Witam.
Mam już szalone 23 lata i dalej palę się do jednośladów.
95kg/186cm.
Od sezonu jeżdżę na skuterze 50ccm i poczułem zew by wybrać coś lepszego. Dodatkowo narzeczona zgodziła się na 125ccm, jest to kolejny przystanek w mojej drodze do kategorii A. Myślę że to będzie sprzęt na około 4 sezony. Po tym czasie wrócę do PL i będę robił A. Na 125ccm później będzie pewnie jeździć moja narzeczona, także dobrze by był to w miarę lekki sprzęt. Z skuterem 120kg sobie dobrze radzi.
Docelowo ma być skuter 300ccm albo jakiś motorek 250ccm dla mnie.
Chciałbym obyć się z zmienianiem biegów itp.
Ogólnie moim celem jest kupno możliwie najmniej awaryjnego modelu w danym zakresie cenowym który będzie w stanie bez męczenia silnika utrzymywać te 90km/h. Najlepiej 100km/h tak by osobówki mnie nie wyprzedzały jak trendowatego który jedzie 50ccm Który gdyby narzeczonej nie podszedł nie stracił by 60% na wartości przez ten czas.
Super by było jakby motorek mógł osiągać te stałe 90km/h w dwie osoby (155kg około)
Bardzo ważne jest dla mnie by wygodnie się siedziało, bez jakiś łamiących kręgosłup pozycji. Uwielbiam siedzieć jak na kibelku i sunąć sobie spokojnie gdy wokół jest las i prześwituje przez liście słoneczko
Mój budżet to 20000 złotych, jednak wolałbym się zmieścić w max 15 tyś.
Zastanawiam się nad jakimś chińskim wynalazkiem za 6tyś na przykład tym: https://www.romet.pl/Moto,Soft_Chopper_2_125,20,666,14915,2015.html
Niby ma 12 km, ale vmax tylko 90. Wcześniej było na stronie 110km/h.
Czy raczej już iść w coś markowego: https://www.yamaha-motor.eu/pl/products/motorcycles/urban-mobility/ys125.aspx?view=featurestechspecs
Całkiem istotne jest to że jestem całkiem zielony w biegówkach.
Mam już ubranie: (rękawiczki, kask+ kask narzeczonej, rękawiczki ) koło 1000zł mnie wyszły. Przy zakupie motoru planuję z narzeczoną kupić nam 2 kurtki, może jeszcze jakieś buty. Zależy ile budżetu pójdzie na sprzęt.
Pozdrawiam wszystkich motomaniaków
@edit
Ah zapomniałem dodać, sprzęt nie musi zapierdala*, od tego mam hothatcha
Hyosung można gdzie kupić wie Pan może?
Yamaha vs cbf która będzie lepsza do latania 90 km/h w 2 osoby?
Oglądałem filmik ze w cbf jest zbyt krótka 5 i może to skrócić przebieg silnika.
Dla wyższych osób, wygodniejsza będzie Yamaha YS 125, ponieważ ma wyżej umieszczoną kanapę. Chinoli nie polecam. Już ludzie biegają od warsztatu do warsztatu z tymi ich lipnymi wtryskami.
Dla wyższych osób, wygodniejsza będzie Yamaha YS 125, ponieważ ma wyżej umieszczoną kanapę. Chinoli nie polecam. Już ludzie biegają od warsztatu do warsztatu z tymi ich lipnymi wtryskami.
Możesz rozwinąc troche coś o tych usterkach tych systemów wtrysku z chinoli?
W niedzielę miałem okazję zrobić sobie jazdę testową Hondą CBF 125. Mam 192 cm wzrostu i nie było tak źle jak myślałem. Jeździło mi się na tym moto bardzo dobrze. Kolana miałem zaparte o bak. Ostatecznie jednak zdecydowałem się na Hondę Varadero 125. Myślę, że przy moim wzroście to moto będzie po prostu lepsze i wygodniejsze przy dłuższym użytkowaniu.
Ogólnie to ciekawe oferty teraz ma ta honda 10900 za cbf z kufrem za free z tego roku. Forza najtaniej dostałem 20400 z kufrem za 1000zl. W sumie to nie wiem czy warto brać junaki itp po 7/8 tys plus cena jakiegoś kuferka jak możnana mieć hondę z kufrem za 11.