A jeśli ktoś przykładowo teraz jeszcze w tym roku zda na kartę motorowerowa to do 2013 powinien jeszcze zdac na prawko kat.AM ?
i prawko AM jest od 15 roku życia?
Już wiemy że Am jest od 13 lat tak jak motorowerowa .
A co z osobami, które 18 stycznia 2013r. (tj. w dniu wejścia ustawy) mają 13 lat? Mnie to nie dotyczy, ale pytam z ciekawości i może innym się przyda.
PRAWO JAZDY KAT. AM BĘDZIE OD 14 LAT Zipp_Quantum PIEPRZYSZ GŁUPOTY, NIE OD 13 A OD 14, I PRZEZ TAKIE OSOBY JAK TY POTEM CHODZĄ LUDZIE I NIE WIEDZĄ JAK TO W KOŃCU JEST, BO MĄCISZ!!!
Prawo jazdy AM wchodzi w życie 18.01.2013 roku. Ci co będą mieli 18 lat przed 18.01.2013 to mogą sobie jeździć bez prawa am. Ci co mają kartę motorowerową i ukończone 14 lat przed 18.01.2013 wymieniają odpłatnie w wydziale komunikacji kartę moto oddają i dostają po miesiącu Prawko AM.
I teraz uwaga:
Młody Kowalski ukończył 13 lat 1 czerwca 2012 roku, i zdał na kartę motorowerową w dniu 15 czerwca 2012 roku. Niestety młody Kowalski będzie musiał robić prawo jazdy AM, gdyż 18.01.2013 r. jego karta motorowerowa straci ważność, i nie będzie mógł wymienić jej na prawo jazdy AM, gdyż nie będzie miał ukończonych wtedy 14 lat.
Dlaczego państwo zrobiło różnie wieku? Gdyż na AM będzie można jeździć Micro Car'ami, a dziecko 13 letnie na własne auto jest jeszcze za małe.
O to mi chodziło. Dzięki. A to, że AM jest od 14 lat to wiem :)
izdebski12 powiem ci tak ze w tedy gdy to pisałem to takie info podawali ale to sie juz od dawna zmienia co kilka tygodni zadna informacja nie jest pewna teraz. Pozdrowionka dla cb. Po za tym ci ktorzy zajmuja sie tym prawkiem am sami nie sa pewni co do tego niby juz miało to wejsc w zycie a dokładnych planow nie maja.