Od kiedy obowiązuje Prawo jazdy AM (na skuter)

Cytaty:

"19.01.2011 r. – dzień w, którym Prezydent RP podpisał nową Ustawę o Kierujących Pojazdami. Ustawa zacznie obowiązywać dopiero 2 lata od jej uchwalenia, czyli 19.01.2013 r."

"Dowód osobisty wystarczy także osobie dorosłej od 19 stycznia 2013 roku, gdy zgodnie z ustawą o kierujących pojazdami wejdą w życie nowe kategorie prawa jazdy, w tym AM. Ta uprawniać będzie do kierowania motorowerami, skuterami i trójkołowcami o pojemności skokowej silnika do 50 cm sześc., mocy do 4 kW (prędkość musi być ograniczona do 45 km na godz.). "

Posiadam jakieś nieaktualne już dane, bo coś mnie nie pokoi ten szum w telewizji i radiu, a problem ten mnie dotyczy, gdyż 18-stke mam dopiero we wrześniu, a że na razie nie mam uprawnień, to pozwalało by mi to jeździć "na dowód", a więc problem z głowy...

I co związku z tym ? Bo nie skumałem. Jakieś pytanie masz ?

A nie można było tego dopisać do istniejącego tematu np, tego http://www.skuterowo.com/forums/topic/najnowsze-wiesci-odnosnie-am#post-18087
takich tematów jest kilka.

Można było, za co przepraszam, po prostu nie zauważyłem (oczywiście z lenistwa ;) ).

Kapuchon: Moje pytanie polega na tym, czy data: 19.01.2013r. nie zmieniła się na 19.01.2012r., ponieważ tyle o tym mówią w tv, a ze względu na to co pisałem w 1 poście (osiemnastka we wrześniu) mój problem polega na tym, czy się "łapie", czy nie.

no własnie... czy ustanowienie tej uchwały nie ma byc czasem od stycznia 2012 roku?

bo z tego co słyszałem to większość ludzi mowi ze w 2012 juz trzeba będzie zdawac na to prawko AM ... ; (

Nie ustawa wchodzi w życie dopiero początkiem 2013 roku.

Wchodzi w życie od 2012, i masz od tego czasu rok na zdobycie uprawnień. Od 2013 musisz mieć AM.

Czyli kiedy będzie trzeba wymienić karte na AM? W 2012 czy 2013 roku?

To jak to wkońcu jest bo już się sam gubię. Czyli teraz już muszę wymienić kartę motorowerową na AM czy dopiero w 2013 ?

+gdzie ją wymienić?

Kapuchon chyba dopiero w 2013, bo teraz jest rok przejściowy który pozwala jeszcze zdać kartę motorowerową na policji lub w szkole.

Odbierało się pewnie będzie tam gdzie normalne prawko. Czyli prawdopodobnie w wydziale komunikacji.

Pewnie niestety wymiana karty motorowerowej na prawo jazdy kat.AM będzie coś kosztować.

Mam nadzieje że nie będzie się dopłacać.

Za wymianę karty motorowerowej na prawko AM będzie opłata - ile to nie wiem.

Według mnie jeśli będzie to 30zł to już dobra, niech mają. Ale gdyby to było powyżej 50zł to już cios poniżej pasa, bo to przecież oni pierdoły wymyślają, więc dlaczego my mamy za to płacić.

Nom, ja tylko chcę jeszcze w tym roku zdać bo się na Motorowerową łapię a AM ma być od 15 czyli mam rok skuter zimować !?

EDIT: Bo nie ma opcji żeby stary mi dał klucz z garażu bez uprawnień.

Czyli w końcu jak mam ja mam kartę od 2011 to nie muszę zdawać jeszcze raz, na AM ?

Nie, prawo nie działa wstecz.

Uff.. To super :)