z 1000km zrobię na tym platinum i wymienie go spowrotem na zipp :)
To zrób tak i będziesz miał pewność, że jest dobry.
Ten Hipol stojący przy chlewku jest całkiem świeży, bo używają go do traktora i innych maszyn rolniczych. Ale może coś kupię. W końcu 25 zł na całe życie skutera to nie majątek i można kupić nawet lepszy olej.
Ja mam coś takiego, ze lubię miec wszystkie materiały eksploatacyjne jednej marki. Może to jakieś zboczenie ale tak jest:-) Mam sentyment do marki Shell i ku niej się skłaniam ale jeszcze zobaczymy.
Kisiu kolekcjoner :D
No, mam takie różne odchyły:-D
Znalazłem Shell Spirax 75W90 syntetyk ale zobaczę co jest na stacji. Nie chcę zamawiać na wysyłkę.
Z mojego doświadczenia wynika, że lepkość oleju w polskich warunkach, gdy musi on smarować także skrzynię biegów nie za bardzo może być niższa niż 20W
Eksperymentowałem. Najpierw na fabrycznej brei - było OK. Potem wlałem na 500km 10W40 (VW 505.01), żeby wyczyścić silnik w środku - za mała lepkość. Teraz wlałem 20W50 i w temperaturach oscylujących między 15 i 25'C temp. zewnętrznej jest OK.
Tak, z moto ze wspólnym olejem tak pewnie jest. Tam parametry oleju mają ogromne znaczenie.
Lepkość oleju w polskich warunkach może być niższa od 20W, w niektórych przypadkach ta wartość nawet musi być niższa, z tym że ma to być olej motocyklowy. Kto stosuje samochodowy olej do motocykla, posiadającego wspólny obieg smarowania silnika i skrzyni biegów!?bogo napisał:
Z mojego doświadczenia wynika, że lepkość oleju w polskich warunkach, gdy musi on smarować także skrzynię biegów nie za bardzo może być niższa niż 20W
Eksperymentowałem. Najpierw na fabrycznej brei - było OK. Potem wlałem na 500km 10W40 (VW 505.01), żeby wyczyścić silnik w środku - za mała lepkość. Teraz wlałem 20W50 i w temperaturach oscylujących między 15 i 25'C temp. zewnętrznej jest OK.
Witam. Zdecydowałem sie na olej 15W50 dla 4 stroke z firmy KROON OIL - dokladnie taki: EXPULSA RR 15W50, i 75W90 z tej samej firmy. Olej to olej w sumie :)
Pierwsza wymiana po 120km i było troszeczke opiłków metalu, tylko nie wiem czy caly olej spuscilem, bujalem nim na wszystkie strony, ale ciezko troch bo to prawie 90 kg :). Jutro wymiana w przekladni, mam nadzieje ze pódzie tak samo łatwo jak w silniku :).
I prosze o rade czy na nastepna wymiane przy 300km nie lepszy bedzie ten sam olej tylko 10W50?
Ja bym do 1000km docierał na mineralnym 15w a potem zalał syntetykiem motula 5w ;) Oczywiście jeszcze możesz zrobić przejściówkę z wykorzystaniem półsyntetyka dla wyczyszczenia silnika :)
Docierałbyś na 15W samochodowym?lop16 napisał:
Ja bym do 1000km docierał na mineralnym 15w a potem zalał syntetykiem motula 5w ;) Oczywiście jeszcze możesz zrobić przejściówkę z wykorzystaniem półsyntetyka dla wyczyszczenia silnika :)
Nie napisałem że samochodowym tylko na 15w. Mój skuter na samochodowym lotosie 15w chodził przez ok 2700km u poprzedniego wlasciciela ;/ BO MU TAKI W SERWISIE NALALI I ZAGWARANTOWALI ŻE TAKI SIĘ NADAJE. masakra.
Lotos 15W40 samochodowy nie ma jakichś szczególnych dodatków płuczących i ujdzie do skutera. JA też docierałbym właśnie na takim, a później (ewentualnie) przeszedł na inny. Te co napisałeś też powinny się nadawać bez problemu.
W każdym bądź razie robię 1000km na tym platinum i wun ze skutera ;)
15W50 jest najlepszy na lato ale jesienią chyba nie powinienes mieć z nim problemów.
Lotos 15W40 ma wysoką klasę jakości SL. Absolutnie na dłuższą jazdę i z powodu wysokich obrotów silnika, nie nadaje się do skutera.Kisiu1981 napisał:
Lotos 15W40 samochodowy nie ma jakichś szczególnych dodatków płuczących i ujdzie do skutera. JA też docierałbym właśnie na takim, a później (ewentualnie) przeszedł na inny. Te co napisałeś też powinny się nadawać bez problemu.
Hm, więc jednak się myliłem...
http://www.lotos.pl/handlowy/produkty/oleje_dla_motoryzacji/oleje_silnikowe_lotos_do_samochodow_osobowych/oleje_silnikowe_lotos/408_lotos_mineralny_15w_40
SAE 15W/40 • API SJ/CF • ACEA A3-02/B3-98
Jest 2 klasy gorszy od SL :)
http://moto.allegro.pl/olej-lotos-city-15w40-5l-lotos-i2344150184.html
Widocznie występują w różnych klasach, ale nie wlałbym do skutera oleju samochodowego w klasie jakości SJ. To co lejecie do własnych skuterów, wasza sprawa.
tak bo lotos city jest do samochodow z instalacja gazowa (wczoraj ojciec kupil do samochodu). co do lania masz racje :) tego lotosa oczywiscie ja nie lalem tylko poprzedni wlasciciel a ja teraz tez zrobilem blad ze zalalem go znow samochodowym. teraz robie 1000km znow zalewam zippowskim
Miałem na myśli ten olej: http://allegro.pl/olej-lotos-mineralny-thermal-control-15w40-4l-pn-i2350348733.htmllop16 napisał:
tak bo lotos city jest do samochodow z instalacja gazowa (wczoraj ojciec kupil do samochodu). co do lania masz racje :) tego lotosa oczywiscie ja nie lalem tylko poprzedni wlasciciel a ja teraz tez zrobilem blad ze zalalem go znow samochodowym. teraz robie 1000km znow zalewam zippowskim
Slogany że Lotos City przeznaczony jest do samochodów z instalacją gazową to ściema, bo każdy dobry olej może być użyty do silników zasilanych LPG. Radzę Ci czym prędzej zmienić ten olej na właściwy i nie czekać na 1000km ;)