Olej

Najprościej pójść do hurtowni motoryzacyjnej/supermarketu/na stację benzynową i kupić olej specjalnie do skutera. Są takie przeznaczone pod konkretne silniki i już. Może są trochę droższe od samochodowych ale sumienie spokojniejsze. I już.

To w piątek albo w poniedziałek zaopatrzę się może w jakiego Castrola motocyklowego. Chyba GPS to dobry półsyntetyk od castrola

Castrol, Elf, Shell, Mobil... Do wyboru. I masz pewnosć, że do jednośladu.

Oczywiście :) I trzeba będzie się do tej zasady stosować ;) co do samochodu to do samochodu, co do skutera to do skutera, co do traktora to do traktora itd.

lop16 napisał:

To w piątek albo w poniedziałek zaopatrzę się może w jakiego Castrola motocyklowego. Chyba GPS to dobry półsyntetyk od castrola

Myślę że do małego skutera/motorowera 4T, najlepszy byłby motocyklowy olej mineralny, np:
http://moto.allegro.pl/castrol-actevo-4t-20w40-20w-40-1l-olsztyn-i2383223887.html

Ja rozplanowałem tak że jeździć na półsyntetyku do momentu aż zacznie brać olej i wtedy zastosować w nim taki olej jak podałeś 20w

a ja mam takie pytanie:
Czy jeśli na przyszła wiosnę kupie sobie 4l oleju Motul 5100 15W50 i zakładam, że będę wymieniał go 2 x w roku to czy taki olej nie będzie przeterminowany na następny rok ?

Velox:
Przeterminowany? Nieee... Nie sądzę. Jeśli nie jeździsz zimą to wymień olej przed odstawieniem skutera. Chodzi o to żeby nie stał ze starym olejem w środku. I z produktami jego rozkładu...

Dwa razy do roku? Jeśli nie zrobisz 2000 km między wymianami to nie ma sensu i szkoda kasy.

Lop16:
Możesz tak zrobić. A jak zacznie brać olej to wymiana pierścieni lub ogólnie remoncik i możesz dalej lać półsyntetyk (oczywiście po dotarciu na minerale).

Jak w chińczyku remont to wszystko wymieniać od razu :)

Tak, jeśli jest taka potrzeba. U mnie w 2T można szlifować cylinder ale w moim wypadku taniej będzie wymienić cały kit.

lop16 napisał:

Ja rozplanowałem tak że jeździć na półsyntetyku do momentu aż zacznie brać olej i wtedy zastosować w nim taki olej jak podałeś 20w

Powiem ci tak; w motocyklu/skuterze posiadającym skuteczny filtr oleju (z papierowym wkładem), można spokojnie lać rzadki syntetyk/półsyntetyk, bo wszystkie zanieczyszczenia wyłapie ów filtr. Natomiast małe skutery z reguły zamiast filtra mają siatkę, która nie zapewnia dobrego filtrowania oleju, więc cały ten syf, drobniejsze opiłki, szlamy (na wskutek dodatków myjących wnętrze silnika szlamy rozpuszczają się łącząc z olejem), itd. to wszystko krąży po całym układzie smarowania silnika robiąc więcej szkód niż pożytku z zastosowania lepszego oleju. Natomiast olej niższej klasy o wyższej lepkości, mimo że teoretycznie jest gorszy, jednak w silnikach bez filtra a tylko z siatką, lepiej się sprawdza, gdyż większa lepkość nie dość że poprawia smarowanie w ekstremalnie wysokich temperaturach, z uwagi na gęstość, zatrzymuje drobne zanieczyszczenia na siatce i w korytku korka spustowego (szlam). W starszych konstrukcjach silników bez filtra oleju (np.silnik fiata 126p) stosowano tzw. odrzutniki oleju, labirynty, w których gromadziły się zanieczyszczenia i szlamy (okresowo czyściło się odrzutnik). Olej lepszej klasy niweluje ten system, gdyż wszystko co powinno być odseparowane od oleju miesza się z nim w całym silniku, pogarszając efekt smarowania.

A słuchajcie. Nie dałoby się od środka ten filtr wyłożyć specjalnym papierowym wkładem który stosowany jest w normalnych filtrach oleju? Czy to by nie zdało egzaminu? Czy to wgl jest możliwe od tego zaczynijmy

Byłaby za mała przepustowość. Papier ma za małą powierzchnię i zatkałby wszystko. Albo zostałby rozerwany. Tak mi się wydaje. Nie sądzę żeby to zdało egzamin.

kisiu masz racje

Właśnie o rwanie i zatykanie miałem wątpliwości :) Kurczę że jeszcze przez taki czas nikt nie wymyślał prawdziwego wkręcanego filtra do 139qmb :) No chyba że w tym silniku nie ma absolutnie takeij możliwości

Myślę, że byłaby. Tylko podrażałaby koszty. Ale co tam - możesz lać tańszy olej i mimo to będzie ok.

No niby tak :) Ale jakby takie coś stworzyła firma np. naraku czy tam jakaś i byłaby opcja dokupienia se :) nie mówię aby seryjnie takie montowano.