Witam,
szukałem w paru tematach ale dokładnej odpowiedzi nie znalazłem …
A więc tak:
1. Jeśli będę miał 125 normalnie zarejestrowaną na 125 to jeśli mnie złapią to mam 500zł mandatu tak ?
2. Jeśli będe miał 125 zarejestrowane na 50 … ALE jeśli policjant sprawdzający mnie, się połapie ( popatrzy na cylinder ) że mam 125 to co mi grozi ? Tak jak w przypadku sfałszowanych dokumentów ? Czyli niby do 2 lat więzienia ? I jak w moim przypadku jeśli nie mam 18lat…
Z góry dzięki…
To jest oszustwo państwa jeśli masz 125/50. Za to jest kolegium i to naprawde spore, odebranie dokumentów i nakaz przerejestrowania na motocykl.
Z tym 1 to prawda 500 zł
Ale to tylko pierwszym razem, drugim juz najprawdopodobniej sprawa w sądzie i spore kolegium.
Taa, uwaga bo pozna ze to nie 50. Jak policja się nie zna. Za u mnie kolesia aeroxem zlapali 110 leciał i na wideoradar nagrali to mandat za przekroczenie placil
Ale dla kolegium i sądu itd. itp. wole nie ryzykować … może się trafić jakiś myślący ( rzadkość ) i zobaczy na cylindrze 124,9ccm Czyli zostaje 125 na 125 … i 500zł ? NIEE !
Tu pojawia się nastepne pytanie:
Jadąc na 125 ( i karcie MOTOROWEROWEJ [14lat] ) będę widział że mi kiwią lizakiem ( kontrola drogowa ) że mam zjechać na bok … I co teraz ? Zredukować na 3 żeby miał full obroty i jechał te 50 i IGNORE czy może maneta do fulla i także IGNORE ? ;] Wiadomo do lasu ( Enduro będę miał ) ale który z w.w. sposobów wybrać ? Bo nie mam zamiaru bulić 500zł <haha> Czy jeszcze jest taka opcja: że jak będę widział że stoją paredziesiąt metrów przede mną to po hamulcach i zawrót i w tube
DORADŹCIE !
Żeby nie kopiować wszystkiego bezczelnie podam link (mam nadzieję, że nikt się nie obrazi). Są tam zawarte informacje, które każdemu mogą się przydać.
http://www.scigacz.pl/Skuterem,pod,prad,7677.html
BTW. Jeżeli będzie Ci ścigać radiowóz z kamerką i nagrają Twoją tablicę to masz przeeeje*ane.
Jutro poczytam, dziś brak czasu
dzieki za link…
przecież nie mogą ścigać uciekinierów na motorach no nie ? a co jeśli oni też mają motory ? ;(
Proszę o dalsze podpowiedzi
przecież nie mogą ścigać uciekinierów na motorach no nie ?
z tego co pamietam mogą...
a tak BTW. to czysta głupotą jest rejestrować 125/50 psujesz tym sposobem opinie wszystkim motocyklistą :roll: i sory, ze to mówię, ale równierz głupota rodziców, którzy pozwalaja rejestrowac 125/50 i dawać niedoswiadczonemu jeszcze 14 latkowi jeździć tym po ulicach. Czy wiesz, ze w razie jakiegoś wypadku dostaniesz ostro po dupie?? No i będziesz miał syf w papierach... :-? Poczekaj 2 lata i rób A1 a teraz kup jakiąś gilere czy coś podobnego w 50cc.
Mądrze gadasz. Sam jestem przeciwnikiem chociaz mam runna z tym że to już mój 3 jednoślaxcorey93 napisał:
przecież nie mogą ścigać uciekinierów na motorach no nie ?
z tego co pamietam mogą...
a tak BTW. to czysta głupotą jest rejestrować 125/50 psujesz tym sposobem opinie wszystkim motocyklistą :roll: i sory, ze to mówię, ale równierz głupota rodziców, którzy pozwalaja rejestrowac 125/50 i dawać niedoswiadczonemu jeszcze 14 latkowi jeździć tym po ulicach. Czy wiesz, ze w razie jakiegoś wypadku dostaniesz ostro po dupie?? No i będziesz miał syf w papierach... :-? Poczekaj 2 lata i rób A1 a teraz kup jakiąś gilere czy coś podobnego w 50cc.
Ale dla kolegium i sądu itd. itp. wole nie ryzykować ... może się trafić jakiś myślący ( rzadkość ) i zobaczy na cylindrze 124,9ccm
Tia bo policjant będzie się czołgał po ziemi żeby ci zajżeć pod spód :P
jak cie zlapie jak pociskasz ostro, a w papierach będzie 50ccm to ci zabiorą dowód rejstracyjny i dowidzenia,
RudY napisał:
przecież nie mogą ścigać uciekinierów na motorach no nie?i
Pewnie, że mogą. Pamiętacie jak w wakacje policja nagrała kamerą z radiowozu pościg za motocyklem, który nie wyrobił na zakręcie i wjechał w pole?
W GTA się nagrałeś, że uciekać chcesz? Jak za Tobą ruszą to gdziekolwiek nie pojedziesz to Cię dogonią bo
- te ich Octavki 200km/h polecą jeśli przyjdzie Ci pomysł, żeby pojechać na obwodnicę.
- w mieście włączą sygnał i też im nie uciekniesz bo samochody zjeżdżać będą na pobocze
- dojedziesz do skrzyżowania, czerwone światło i co zrobisz
- będą mieli Twoje numery rejestracyjne to zapukają do drzwi
- masz 14 lat więc szczerze wątpię, żebyś potrafił jeździć tak, żeby komukolwiek uciec
- życie to nie GTA - spierdolisz się z motocykla i możesz zginąć
Więc jaką mam Ci poradzić taktykę ucieczkiż Szanuj bezpieczeństwo swoje ale przede wszystkim innych uczestników ruchu. Szczerze mówiąc pokazujesz, że jesteś jeszcze dzieciak
Jeżeli koniecznie musisz mieć 125ccm to dowiedz się gdzie w Twoim mieście są fotoradary, gdzie są kontrole, które samochody wożą kamerki na pokładzie i po prostu cały czas zachowuj uwagę. W Grudziądzu są to dwie skody o numerach bocznych 512 i 513 i zawsze jak którąś widzę to ma kamerkę.
lol … nie nagrałem się w GTA ale w NFS tak
nie no żartuje teraz …
to co mam się normalnie zatrzymać i bulić 500zł ?!
wiem gdzie stoją radary i kontrole … no ale mogą stać dzie indziej zawsze no nie ?
Przede wszystkim uważać i nie dać im okazji, żeby Cię złapali. Ja jeżdżę 65km/h i mam oczy dookoła głowy. Patrzę w lusterko czy nie jedzie za mną octavka, potem rzucę okiem wzdłuż ulicy bo psy widać z daleka (radiowóz i w dodatku te kamizelki odblaskowe) a jedno miejsce w ogóle omijam bo tam stoją często ale ukrywają się za budynkiem
Na początku na nowym moto na pewno będzie kusić, żeby sprawdźić jego osiągi. Ale mam nadzieję, że szybko Ci to przejdzie i zrozumiesz, że nie sztuką jest jechać na złamanie karku czy popisać się przed innymi. Pewnie zabrzmię jak wróżka czy psychoterapeuta ale na motocykl wsiada się zupełnie wyzbyty zbędnych emocji jak chęć popisania.
Nie bierz mi tego za złe, że jestem trochę ostry w słowach ale z doświadczenia wiem, że młodym człowiekiem trzeba zatrząsnąć, żeby coś do niego dotarło.
Trochę zszedłem z tematu ale ratuję Ci życie
Do tych 500zł mandatu dochodzi jeszcze odroczenie prawka o 2 lata więc nie warto w ogóle kupować 125, jak się prawka nie ma.
BTW Ja bym cie sprzedał policji, skoro masz tak durnowate pomysły, jak ucieczka przed nimi. Nie dość ze mozesz zrobić coś sobie, to jeszcze komuś możesz coś złego zrobić.
Jak będziesz miał to 125/50, to koło kontroli wolno przejedź i ,wła la’'.
Jak koło policji ile razy przejeżdzałem i mnie nigdy jeszcze do kontroli nie złapali.
U mnie to policja jeździ Polonezem, a jak dobrze pójdzie, to chyba Oplem, stoją z radarem jak im się chce, tzn. np. nie jest za zimno, żeby nie zmarzli.
Nie wiem czemu, ale policję jadącą samochodem widzę tylko w niedziele :shock:
pomaga mi tu tylko poluki chyba …
bez urazy dla innych
co do postu polukiego: Wcale nie mam chęci popisywania się … w szczególności na drodze … A osiągi sprawdze se raz może dwa i to na drodze gdzie auta jadą 2-3 na 10minut Na full będę otwierał na torze …
Co do tego odroczenia prawka czyli że nie będę mógł zrobić na A w wieku 21 lat tak ?
magnus: zakapował byś ( i to jeszcze policji ) na kumpla ?
Weź dzieciaku i kup sobie może najnormalniejszego crossa 125ccm zamiast enduro?! Przynajmniej na ulice nie wyjedziesz i będzie jednego debila na drodze mniej ;/
super … bardzo mi pomogłeś… jeździłem na konkursy o ruchu drogowym, przez rok jeżdżenia na pierwszym moto ani razu na mnie auto nie trąbnęło, i ogólnie przepisy znam … :*
Ale ty masz 14 lat, weź kup sobie motorynke a nie 125 zeby było o jednego trupa więcej.