Opinie: Gwarancja: Fakt czy Fikcja?

I tutaj ArtekToros ma rację, olałem przegląd mi kazali zostawić na 24h co to by sie działo, albo co gorsza nic by sie nie działo. Zrobiłem to co trzeba tu się rozpisywał nie będę i jestem zadowolony 150 zł. Kieszeni. Pozdrawiam

Panie Wujak nie mogę się z Panem zgodzić odnośnie wrzucania wszystkich serwisów do jednego worka ,mój brat prowadzi autoryzowany serwis zipp i na pewno nie ma sytuacji że gwarancja nie obejmuje jak pan pisze gaźników itd . klienci przyjeżdżają z różnymi usterkami od drobnych po poważne.Co nie którzy po kilka razy w tygodni ,jedni bo rzeczywiście coś się dzieje inni bo im się wydaje że skuter za słaby za drętwy z oczekiwaniami że serwis zrobi im ścigacza z 50. Co do przeglądu nie jest prawdą że konieczne jest wlewanie oleju narzuconego przez producenta jest to olej zalecany ale nie obowiązek ,klient ma prawo przywieźć swój olej zgodny ze specyfikacją producenta a serwis go wymieni pomniejszając koszt przeglądu o zakupiony olej.Co do ceny przeglądu ,przegląd kosztuje 150 zł brutto ,w cenie wykonuje się wszystkie czynności zalecane przez producenta plus w przypadku serwisu o którym pisze ,klient gratis ma sprawdzone ciśnienie w oponach,ustawione światła jeśli jest potrzeba ,wyregulowany gaźnik, skuter jest umyty i wyczyszczony.I teraz co decyduje o cenie przeglądu oleje ,podatek ,koszt wynajęcia lokalu w dobrym punkcie ,woda ,prąd ,Zus właściciela, ,pracownika,pensja pracownika wydatki typu zakup kluczy,podnośnika ,urządzeń.do tego proszę zauważyć że sezon na serwisowanie motocykli to krótki okres a serwis musi być czynny przez cały rok bez względu na to czy ktoś przyjedzie w grudniu czy nie. Dla przykładu mogę Panu powiedzieć ile kosztuje robocza godzina np w suzuki 150zł w Warszawie z czego pewnie pół godziny zajmie sama diagnostyka usterki nie mówiąc o zabraniu się konkretnie do naprawy . Myślę że następny artykuł powinien być poświęcony serwisom godnym polecenia w każdym województwie , i proszę mi uwierzyć że takie istnieją.

Myślę, że pisanie, iż jest to “gwarancja skutera” jest nie właściwe, przecież jak widać większość skutera nie jest na gwarancji.

Ale trzeba jeszcze dodać, że chociaż wiele elementów naszych skuterów nie są na gwarancji to w wielu serwisach, i tak pomagają jak ma się jakiś problem a nawet czasami naprawiają.

Ciekawostka prawna: Aktualnie, jeśli jakikolwiek sprzęt zepsuje się dwukrotnie na gwarancji, to mają obowiazek oddać pieniądze - http://cosiepsuje.com/artykuly/81/jesli-sprzet-na-gwarancji-zepsuje-sie-dwukrotnie-otrzymasz-zwrot-gotowki.html