25lat temu na wsi to z dzielnicowym zrobiło się litra i jawą na komisariat go odwiozło to byly inne czasy inny ustój pokomunistyczny,inna policja i inne prawo.
silnik już jest zamontowany jutro podłącze i będzie ok. jedyne co muszę do niego kupić to filtr powietrza osłonę na cylinder i pierścienie na tłok bo jeden jest zajechany. Poszukam piaggio na części i za pół darmo to wszystko wyciągnę. Mam nadzieje że lista że czy do kupienia nie wydłuży sie :D
Ja bym pomierzył tłok i dobrał nowy np; do peugeota sv 125 oryginał 300zł a pasuje od mz 150 i 50zł:)
witam , mam nowy garnek żeliwny w keeway fact , z jaką prędkością dociera sie go od początku do końca ??
45-50kmh od czasu do czasu przegonić,żeliwo docierasz 1000km.
to "przegonić" to jest 100-200m na poczatku a potem delikatnie żeby przestygł.
docieram cylek żeliwny , czy mogę od razu wybrać się na długie trasy ?? tak mniej więcej 20kilometrów
możesz, tylko delikatnie. Stań w połowie,zgaś.Poczekaj z 5 minut i dalej.
mam taki problem że rozrusznik mi kręci tak jak by chciał zapalić ale nie odpala na nim , tylko ze strartera nożnego , ... jaka to może być przyczyna ?? moduł ? regulator napięcia ?
Jakby był moduł, nie zapalił by i z kopki. Gdyby padł regulator, nie było by ładowania. To nie to. Rozrusznik zazębia z wałem i kręci silnikiem czy tylko bzyczy ale nie zakręca? Bo jak pierwsze, to może aku słaby? Jak drugie, to bendiks do naprawy/wymiany.
A sprawdziłeś akumulator, czy nie jest za słaby? Dobrze kręci, czy ledwie, ledwie?
baterie ładowałem i tak samo było , mocno kręci
Wiesz, nie mam schematu przed oczami, ale tam chyba powinien być jakiś przekaźnik do uruchamiania rozrusznika, czy on nie podaje też prądu na moduł? Sprawdź to, bo może to jakiś gówniany kabelek się zluzował... ;)))
jaki pierścienie muszę kupić na tłok 55mm
jaki pierścienie muszę kupić na tłok 55mm. 57mm Będzie dobry ?
nie 57mm nie będą dobr i mierzy się cylinder nie tłok,i to dokładną suwmiarką bo może być po szlifie np; 55,25mm itd. a wogle to się kupuje tłok z pierścieniami.
troche szkoda kasy na nowy tłok skoro stary jest dobry, potrzebuje tylko pierścienie. To jakie kupić pierścienie, zmierzyć cylinder i takie kupić czy jak
kupić pod cylinder jak ma 55,10 to nominal bo wychodzony,ja bym kupił na szlif zrobił ten szlif dotarł i finisz.
po ilu kilometrach na dotarciu nie trzeba robić przerw ? garnek żeliwny . i po ilu kil można jeździć we dwójkę ?
tu nie ma reguł na te przerwy. warto je robić nie tyle żeby ostygł (bo raczej nie ostygnie... a nawet jak ostygnie to sie w 20 sekund zagrzeje znowu) tylko żeby w materiale zachodziły zmiany cieplno-chemiczne które zachodzą podczas stygnięcia.
Warto sobie zrobić 5-7minut przerwy co 10-12km spokojnej jazdy (chyba że chwile pałowałeś-to wcześniej) czyli co te 10-15 minut jazdy.
A pełne obciążenie (2 osoby to pojęcie względne bo mój kolega waży sam 130kg) to tak po 50% okresu docierania lub później. Ale jak od razu bedziesz jeździł w 2 osoby to też sie nie powinno nic stać - O ILE zrobisz to bardzo przytomnie. Bo z dwoma osobami na 100% będziesz musiał odkręcac bardziej.