Witam. Niedawno zakupiłem sobie skuter PIAGGIO ZIP. Nie wiele o nim wiem... I mam pytanie, czy jest ktoś tutaj na forum kto posiada ten skuter? Bo chciałem się troche o nim nieco wiecej dowiedzieć. :-)
Ale zip ten w starej czy nowej "budzie" ? Podaj rocznik ;)
No w tej nowej. Rocznik 2006 r. =)
FranceCola, czyli jednak skuter ;P
Weź jakieś fotki wrzuć i napisz ile dałeś jaki przebieg itd ;P
Po prostu chcę zobaczyć jaki skuter w końcu kupiłeś, bo miałeś trochę wątpliwości, czy skuter, czy motorower itd.
my z Termitem mamy po Piggiu Flaju- to skuterk ciut większy od Zipa ale bebechy ma te same. wrażenia pozytywne. jeśli masz 4t to chyba najoszczędniejszy skuter na świecie
Hej możliwe, że i ja będę miał jakiegoś Piaggio Zipa. Na razie stoi w Niemczech i coś ma silniczkiem. Nawet nie wiem jaki to motor. Kolega ma przy okazji następnego kursu tam przywieźć mi do zabawy.
Piaggio Fly są SUPER! ;) W silnikach Piaggio 4T, podoba mi się umieszczenie wlewu oleju silnikowego, od strony przekładni..roomcajz napisał:
my z Termitem mamy po Piggiu Flaju- to skuterk ciut większy od Zipa ale bebechy ma te same. wrażenia pozytywne. jeśli masz 4t to chyba najoszczędniejszy skuter na świecie
Tak jak roomcajz pisze.Piaggio Zip ma ten sam silnik co Fly czyli Hyper4 ;) Mi tam osiągi wystarczają na odblokowanym po mieście elegancko się śmiga,spalanie nie powala z nóg jak w 2T,a pasażerowie zachwalają dużą kanapę i wygodę podróżowania.Miałem tego starego Zip'a i niestety jazda w dwie osoby była trudna.Bardzo mała kanapa i na dodatek kończyła się z tyłu "przepaścią",że tak powiem :) Krótka i ścięta na tyle.Widziałem,że w tym nowym Zipie już miejsca jest trochę więcej no i uchwyt jakiś tam jest dla pasażera.Ale to jest kompaktowy skuterek.
No Pietro i fajnie,że ożebrowanie zrobili dla lepszego chłodzenia oleju.Ja tylko jestem ciekaw jak Fly 150 śmiga,to może po zrobieniu prawka bym się przesiadł na wersję z większym silniczkiem :D
Fly fajnie musi latać z większym silniczkiem Leader.. ;)
W Chorwacji dużo jeździło Fly,ów...napatrzyłem się na te cuda do woli, te nowsze mają piękne tylne klosze lamp, typu "clear'..te skuty są zaje fajne :)
No tak w tych nowych Zip i Fly zrobili bezbarwne klosze kierunków i tylnego światła.Bardzo elegancko to wygląda i odświeżyło design poniekąd :D
Macie rację, Fly ma bardzo ładną linię nadwozia, ogólnie elegancki skuterek.
OK to napisze coś o swoim skuterku :-)
Skuter PIAGGIO ZIP zakupiłem cztery dni temu. Zapłaciłem za niego 1700 zł =D
Skuter ze wszystkimi papierami, tylko trzeba go zarejestrować.
Rocznik 2006 r. Wygląd wizualny wg mojej oceny jest bdb . Minusem wyglądu wizualnego, jest obudowa na lampe, która jest troche jakby "podtopiona" z słońca, nie wiem co się z nia stało, że tak wygląda. Przebieg na liczniku to 8500 tyś km. O silniku za wiele to nie moge powiedzieć, bo dopiero od niedawna mam skuter i dopiero czas pokaże, czy silnik jest dobry :)Ale jak na razie, to silnik działa bez zarzutu i odpala jak nowy skuterek :) Fotki dodam nie długo, bo cały przedni plastik jest zdjety, i jest w trakcie malowania i klejenia -spawania ,małego elementu plastiku. :-)
ja posiadam go już 4 lata, bardzo dobrze wykonany, elegancki,ekonomiczny, duży bak(ponad 7 litrów),dynamiczny jak na 4takt
jest to jednak praktycznie skuter jednoosobowy i w 100% miejski
A jak jest z awaryjnoscią w tych skuterkach ? :)
Piaggio to Mercedes wśród skuterów, więc jakość musi być wysoka..Zależy na jaki używany egzemplarz trafiłeś? Tak samo jak z autami, możesz kupić padlinę po gigantycznym przebiegu, lub wręcz przeciwnie...
Czas pokaże na co trafiłem :-)
I mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobic, gdy akumulator szybko się rozładowuje?
Wtedy to chyba pozostaje tylko wymiana.
Możliwe, że akumulator jest już nic nie warty. Może jego sprawność zmalała ze starości lub rozładowywał się do zera np. w czasie zimowych przestojów lub w czasie nim skuterek trafił do Ciebie, a tym samym płyty akumulatora zasiarczyły się bezpowrotnie. Może także być uszkodzone chociaż jedno ogniwo (zwarcie). Jeśli masz dobre ładowanie, a na postoju nic nie pobiera prądu nie obędzie się bez kupna nowego akumulatora.
No tak jeśli jest,to jeszcze fabryczny akumulator.To z pewnością jest już mocno zasiarczony.Chociaż Piaggio montuje bardzo dobre japońskie akumulatory Yuasa,lecz każdy akumulator podlega naturalnemu zużyciu po jakimś czasie.A tak ogólnie jaki przebieg ma Zip ? :)