Mam pytanie:otóż w jednym z filmów skuterowo.com na youtube mówiono że na prawo jazdy kategorii AM, będzie można zdawać w szkołach oraz będzie tańsze. Co z tym faktem? Czy hardcorowy polski rząd robi jakieś krok w tej sprawie. Ludzie nie chcą zdawać egzaminu , ponieważ kosztuje bardzo drogo, ja zresztą tak samo sądzę. W końcu będzie można zdawać, czy nie.
Kto ci takich głupot naopowiadał? Prawo jazdy kat. AM można zdawać W Y Ł Ą C Z N I E w WORDzie.
Zobacz sobie na yt. Najpierw zobacz ,a nie pieprz głupot.
rado1201 napisał:
Mam pytanie:otóż w jednym z filmów skuterowo.com na youtube mówiono że na prawo jazdy kategorii AM, będzie można zdawać w szkołach oraz będzie tańsze. Co z tym faktem? Czy hardcorowy polski rząd robi jakieś krok w tej sprawie. Ludzie nie chcą zdawać egzaminu , ponieważ kosztuje bardzo drogo, ja zresztą tak samo sądzę. W końcu będzie można zdawać, czy nie.
Masz rację
http://www.skuterowo.com/kiedy-wroci-karta-motorowerowa-i-czy-motocyklista-moze-jezdzic-na-dlugich-faq11-skuterowo-com/
Temat jednak dalej nie został ruszony. Są ważniejsze rzeczy (np. pomnik przed Pałacem)
Hehe dla mnie to jest ważniejsze bo wydawać 1000 zyla żeby jeździć na motorowerze jest to niedomyślenia. Oto polska.
Zapraszam do mnie na fanpage, jeśli będzie chociaż 1000 lajków składam petycję do Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju. Wtedy może szybciej wprowadzą egzamin do szkół. Udostępniajcie znajomym, żeby wszyscy widzieli ! https://facebook.com/NieDlaPrawaJazdyAM
Nie wprowadzą egzaminów do szkół... i te puste 1000lajków nic ci nie da ^^ Nawet na to uwagi nie zwrócą.
Trzeba próbować
Jeśli nikt nie będzie się tym interesował, to tak zostanie. To tak samo jak z życiem w tym kraju... Ludzie nie okazują sprzeciwu, nie wychodzą na ulicę i dzieje się tak, jak się dzieje... Samo wprowadzenie tego prawa jazdy było popisem tego co potrafią...
Dlatego pokażmy, że nie podchodzimy do tego obojętnie ! Jeśli nie pomożemy sobie to chociaż przyszłemu pokoleniu.
Dobre
Śmieszą mnie tego typu akcje dzieci z gimnazjum, które myślą że przez facebooka coś w życiu wywalczą lub zmienią. Równie dobrze inni by się mogli oburzyć że kat. B jest za droga, że ma za małą zdawalność i najlepiej by było gdyby ją by można zdawać w szkole np. na lekcji techniki.
Bardzo dobrze się stało że ktoś się wreszcie zajął małoletnimi kierowcami ,,tuningowanych'' skuterów, gdyż przeważnie kierowały nimi osoby zupełnie nie znających przepisów drogowych, a które otrzymały kartę motorowerową w szkole gdzie ich egzaminował nauczyciel z techniki, który też niewiele co pamiętał z przepisów drogowych.
Ssawka zgadzam się z Tobą. Znajomość zasad i przepisów ruchu drogowego nikogo nie ominie. Sam gdzieś mam starą kartę motorowerową i wiem jak się ją zdawało. Jedynie co to faktycznie koszta trochę duże ale w sumie nie ma się co dziwić, nikt za darmo nie nauczy nas jeździć a i paliwo trzeba doliczyć.
Nie chodzi tu o załatwianie spraw przez Facebooka, internet jest tylko ułatwieniem w nagłaśnianiu sprawy. Pomysł sobie, że są osoby uczciwe, które znają przepisy i podchodzą do tego na poważnie. Oczywiście zdarzają się takie osoby, o których piszesz. Co mają np. powiedzieć dzieci, które mieszkają na wsi i chcą tylko dojeżdżać do szkoły, łatwo się wszystko mówi, jeśli nie jest się w takiej sytuacji. Myślisz, że we wszystkich miastach wykonują taki kurs? Ja mieszkam w 50 tys. mieście, jest 7 szkół i żadna nie wykonuje takiego kursu, bo im się to po prostu nie oplaca. Jazdy masz w swoim mieście, a później na egzamin biorą cie do innego miasta, po którym nigdy nie jeździłeś. Ktoś chciałby np. pojeździć Simonem, którego można kupić za 500 zł, a na samo wyrobienie prawa jazdy musiałby wywalić 3 razy więcej. Chore prawo, które musi zostać zmienione. Pozdrawiam.
Zgodzę się jedynie że koszty są dość wysokie jak na młodego człowieka.
Znajomość przepisów powinna obowiązywać wszystkich uczestników ruchu, a tylko egzamin państwowy może to wyegzekwować.
Wcześniej było źle ? Teraz jest mniej wypadków ? Teraz młodzież jeździ w ogóle bez uprawnień, a wtedy to chociaż mieli te karty. Zobacz u mnie na fanpage'u ile osób zdaje... Egzaminy wyglądają tak samo jak na kat. A. Gdze tu porównywać skuterek o poj.50 ccm do takiego ścigacza, który ma 100 czy 150 km.
Przepraszam bardzo, jeśli myślisz że osoba jeżdżąca skuterem może nie znać przepisów lub nie umieć zapanować nad pojazdem tylko dlatego że skuter to nie ścigacz to jesteś w wielkim błędzie.
Co do dawnych kart motorowerowych to jak już wspominałem one miały i mają obecnie wartość papieru na której zostały zrobione. W żadnym wypadku nie są dokumentem poświadczającym że osoba ją posiadająca ma jakielkolwiek pojęcie o przepisach ruchu drogowego lub kierowaniu jednośladem.
Na moje oko to najprawdobniej sam nie zdałeś na AM i teraz robisz wielką awanturę w internecie na temat powrotu do starych zasad. Napiszę krótko- nic nie zdziałasz i niczego nie zmienisz. Dawne zasady już nie wrócą.
Niestety ja nie podejmowałem próby zdania egzaminu, bo nawet nie mogłem wykonać kursu w swoim mieście. Ja powiem krótko: AM jest dziurą w przepisach, która trzeba załatać.
Lamusy mi nie chodziło o usuniecie prawa jazdy kategori AM tylko oto żeby bylo tańsze i żeby można było je zdawać w szkole.
W szkole to możesz zdać lub nie do następnej klasy, a nie uzyskać prawo jazdy am. A może kat b też powinno się zdawać w szkole, bo jest drogie i w sumie ma też niską zdawalność? To jest dopiero pomysł! Trzeba założyć facebooka i zbierac like, to może zmienią te durne przepisy. A zapomniałem jeszcze że zdawć kat b. powinno sie oczywiście juź w gimnazjum.
Głupi jesteś? Cie rodzice wychowali.