To może i ja wpadnę pogadać też będę koło 21.30. Ale raczej dziś nie pokulam po mieście bo niestety o 5 pobudka do roboty.
Poznaniacy siedza w polkach/k.Raciaza,i internet im sie skoncz w komorce... A i fundusze ograniczone.. A moja "bestia" ma nieposromiony apetyt na zupe.... Poza tym dzis nie byl dzien na wyjazd(chociaz pojechalismy do płocka) bo ukrop nie z tej ziemi. Jakby co-w sensie spotkan to moj nr:692437789
>> o 22 przecież to środek nocy :(
A tytul watku to nocne kulanie :-)
PS:
Dobrze, ze wiekszosc czasu w sierpniu mnie nie bedzie, bo ciezko czytac i najwyzej na rower byloby wyjsc :-/
Dzieki panowie za zwiedzanie:) i pogaduchy
Taa, przeleżał na kanapie i zwiedzanie :)
A ja mam ciągle problemy z zalewaniem... Kurde.. Dojeżdżam do świateł, trzyma obroty przez 5 sekund i nagle zaczyna gasnąć. (Ten sam efekt co maxell miał problem z prądnicą). Dysza 80, iglica na środku. Może problem leży w świecy, cewce zapłonowej, module? Bo przecież jeszcze wczoraj wszystko grało, i hulało. Jutro zmienię moduł, cewke zapłonową, świece wstawię seryjną zwykłą (nie irydową), sprawdzę filtr powietrza, i będę go regulował na dyszy 80, ze zwężką w filtrze powietrza.
lemonek jak z jutrzejszym dniem (wtorek 30 lipca) ? Gdzieś jeździcie? Jak coś to dzwońcie.
izdebski12 napisał:
lemonek jak z jutrzejszym dniem (wtorek 30 lipca) ? Gdzieś jeździcie? Jak coś to dzwońcie.
Jak coś wymyślicie to dajcie znaka :)
Jest teraz super pogoda do jazdy :)
no masz racje teraz pogoda jest idealna :-) nie swieci w ryja i nie gotuje na twardo reszty :-) i tak mogloby zostac do konca sierpniamaxell napisał:
Jest teraz super pogoda do jazdy :)
a ja czekam aż matula wyjedzie, i zwolni garaż. Myślę, że skoro ładnie pracuje na wolnych obrotac, i dopiero po paru sekundach zaczyna przerywać i gasnąć to problem leży w cewce zapłonowej, świecy, module. Nie będę się pieprzył z każdym elementem - Wszystko wymienię. Może to ta super świeca irydowa... Jak to nie pomoże to rozbiorę po raz setny gaźnik i sprawdzę, czy żadna dysza nie przyzsała jakiegoś gó*wna.
W związku z zaistniałą sytuacją, czyli super pogodą, zapraszam wszystkich którzy mają ochotę, a nawet jak nie mają też na Plac na godzinę 22-23. W planach brak planu :)
Jeśli będzie mniej jak 4 osoby to jeżdżę sam :)
Dzisiaj wymieniłem:
- świeca
- cewka zapłonowa
- moduł
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- ssanie
Kombinowałem ze wszystkimi dyszami, oraz z każdym ułożeniem śrubkek regulacyjnych
Na końcu wymieniłem gaźnik. O dziwo efekt dalej jest ten sam - skuter wchodzi na wolne obroty, pracuje 5 sekund, i obroty coraz słabsze aż gaśnie. NIE POMAGA podkręcenie na maxa wolnych obrotów.
Doszedłem do wniosku, że rozregulowały się zawory, a to jest bardzo prawdopodobne, gdyż przy zakładaniu cylka była trochę wyrobiona śrubka od zaworu ssącego. Skuter ogólnie stracił moc podczas wycieczki, a w opolu zaczął sam kręcić obroty.
Dawid masz na pożyczenie jeszcze tą grzechotkę z nasadką 8? Nie mam klucza do odkręcenia pokrywy zaworów.. Jak okaże, się, że zawory dalej są na 0,05 ssący, i 0,06 wydechowy to rozłożę ręce bo nie wiem już w czym problem...
izdebski12 napisał:
Jak okaże, się, że zawory dalej są na 0,05 ssący, i 0,06 wydechowy to rozłożę ręce bo nie wiem już w czym problem...
A nie ciągnie Ci gdzieś lewego, skoro piszesz że wcześniej sam kręcił obroty?
hmmm nie wydaje mi się, gdyż po zatkaniu filtra powietrzą ręką natychmiast gaśnie.
Historia wyglądała tak:
Założyłem cylek 72cm3, i super chodził na dyszy 80, mieszanka na 2 obr śrubki wykręcona, był problem z ustawieniem zaworów, gdyż śrubka od ssącego troszkę się "przytarła", ale się udało.
Przyznam się, że pierwsze km zrobiłem prawie na pełnym gazie. Skuter super jeździł, po 230 km wymieniłem olej silnikowy, i na drugi dzień wyjechałem na wyprawę. W trakcie jazdy czuć było, że tracił moc, więc robiłem postoje (tak co 40-50 km). Po dojechaniu do Opola efekt był taki, że mi gasł schodząc z obrotów, a po odpaleniu odrobinkę kręciło się koło, ale wyregulowałem to gaźnikiem. W Nysie były kombinacje z dyszą 85, i ze zdjętą zwężką filtra powietrza, i tak zostało. Wymieniłem też filtr powietrza na nowy. Nie było żadnych problemów. Gdy wjechałem do Warszawy zaczęły się problemy - takie jak teraz - gasł na wolnych obrotach. Ostudził się, i jeździł normalnie, aż nagle potem zaczął gasnąć po dodaniu gazu - włożyłem zwężkę filtra powietrza z powrotem, i problemy się rozwiązały, ale tak jak już wspomniałem stracił dużo mocy, więc zaczęły się kombinacje z dyszami, iglicami itp. Podniosłem iglicę o jeden ząbek do góry, włożyłem dyszę 80, ze zwężką w filtrze powietrza. Wczoraj zaczęły się problemy, że utrzymywał wolne obroty a po kilku sekundach zaczęły one spadać aż zgasł. Obniżyłem iglicę tak jak była (na środek), dysza 80, regulacja gaźnika - wykręcenie do 2 obrotów śrubki mieszanki. Problem dalej się powtarzał, i z minuty na minute było coraz gorzej. Efekt: Ładnie pracuje, schodzi na wolne obroty, ładnie na nich pracuje, i po kilku sekundach obroty spadają i gaśnie. Świeca na dole czarna, na górze biała. Tak jak już pisałem na górze wymieniłem dane rzeczy włącznie z drugim gaźnikiem.
Aktualny setup: Dysza 85, iglica na środek, śrubka mieszanki wykręcona o 2,25 obrotu. Problemy ciągle te same.
Telefon do Vezyra, i doszliśmy do wniosku, że zawory są rozregulowane, ale czy wy tak też sądzicie? Zresztą nie problem sprawdzić przerwy na nich, bo mam szczelinomierz, ale nie mam jak odkręcić pokrywy zaworów, gdyż klucze Ojca którymi bym to odkręcił są w aucie, który jest w warsztacie.
To jak tam sytuacja dzisiaj?
No ja mogę pojeździć, tylko na wolnych obrotach będę go gazował na hamulcu. Dawid, to pożyczysz tą grzechotkę z 8? Jutro sprawdzę te zawory, i oddam Ci owe narzędzia jutro lub pojutrze. W najgorszym wypadku z Vezyrem rozbiorę silnik do cylindra, i się sprawdzi o co kaman.. Tóż to nie samochód - w razie przytarcia tłoka, nowy kosztuje 20 zł.
Dawid, znalazłem maszynkę dla Ciebie, bo taki nie zdecydowany jesteś :)
I kamerkę na wkręty będziesz mógł spokojnie zamontować :)
Młody mam klucz podrzucę na parking ale nie wybieram się bo idę spać niedługo.Ale zależy o której będziesz??
Maxell sprzęcik bardzo fajny taki dorosły :)
maxell napisał:
I kamerkę na wkręty będziesz mógł spokojnie zamontować :)
no ale w takiej furze to chyba wkręty w komplecie :)??