Pierwszy Skuter!

Dlatego wszystkim przesiadając się z samochodu na motocykl, dobrze radzę oduczyć się nawyków puszkowych:
- jazdy za kimś niemal na zderzaku
- przejeżdżania z nerwowym dodawaniem gazu przez szyny idące mniej więcej wzdłuż toru jazdy
- gwałtownego hamowania/skręcania (o zejściu na kolano nie wspominając) na znakach poziomych, piachu, koleinach, tej papie którą cerują drogi itp
- niepatrzenia w lusterka
- gadania z telefonem w ręku w trakcie jazdy :D

Równie groźne jak szyny, a może nawet bardziej - bo częściej występuje - są odcinki drogi bez krawężników, gdzie tuż za asfaltem, zamiast gładkiego pobocza jest wzdłużny rowek wygnieciony przez koła samochodów... :((((

PACI, pewnie lepiej, żebym z kwiatkiem za uchem biegał, to mnie wezmą za rusałkę :-)))
*
Tak lepiej?
Przy okazji wieś w jesiennym rozkwicie :-)

Druid napisał:

Równie groźne jak szyny, a może nawet bardziej - bo częściej występuje - są odcinki drogi bez krawężników, gdzie tuż za asfaltem, zamiast gładkiego pobocza jest wzdłużny rowek wygnieciony przez koła samochodów... :((((

https://www.google.pl/maps/@52.172261,21.056635,3a,48.3y,106.98h,70.26t/data=!3m4!1e1!3m2!1sB9TwWnrozPollCE9iA3shQ!2e0

A co powiesz na ten niepozorny pasek papy pośrodku prawego pasa ruchu? Parę kropel deszczu i mamy cichego zabójcę.

To gówno też jest takie śliskie?!

Jak tam AMAZONKO?
Udało się?

Arasz teraz jest mokro wjedź na pasy i zahamuj zobaczysz co się stanie

Nie chcę :-)
A nawet nie mogę, grzecznie kibluję w domu z antybiotykiem.
Ale jutro biorę sprzęta i jadę rano na budowę, mam niestety spotkanie z producentem drzwi i kierownikiem budowy.
Tu choroba nie obowiązuje, a terminy gonią :-)))

Krupek napisał:

Arasz teraz jest mokro wjedź na pasy i zahamuj zobaczysz co się stanie

Tylko Araszu, żeby Ci żyroskopy nie przestały pracować... :))))

No wiem, ale nie mam i nie miałem gorączki, powinno być OK :-)

arasz74 napisał:

To gówno też jest takie śliskie?!

Ten typ pseudo-asfaltu jest niebezpieczny tym bardziej, że często lekceważony. Nie jest trudno o uślizg któregoś z kół jeśli nawierzchnia jest choćby lekko mokra. Miałem kiedyś zdarzenie podobne do zjawiska shimmy (czym jest shimmy fajnie objaśnia Rhazz w swoim filmiku https://www.youtube.com/watch?v=6egZsPlsV1Q ). Na byłej NSRce przy prędkości około 60km/h a więc nie jakoś szaleńczo szybko, przy nagłym hamowaniu w nocy podczas mżawki, przednie koło wpadło mi w dziki taniec. Powód był prosty - hamowanie rozpocząłem na asfalcie ale 2 metry dalej zmienił się on w tę właśnie papę. Jakimś cudem uniknąłem gleby i bez gazu/hamulca wyprowadziłem maszynę na prosto. Możliwe, że ABS by pomógł, gdyby był.

Niefajne :-(

Jestem, ale póki co dziś skończyło się na ponad godzinnym montowaniu szyby, poza tym jeszcze zasiadłam do instrukcji obsługi i nadal nie wszystko jest dla mnie jasne, ale nie będę tu zaśmiecała forum szczegółowymi pytaniami (zapewne "blondynkowymi") tylko chyba napisze bezprośrednio :)

No to nadal przed pierwszą wyprawą... Przy okazji zrób zdjęcie i pokaż jak wygląda przód skutera z tą szybą... ;)

Właśnie, krórą kupiłaś?

Oryginalną :)

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/s720x720/10985290_10155266103175716_5691950862765012023_n.jpg?oh=5309c00e3a03e9fde25e3de9bfe60630&oe=558DCDFE&__gda__=1435873287_0211962a7441149645a9e93ebeea712d

Wrzuciłam też do galerii :)

Wysoka. Czy jak siedzisz na skuterze, to widzisz nad szybą, czy przez nią? Bo, jak przez nią, to będziesz miała problem w czasie deszczu. Będzie bardzo słaba widoczność... wszak wycieraczek nie ma... Jeżeli widzisz ponad szybą, to lepiej... z kasku zawsze wodę można ściągnąć... ;))))

Tu jest wrażenie jakby była super wysoka, ale aż taka wysoka nie jest :) Jak się wyprostuje widzę spokojnie ponad :)

No to OK... Nie wiem, czy już się w to wyposażyłaś... Niektóre rękawice motocyklowe na wskazującym palcu lewej ręki mają coś tak jakby pióro wycieraczki... Można też nabyć osobną taką nakładkę na palec właśnie w formie mini wycieraczki... Nieocenione w czasie deszczu... zwłaszcza w mieście. Przy większej prędkości kropelki wody same się zsuwają, ale jak się stoi na światłach, to dobrze mieć coś takiego :)))))

Rękawice :)

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11035848_10155248819350716_2929511677429623667_n.jpg?oh=37b121a805ef826e2b23318abf364f8d&oe=558DAEE9&__gda__=1433884812_8c58758ad9b270c29772239de4088b76