Zulusku, jeszcze nie zauważyłeś, że ja też jestem .... chora;)))
Te skandynawskie klimaty mogą być strzałem w dziesiątkę ;)))
Tylko... ten czytnik, podobnie jak Wombat, jakoś taka tradycjonalistka jestem.
Wiesz... te szeleszczące kartki, a jeszcze nie daj Boże, prosto z drukarni, ten zapach... normalnie... odlot!;)))))
Wombatku wychodzi na to, że to samo wciągaliśmy w wieku 15-18 lat. Hahaha:-D
Pisząc "historyczna", miałam na myśli tematykę wojenną, wszak II wojna św. to już historia , może i niezbyt odległa, ale zawsze :)
MacLean jeden z moich ulubionych autorów, może i klasyka, ale czasami wolę wrócić do jego książek (np."Łuk Triumfalny")niż zaczytywać się współczesnymi "bohomazami";)))
A tak na marginesie, podrzuciłam właśnie tego pisarza, cobyście sobie nie pomyśleli czasami, że jak baba, to pewnie czyta Harlequin-y i kolorowe pisemka - nic z tych rzeczy Chłopaki;))))
Edit:)
Zulusku przestań tak szybko pisać, nie nadążam!:)))
Jak nie znajdę wersji papierowej w.w. przez Ciebie książek, to pomyślę o zainstalowaniu tego nowoczesnego ustrojstwa
Mam kilka z nich w wersji papierowej, mogę... wypożyczyć :-) Podrzuć na maila adres jakiś, to Ci wyślę. Jeśli używasz jakiego smarfona z androidem, to pobierz ze sklepu darmowego FBReadera, podrzucę Ci jakiś plik mobi na próbę mailem (jeśli oczywiście chcesz). Wiem, że na ekranie komórki to może być wkurzające (mało się mieści), ale za to jak wygodnie się czyta trzymając jedną łapką i zmieniając strony kciukiem (druga łapa w tym czasie zazwyczaj walczy o utrzymanie pionu w autobusie).
Jakiś czas temu wpadła mi w rękę jedna z książek Haruki Murakami :-) Z tego co wiem to płeć piękna namiętnie czyta książki tego autora... No i tak się zaczytałem że wciągnąłem wszystkie powieści... Zaczynając od 1Q84. Świetne! Polecam też "Kafka nad morzem" , "Przygoda z owcą", "Kronika ptaka nakręcacza" itd;-) Ostatnio też trochę kryminałów. Millenium mnie rozwaliło:-) Miałem audiobooki i w sezonie słuchałem w samochodzie. Było tak, że jeździłem w trasie 80/90km/h aby tylko za szybko nie dojechać na miejsce, tak się tego słuchało:-) Potem Denis Lehane - Brudny Szmal i Rzeka Tajemnic, Gillian Flynn - Zaginiona Dziewczyna. Harlan Coben i Jens Lapidus... Na razie nic nie dorównało Millenium:-) Świetne jest też skandynawskie kino!:)
Przez Millenium mieliśmy z żoną kiedyś cały weekend z głowy. Dorwałem pierwszy tom w piątek, sobota drugi, niedziela trzeci - nie schodząc z kanapy. Żona wystartowała w sobote (tom za mną) i kończyła w poniedziałek. Tylko żarcie zamawialiśmy z dostawą do domu... wciągające :-)
Taaak... To świetnie napisana książka. Audiobooka też słucha się dobrze. Wszystko kwestia tego kto i jak czyta. Czwartą część też strawiłeś?:-)
Jak czwartą, jak to trylogia...?!
Millenium w trylogii napisał Larsson. Czwarta część to ponoć "godny następca" napisany przez kogoś innego, niedawno. Takie DLC bym powiedział ;)
No tak, bo ^Zed zszedł^ :-(
Tytuł poproszę (lub autora dodatku)...?
*
Mam, David Lagerkrantz.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/256915/co-nas-nie-zabije
No i mam, zakupione :-) Trzecia w kolejce - wielkie dzięki!!!
A tak wygląda przerwa w pracy (na czytanie i ^małe Conieco^)
Nooo taaak, wszystko jasne! Wy naprawdę chcecie się mnie stąd pozbyć;)))))
Dobra, Millenium Larssona zaklepane w bibliotece, na początek wystarczy:)
FBReader na tablecie zainstalowany, jeśli możesz to podeślij cosik w wolnej chwili Zulusku :)
Tylko wiesz... ja z komunikacją miejską niewiele mam wspólnego, chyba już bym nie umiała biletu skasować;))) Na suterze ten numer z jedną łapką wolną nie przejdzie;)))
No proszę! Taki to pożyje! Smacznego!!!;)))
Dzięki! :-)
*
Wysłane.
Thx:))) Dojjjszło;)))
Zmieniłem dziś opony w Smyku na Metzeler Feelfree Wintec. Sprzedałem kurtkę motocyklową której nie używałem i przekierowałem diengi na opony:-) Kapcie mają bardzo przyzwoite opinie wśród użytkowników więc liczę na to że u mnie się też sprawdzą! Na razie spokojna jazda bo muszą się dotrzeć.
Czekam na opinię, bo tym modelem się interesowałem :-)
Dość miękka mieszanka. Zrobiłem na nich w piątek trochę kilometrów w deszczu. Jest lepiej niż wcześniej mimo że nowe. Zobaczymy jak na śniegu. Poza tym zaliczyłem 10km korka jakiego jeszcze nie widziałem w Warszawie! Od zjazdu z Mostu Łazienkowskiego po Jerozolimskie, Prymasa, Kasprzaka i początek Połczyńskiej. O 16.30. Cały czas jadąc między autami:/ To jest jakieś Tokio o tej porze!! Jakbym jechał samochodem to bym zwariował:/ Założyłem 120/70 na przód bez żadnego problemu. Jakoś tak dostojniej teraz się prezentuje i kompletnie nie odczułem tej zmiany na kierownicy:-)
Szczerze ... to mam nadzieję, że trooochę poczekacie na testy po śniegu, bo mi aż tak tęskno za jazdą po białym nie jest...;)))
Ja też nie jestem fanem jazdy po śniegu na skuterze:-) Ogólnie pora roku już nie sprzyja śmiganiu na bzyku... Zmieniłem opony, bo na założonych fabrycznie nawet latem bałem się złożyć mocniej w zakręcie. Miałem wrażenie że są twarde i nie trzymają się drogi. Obecnie na mokrym asfalcie przy 2-4 stopniach, jadąc prosto miewałem wrażenie że za chwilę stracę kontrolę nad sprzętem:/ Mam małe doświadczenie w jeździe na jednośladzie i dlatego zrobiłem ten ruch. Mam nadzieję że miększe opony dadzą mi trochę lepszą przyczepność na mokrej nawierzchni przy niższych temperaturach:-)
Pierwsze koty za płoty:-) Od kilku dni Żona skarżyła się na Mio, że ciężko jej odpala rano i po dłuższym postoju. Postanowiłem dziś wyjąć w smyku gaźnik i go wyczyścić. Pierwszy raz w życiu to robiłem:-) Fajna zabawa! Rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem i złożyłem. Niestety nie miałem jak sprawdzić czy automatyczne ssanie działa poprawnie. Mam nadzieję że jest w porządku i ciężki rozruch to nie wina ssania. Zamontowałem go już i uruchomiłem skuter. Śrubka od regulacji mieszanki wykręcona na 3,5 obrotu i tak było wcześniej. Jak polecacie regulować gaźnik? Na zimnym czy ciepłym silniku? Jutro postaram się jeszcze kupić klucz do świec i sprawdzę jak wygląda obecnie zamontowana. Kupię też nową świecę żeby w razie czego ją wymienić. W instrukcji napisane jest że siedzi tam NGK C6HSA. Z tego co wiem, świeca po wykręceniu powinna być jasno brązowa? Oczywiście pojawia się jeszcze temat jak mocno dokręcać świecę... Wszelkie porady w temacie będą cenne:-)
Regulacje robisz na silniku rozgrzanym do temperatury w jakiej pracuje docelowo.
Ściąga do świecy tutaj:
http://www.dansmc.com/Spark_Plugs/Spark_Plugs_catalog.html
Moment dokręcania świec itd znajdziesz w serwisówce - pogugluj za nią.