Pierwszy skuter

Cześć. Szukam pierwszego skutera dla siebie. Jestem wędkarzem więc chciałbym go używać zeby sie po prostu szybciej poruszać na trasie ok 30-50km w jedną stronę Mam 190cm wzrostu. Mam na oku taki motorek: http://allegro.pl/show_item.php?item=2770305735 Co myślicie? Czytałem troszkę i firma ma dobre opinie. Albo motor zipp pro 50? Jakaś używka do 2tyś.

Może Romet Delivery ? Duży i pakowny więc rybki na pewno się zmieszczą :-)

Rozejrzyj się za czymś firmowym spokojnie kupisz do 2 tysięcy coś fajnego np. Yamaha neos, Peugeot trekker, Peugeot vivacity, Suzuki katana itd

A co myślicie o Zipp Pro 50? Ładny wygląd i dobre opinie ma. Czy 8000km przebiegu to dużo jak na taki motorower? Cena 2tyś. Mam 17lat, jak zdam kartke motorow, to za rok będe musiał jeszcze raz zdawać prawko AM?

2tyś to dobra cena, jeśli to model 2012. Jak 2011 to nie bierz bo rama pęka. Przebieg jak na taki motorower, jak był dobrze dotarty to 60 - z75% żywotu silnika. Podkreślam jeszcze raz zależy jak dotarty. Kolega na forum ma Zipp'a Salmo i przebieg ok. 20 tyś chyba i się sprawuje. Co do AM to tylko do urzędu miasta z badaniami lekarskimi i kartą moto i dostajesz normalnie prawko, nic nie będziesz zdawał - prawo nie działa wstecz.

A nie mam karty motorowerowej właśnie :) Chcę wyrobić uprawnienia i kupić jakiś motorek :) Mam już dosyć drałowania 20KM na rowerze :) A to jest niestety rocznik 2011. Roczniki 2012 są od 2,8tyś. W sumie i tak w tym roku już nie będę jeździć bo nie mam uprawnień i po za tym zaraz będzie zima :) Podoba mi się ten Zippek, ładny dzwięk i wygląd, ale podobno plastiki są szmelcowate :) Chyba łatwiej teraz zdać na kartę moto niż w przyszłym roku prawko am co?

I to jak ! W tym roku jest "luz" na zdawaniu jak cholera ! Wystarczy zrobić slalom Hondą Zoomer (WORDy). I teoria oczywiście ;p

A co wchodzi w skład egzaminu teoretycznego ? Po za znakami, bo to to mam w małym palcu :)

Ronda, sygnalizacja pozycją policjanta, krzyżówki i pytania typu "czy można zaparkować motorower na moście"

EDIT: http://radzilow.net/test.php?numer=7&typ=multi&ucz=0 - to był ten test chyba, nie mam 100% pewności ale bardzo podobny.

Na łodzkim motodromie miałem z tego ;)
http://www.grupaimage.com.pl/testy2/?mode=m

No dzięki, opanowałem już raczej wszystkie zasady i znaki, cały czas będę ćwiczył jeszcze :) A w zippie pro 50 tym z 2012r rama jest lepsza tak? Bo czytałem, że w 2011 jest rama pospawana z rurek i pęka przy jezdzie :) Kurcze, już się nie mogę doczekać żeby sobie pojezdzic :)

podobno te zippy z 2012 maja lepsza rame,jak zdasz to bd mial frajde Sam sie jaralem jak zaczynalem jezdzic:p

Witam. Byłem dzisiaj w ośrodku szkolenia kierowców i dowiedziałem się, że zdawać mogę dopiero w kwietniu w przyszłym roku, do tego muszę mieć 30godzin praktyki+wykłady i zapłacić za to 900zł... o.o

Okej, Pani w informacji się pomyliła, będzie to mnie kosztować 50zł :)

A takie jeszcze mam pytanie. Wstępni jestem zdecydowany na zipp pro 50. Czy nadaje się od do jazdy na krótkich odcinkach po drodze gruntowej np 100m(a tak to tylko po asfalcie). Czy na 2013r wyjdzie nowy model i łudzić się, że 2012 stanieje? Póki co to widziałem używkę 2012 za 2700tyś. Na wydanie mam 3250zł na chwilę obecną.

3250zł - Dolicz sobie ewentualne usterki które mogą wystąpić gdy kupisz używany. Dolicz sobie jeszczę rejestracje i opłaty.

Ją bym ci polecił yamaha bros albo aprilia sr 50 Factory ale musisz doliczyć inne życzy związane z skutkiem przykład ubezpieczenie.

no to te opłaty to są groszowe sprawy, rejestracja 110zł ubezpieczenie 95zł. Chodzi mi żeby sam pojazd mieścił się tak w granicy 3tyś. A używka w dobrym stanie z przebiegiem 600-1tyś km chyba nie jest jakaś zdezelowana :)

fantazyjnyke... napisał:

no to te opłaty to są groszowe sprawy, rejestracja 110zł ubezpieczenie 95zł. Chodzi mi żeby sam pojazd mieścił się tak w granicy 3tyś. A używka w dobrym stanie z przebiegiem 600-1tyś km chyba nie jest jakaś zdezelowana :)

No ja nie byłbym taki pewny :) Kumpel ma quantuma 2011 rok przebieg niecałe 2k i tak:

Nie ma prawego plastiku
nie ma hamulcy
licznik nie dziala
70% skutera jest porysowane
opony lyse

Skutery używane lepiej kupić od kogoś starszego a nie od nastolatków bo oni mogli z tym robić wszystko. Potem mogli cofnąć licznik i zmienić opony. A silnik sie rozleci

Kurde, to gdzie ja teraz poszukam emeryta jeżdżącego na "ścigaczu" :D Wiadomo, że przed zakupem obejrzę co kupuję, a to czy są rysy lub czegoś brakuje to widać na foto :) Poza tym kupując np. na Allegro jestem zabezpieczony programem ochronnym więc jak coś byłoby nie tego to zaraz by się zajęli nierzetelnym sprzedającym :) A jeszcze wytłumaczcie mi z czego wynika taka duża rozbieżność wagowa? Waga zippa z 2012 waha się od 90 do 120 kg w zależności od aukcji... tak samo pojemność od 12 do 15l

Bez przesady, że zaraz od emeryta. Na pewno powinieneś rezygnować z maszyn tuningowanych, nie robi się upgrade'u maszyny żeby jeździć spokojnie. Zwróć uwagę czy były robione przeglądy, zbadaj stan ogumienia.