Mój skuter nie chce odpalić, tzn. na ssaniu złapie na 2-4s i gaśnie. Nie wiem co teraz zrobić, co może być przyczyną tych kłopotów :?:
gaźnik swieca filtr powietrza uklad paliwowy i wiele wiele innych rzeczy
Świetnie mi doradziłeś już wszystko wiem :!:
Filtr czyściłem.
[ Dodano: 14-08-2009, 12:17 ]
Pomoże mi ktoś :?:
ja ci pomogę pierwszym krokiem jakim powinienes zrobić to sprawdzić iskre i paliwo czy dochodzi , potem jak nic z tego nie wyniknie nie znajdziesz przyczyny to wyczysc gaźnik dokladnie szczegolnie dysze ,zmień swiece jak nic nie pomoże to napisz
chyba jak pali i gaśnie to iskra jest inaczej by nie odpalił, świeca nowa, dysze czyszczone może kanały gaźnika wyczyścić :?:bezele325 napisał:
sprawdzic iskre
Jak czyścisz dysze to tez się czyści kanału gaźnika…
Czyli co dokładnie?
po pierwsze to jest podklejony temat w którym są wyjaśnione przyczyny przez które skuter może nie odpalać lub gasnąć zaraz
http://forum.jednoslad.pl/viewtopic.php?t=619
dokładnie to wykręcasz z gaźnika wszystko co się da, pływak, dysze, śrubki, moduł ssania itp ipt ogółem wszystko co się da to wyciągasz i gaźnik ma być rozebrany na części pierwsze i wszystko dokładnie przemywasz lub mocno przedmuchujesz kompresorem.
Jak się ustawia zapłon :?: U mnie to chyba nie jest tego wina bo by nie palił. A dlaczego może nie dochodzić paliwo do cylindra? Mi się wydaje jakby się kranik nie otwierał do końca, ale wziąłem podłączyłem przewód od paliwa do butelki z benzyną i wraz nie zapalił.
zatakaj wlot powietrza w gaźniku kop puku nie przejeje się paliwo potem otwórz manetkę na max i kop musi wtedy opdalić
possaj ten wężyk od podciśnienia naleci wahy do gaźnika, wyłącz zapłon pokop z 15/20 razy włącz zapłon i znów trochę pokop i musi odpalić a jak nie to weź znów possaj wężyk od podciśnienia żeby naleciało beny potem wykręć gaźnik i sprawdź czy jest w nim paliwo, wystarczy że obrócisz do góry nogami to powinna zacząć waha wyciekać.
i jak wszystko ok to sprawdź czy jest iskra (wykręć świece wsadź do fajki przyłóż do ramy i kopnij i patrz czy iskra jest.)
Rozrząd jest w czterosuwie. Iskra jest już dawno temu sprawdzałem na początku postu jest napisane. Klin mógł paść?
[ Dodano: 18-08-2009, 16:12 ]
zrobiłem tak ale to nic nie pomogło.Mafioz napisał:
possaj ten wężyk od podciśnienia naleci wahy do gaźnika, wyłącz zapłon pokop z 15/20 razy włącz zapłon i znów trochę pokop i musi odpalić a jak nie to weź znów possaj wężyk od podciśnienia żeby naleciało beny
aha bo to 2 sow to zobacz na zaplon
Czyli co mam dokładnie zobaczyć :?:
[ Dodano: 18-08-2009, 20:26 ]
To musi byc coś z benzyną bo gby mu wstrzyknę trochę benzyny do cylindra to złapie na chwilę a jakby to była wina zapłonu to by nie palił…
mowisz ze chytal …to przeczysc ten gaźnik …zaplon tez mozesz sprawdzić a ssanie ci dzialaż?
[ Dodano: 18-08-2009, 21:53 ]
moze dostaje lewego powietrza
no to kurczę…
jak pali jak mu dasz pod świece to iskra jest i jedyny problem to uklad paliwowy.
mówisz że jak wężyk od paliwa podłączyłeś do butelki to też nie palił więc widać paliwo nie przechodzi nawet przez gaźnik więc musi być brudny, a jak ssania podciśnieniowego wężyka nie pomaga to przez dysze główną musi mało tego paliwa przechodzić.
weź mu odkreć jeszcze powietrza odkręć nawet na maxa, possij wężyk parę razy niech paliwa naleci i pokop z 10 razy, jak nie zapali to musisz przeczyścić gaźnik.
po się męczyć niech od razu rozkręci ten gaźnik kiedyś się musi nauczyć czyścić :556:
Gaźnik czyściłem dwa razy, dysze są w 100% czyste. Ssanie działa.
[ Dodano: 19-08-2009, 13:36 ]
Iskra może jest nie w tym momencie co powinna być :?:
kamil12363 napisał:
Iskra może jest nie w tym momencie co powinna być :?:
to by nie zaskoczył jak mu dałeś pod świece. weź wlej trochę paliwa do króćca bezpośrednio, załóż gaźnik i odpal. wlej tyle żeby zaskoczył i pochodził trochę na tej benzynie, musi zassać wtedy paliwo jak gaźnik czysty.
jak nie zassa to chyba już tylko może cylinder jest tak styrany że nawet mieszanki nie zasysa, bo już innego powodu nie widzę.
[ Dodano: 19-08-2009, 13:44 ]
PS. a najlepiej sprawdź na początku jescze to:
włącz ssanie jeśli masz ręczne. wyłącz zapłon, pokop z 30 razy na otwartej przepustnicy w gaźniku na max (przekręć manetke do oporu i kop)
pokop tak trochę i wykręć świece i sprawdź czy jest mokra.
jak będzie sucha to zrób tak jak pisałem wyżej. wlej do króćca paliwa.
a czy po czyszczeniu gaźnika ssałeś wężyk od podciśnieniaż