Witam!
Mam taki problem że poddałem tuningowi mojego skutera którym jet Peugeot JetForce C-tech (gaźnik) i okazało się że przed tuningiem miał lepszy v-max niż teraz teraz to max 85 a przedtem ponad 90 się zdarzało dodam do tego że skuter jest dobrze wyregulowany rolkami bo nie ma żadnych mułów przyspiesza pięknie no ale tylko do 80 a później końec nie raz się zdarzy więcej ale nie dużo… i nie ma tak że wyje a nie jedzie… mam sprężynę centralną TopRacing +15% gaźnik jest raczej dobrze wyregulowany sądząc po świecy … tylko jeszcze dyszy w nim nie wymieniałem którą jest 54 a podobno w Jet’ach dysza to blokada i powinno się założyć o 10 większą …
Jak myślicie czego to może być przyczyna bo ja już na niego sił nie mam Błagam pomóżcie mi!! oczywiście piwka i “pomógł” się posypią dla tych co mi pomogą :roll:
Pozdro!
Jakie masz teraz rolki ? Sprezyna do tego zestawu jest dobra
Wiec na pewno zla regulacja rolkami :]
Ja też męczę się w moim, tyle że po załozeniu sprzęgła, na sporotwym wariu, sportowej centralnej i LAserku piękne osiągi, a teraz się pogorszyły i nie ma sposobu żeby wyregulować ;/ Jeszcze błąd zrobiłem bo się bawiłem i rozwierciłem filtr powietrza, potem zaklejałem i rozregulowałem gźnik bo prubowałem wyregulować ^^ Teraz już lepiej jest ale nie idealnie. Z radą kumpla doszedłem do wniosku, że większą dyszę trzeba dać, a jak nie dam rady wyregulować to na stacje kontroli pojazdów mam podjechać, oni mają tam sprzet to siędogadam i powinni porządnie wyregulować gazior więc może i Ty spróbuj ;]
przeciętnie wchodzi że są to 5,85g bo włożyłem 6,6g i 5,1g z zestawu rolek testowych polini i na tych rolkach jedynie pięknie się na obro wkręca a na innych gorzej się wkręca a wcale szybszy raczej nie jest … a czy większa dysza coś da? bo zamówiłem a gdy ją wymienie to co mam od razu zrobić? zwiększyć ilość mieszanki czy może zmniejszyć? a może zwiększyć powietrze? i jak rozpoznać która śrubka jest od mieszanki a która od powietrzaż? trochę głupie pytania no ale nigdy się nie bawiłem w regulacje gaziora :-/
Od powietrza to ta gdzie rurka z filtra powietrza wchodzi - śrubokrętem tam kręcisz xP a mieszanka to taka większa, którą się da ręką obracać, jest tam pod nią sprężyna. Trudno to wytłumaczyć xD ale niczym więcej nie da siętam kręcić ^^ wiec się połapiesz.
ta co jest sprężyna to od obrotów przecież …
kdekarz123, ale ty się znasz xD Jak nie wiesz to nic nie pisz! Proszę… Są 2 śrubki, jedna reguluje wolne obroty, druga mieszankę. Mieszankę regulujesz tą bliżej filtra powietrza.
a ta śrubka ze sprężynką to nie jest śrubka od regulacji powietrza a paliwo się nie reguluje oglicaż
od obrotów to jest ta ze sprężynką to wiem… no ale od mieszanki jest jedna a drugiej od powietrza nie ma!? to czemu ludzie piszą że muszą wyregulować powietrze bo za mało powietrza dostaje…? Troskę to dziwne… no dobra czy zna ktoś odp na moje pytanie? czmeu po tunei jest wolniejszy niż przed tunem??? :-?
ze sprężynką to mi się wydaje ze od powietrza
Źle wam się wydaje. Jest tak jak napisałem na 100%
no dzięki jasiu na info :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Aha czyli jest tylko regulacja niskich obrotów i mieszankiż a takiego czegoś jak regulacja powietrza nie małą? I są w sumie tylko 2 śrubki do regulacji?? I co moze być mojemu złomowi że jest tak wolny po takim tunie? może to być powód za małej dyszy?
No tzn. mieszanka to powietrze regulujesz.
raczej mieszankę paliwa z powietrzem… :roll: no i chyba olejem…
No dobrze ale dalej nie uzyskałem odp. czemu on jest taki wolny na tym setupie ??
Daj większą dysze nie ma siły rozbuja obrotów przy takiej dyszy
powinna niedługo przyjść tzn w następnym tygodniu ^^ a jak myślicie czy to od dyszy moze tak zależeć?? …
Może i to dużo.
no dobra a po wymianie dyszy to co od razu zrobić? zwiększyc mieszanke? czy zmniejszyć? i jaką założyć gdy mam teraz 54???
Zakladaj dysze o 10 wieksza No i regulacja … nikt ci nie powie czy zwiekszyc czy zmniejszyc
… próbuj i będzie dobrze