : jak w opisach allegrowych czy też z oto-moto rozpoznać który skuter jest 2 a który 4- suw??

1 ) http://otomoto.pl/aprilia-sr-sport-pro-M2644412.html
2 ) http://moto.allegro.pl/gilera-runner-50-okazja-i1649708228.html
3 ) http://otomoto.pl/peugeot-wrc-206-M2638942.html
Tyle znalazłem w miare ciekawego z wielkopolski .

No , jak nie pisze, to po modelu trzeba rozpoznawać.
Poprostu , albo zapytać tutaj na forum, albo zajrzeć w dane technicznie danego pojazdu ( są na pewno zamieszczone w internecie ).

chyba jednak pojade po hondę sfx50 z 2003 r około 7tys przejechane....
Co ty na to?? rozsądny motor za rozsądne pieniądze (2500 zł) ale rozwarze też Twoje propozycje...

jesli chodzi o aprille to musze ją odrazu skreślić,brak miejsca na kufer..... peugot..hmm ogólnie bezawaryjny ale niestety jak się coś popsuje to części kosztują fortunę...
Pozostaje ta gillera - ta"owiewka" z tyłu biała- to miejsce na kufer??

lemonek, po co Ci kufer w sportowym skuterze? ;) Wg. mnie wszystkie oferty wskazane przez Patryka są ciekawe.. Mnie najbardziej podoba się Gilera ta z szybą, ale w opisie nie wspomniano o przebiegu, potem Apka i Peugeot, atutem tego ostatniego może być to że pochodzi z krajowej sieci dilerskiej.
W Gilerze, to białe z tyłu jak to nazwałeś owiewka, to uchwyt do zamocowania kufra ;)

Co do Aprilii - jest możliwość założenia kufra .
Stelaż przykręca się w miejsce rączek dla pasażera.
Pojawiają się nieraz na allegro oferty stelaża wraz z oryginalnym kufrem APRILIA, tak więc jabym SR nie skreślał .

Co do Peugeota- nie masz racji !. Części są ogólnodostępne i w normalnych cenach. Zaufaj mi, że części do hondy trudniej znaleźć i zapewne będą droższe, niż do peugeota. Ceny części do peugeota kształtują się mniej więcej w tym samym pułapie, co części do gilery, aprilii etc.

Co do Runnerki , ja bym właśnie ją najbardziej polecił. Najwygodniejsze moto z całej trójki ( a z hondą to nawet czwórki ).
SFX jest dosyć mały .

Patryk ma rację, części do Hondy są nieprzyzwoicie drogie..przerabiałem ten temat, gdy byłem posiadaczem Hondy. Ta Gilera wydaje się być najbardziej atrakcyjna, pasowało by tylko obejrzeć na żywo jak wygląda, jeżeli faktycznie jest w ładnym stanie, to brać ;)

Dużych przebiegów nie należy się obawiać. Sam kupiłem teraz Hondę SH150 z przebiegiem 23k km i silnik chodzi bardzo dobrze. Silniki czterosuwowe szczególnie dobrych marek bez większych remontów są w stanie wytrzymać dwa razy tyle.

Przy silniku dwusuwowym żywotność jego jest niższa i tu po kilkunastu tys. km w dobrym markowym silniku trzeba zwykle powymieniać to i owo. Z tym, że remontowanie silnika 2T jest mniej bolesne dla kieszeni od 4T.

Co do dostępności części to jeśli masz do czynienia z modelem popularnym to o części nie ma się co martwić niezależnie od firmy. Jeśli kupujesz wynalazek to zwykle "skazany" jesteś na oficjalnego dealera (i wysokie ceny obojętnie czy to skuter włoski czy japoński) lub szukanie części po Europie. Tanie oryginalne części będziesz miał jedynie do tajwańskich marek (Kymco, TGB, SYM) nie wspominając o chińszczyźnie.

Ceny oryginalnych części do Peugeotów spadły w ostatnich latach jak żabojady przeniosły się z produkcją do Chin. 5 lat wstecz kolega za części do Speeda płacił w serwisie dwa razy tyle co ja za części do S9 :P