Nowy Kymco, Honda czy Yamaha.

Hanita napisał:

Ja mam chyba 4t (?) :) i sprawdzę dziś jak ruszę z pracy.
Bez mierzenia to mój się trochę mułowato zbiera typu 4 sek a potem jak dodam gazu to fruuuu i już mam 45 i więcej to fruuu to około 5-10 sek. aha i jestem kobitką słusznej wagi :) i nie wożę prawie nic w kufrze ino torebkę :)

Hanitko a Ty nieodblokowywałaś, tak?

ja kupiłam wedle oświadczenia sprzedającego odblokowany no i udało mi się pomknąć parę razy około 70 km więc nie wiem czy moje osiągi po ruszeniu są dla Ciebie istotne :)

oczywiście nie doczytałam, że Tobie chodzi o nieodblokowany - sorry za zaśmiecanie i pisanie nie na temat :)

To jest kilka sekund do 45 km/h. Moim zdaniem nie ma sensu tego mierzyć. Zauważ, że skutery oprócz zablokowanych przełożeń, wariatora, przekładni i modułu mają też w większości ograniczaną moc, poprzez mniejsze dysze w gaźniku, zwężki w filtrze powietrza, zawirowywacz spalin i etc.. Z miejsca wszystkie ruszają podobnie, choć dwusuwy nieco szybciej. Różnice pomiędzy poszczególnymi skuterami są widoczne dopiero po ich odblokowaniu i wtedy można porównywać, który ma większy vmax, który lepiej przyśpiesza do jakiejś tam prędkości i jak ciągnie dalej...

No dobra rozumiem. Ale nierozumiem innej rzeczy. Każy zablokowany skuter ma tych blokad kilka w różnych miejscach. Czy każda z nich odpowiedzialna jest za za Vmax. Bo mnie bardziej interesowało by wmiarę sprawne dojście do tych ustawowych 45 niż vmax.

Ilość blokad jest raczej nakierunkowana na trudność odblokowania, ale czasem jedna blokada jest ściśle powiązana z inną.

z tym blokowaniem to na całym świecie czy tylko u nas w PL?

Czy na całym świecie to nie wiem, ale pewnie w niektórych kraja UE tak. Nie interesowałem się tym, bo nie wybierałem się motorowerem za granicę nigdzie :)

A ten Kyumkacz Dink jak jeździ nieodblokowany?

Wiesz co, każdy odblokowany w granicach tych 65 km/h powinien pojechać.

Na wiem, ale pytam o nieodblokowany. czy osiąga z łatwością te 45, coś więcej czy mniej czy ledwo co osiąga te 45?

Nie znam tego modelu, ale są sztuki, które zablokowane pojadą 60.
tu masz trochę

http://www.skuterowo.com/kymco-new-dink-50-maly-duzy-skuter/

http://www.skuterowo.com/kymco-new-dink-50-z-bliska/

http://www.skuterowo.com/kymco-new-dink-bye-bye/

znam te artykuły niemal na pamięć ale z nich nie wynika, że osiagają 60 z założonymi blokadami.

Normalnie załamka :)
A wiesz, że jadąc zablokowany 60 km/h jesteś prawnie w takiej samej sytuacji jakbyś jechał odblokowanym? :)

ale chyba homologacji i oc nie stracę bo nic nie jest konstrukcyjnie zmienione.

Teoretycznie nie. Chociaż z prawnego punktu widzenia wygląda to zgoła inaczej, ale nie chce mi się już tego wyjaśniać poraz kolejny :)
Prawo dotyczące motorowerów jest bardzo idiotycznie skonstruowane.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, kupiłem Neosa 4T, jest póki co bardzo zadowolony, kultura pracy silnika taka jaką chciałem, zbiera się bardzo dobrze przynajmniej w pojedynke.

Jest na dotarciu wieć go nie żyłuję, ale po prostej spróbowałem i 52 się pokazało na liczniku. Nie wiem dokładnie o co chodzi bo generalnei staram się postępować zgodnie z instrukcją czyli pierwsze 150 km przepustnica rzadko powyżej 1/3, potem 1/2, 2/3 stopniowo aż do 1000 km. Ale nawet przy tej 1/3 40 km/h uzyskuje się bez problemu. A pozostały zakrez byłby tylko dla tych 10 km?
Podsumowując skuterem cichy, dla mnie wygodny, tyle co mogę powiedzieć po 6 dniach jazdy i 130 km przejechanych :-) Za parę dni będę miał jescze szybkę "puig city sport" czy jakoś tak.

No i dobrze chłopaku wybrałeś, jak go nie rozwalisz, pojeździsz długie lata :)
Chociaż New Dink jest dużo większy :)

kiedyś jak mnie wciągnie ta bajka i zrobię jakieś tam "A" to sobie kupię jakiegoś maxi ale z większym sinikiem. Narazie to odległa bajka.

No i elegancka maszyna. Mi się bardzo podoba :) Życzę jak najwięcej przyjemności i bezproblemowej jazdy :)