Motorower na początek

Witam, od ok. roku fascynowałem się skuterami. Ostatnio spędzam dużo czasu z kolegą, który ma motorower (Benzer Yankee) i dał mi się przejechać. Od tej pory naprawdę pokochałem ten środek lokomocji. I tu mam takie małe zapytanie, otóż niedługo zdaję na kartę (w Wordzie), i kupię motorower. Mam problem - jaki wybrać? Coś do 3500zł (nieużywany), może 4000zł. Pojemność oczywiście <50ccm. Zastanawiałem się nad Zipp'em Pro50, czy to dobry wybór?

To kupa plastików jak to ktoś określił.Polecam ci ROMETA ZETKE silnik nie do zdarcia tak ja w Zipp Salmo.Na tym forum mają bdb opinie a Pro ma nie za bardzo.

Możesz również zerknąć na Keeway Leone Diavolo. Wczoraj nim jeździłęm, bardzo fajna maszyna,a od Zetki dużo się nie różni (ta sama buda)
Zipp Pro nie kupuj, plastiki podbno łamią sie w rękach :D

Zobacz Junaka 901, 902 lub 901 sport :) Mam 901 na budziku 4500 i bezproblemowo.

Hmm... a Romet RR50? Jeździł ktoś? Jakie macie opinie? :) Chodzi mi o sportowy wygląd i o wytrzymałość. :) Chcę coś mało awaryjnego i coś dużego, gdyż mam 172,5cm wzrostu, a zaledwie 13 lat, więc jeszcze trochę urosnę, a jeździć będę długo. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. :) Najgorszy jest koszt RR50, ale za jakiś czas trochę stanieje. :P

To tak jak kolega powiedział Junak 901 Sport ;)

Cena Junaka nie za bardzo mi pasuje... Może coś do 4000zł? Macie może jakieś opinie na temat FERRO 901?

Kolego Daroi, mówisz, że cena Junaka Ci nie pasuje, a podajesz Rometa RR 50, który stoi na rynku za 4799 zł. Co do Ferro 901 to jest to samo co Junak 901, tylko, że tańsze.

Czyli opłaca się kupić Ferro 901? Chcę coś, co kosztuje <4000zł i żeby się nie rozpadł po roku...

Każdy z tych mają China silniki jak będziesz używał z przepisami i dobrze dotarł i byś tylko odblokował bez tuningu to z 20-35k km by ci pojeździł.

Żaden chińczyk! Jeśli już to Kymco,Yamaha, Honda NSR. Taki markowy dwu, trzyletni motorower kupisz w cenie nowego chińczyka. Ale w przeciwieństwie do chińczyków nawet nowych, na tamtych motorkach będziesz jeździł i jeździł i jeździł... Wiem co mówię.
Miałem kilka chińskich skuterów, motorower Kymco i obecnie motocykl Hondę. Ale to Twój wybór, najpierw się napalisz na ładnego chinola jak szczerbaty na suchary, a jak już go będziesz miał, to sam stwierdzisz że to tandeta. Albo go szybko sprzedasz, albo będziesz ciągle po serwisach z nim jeździł. Zaoszczędź sobie tego. Kup używany markowy sprzęt w dobrym stanie.

kup se dziecaku dżawe 50 sport i problem z awaryjnością będziesz miał z głowy...
bo jak se nie naprawisz to se nie po pajeżdzasz...
nom alnie

pepel88, problemy z poprawną polszczyzną?

Ojciec mówi, żebym wybrał coś nowego, bo używanego lepiej nie kupować, nawet w bdb stanie.

no to 2 suw. poszukaj.Bo 4t to ci się szybko znudzi.
benekpe:Jak się zadba o chinola to 20-30 k km pojeździ.Nasz kolega ma chinola i tylko go odblokował a tak to na serii i ma na budziku 35k i to chyba bez większych awarii.Dlatego chińczyk ma taką opinie bo jak ktoś dał oponę od początku to się nie dziwę czemu mu po 100km padł i używali go jako śmiecia po prostu do rozwalania.Wiele użytkowników ma chińczyków i nie narzekają.

Zgadzam się z lisem. Ja jeżdzę i nie narzekam :P

Po co kupować chińskie skuter, skoro zakładamy, że jego żywotność to 20tys km? Ja w sezonie robię ponad 10tys. km. Skoro nie używany, to może dorzuć 500zł i kup nowego Nexxona z wysprzedaży rocznikowej. Może wyglądem nie powala, ale za to jest niezawodny i oszczędny. Kymco Nexxon z silnikiem Hondy nie do zajechania. Poczytaj opinie użytkowników i sam zobaczysz, że nikt na ten motorek nie narzeka. Sam osobiście taki miałem, zmieniłem cylinder na 80cm3 i zębatkę zbiorczą - motorek bez problemów rozpędzał się do 90km/h. W realu zdecydowanie lepiej wygląda niż na zdjęciach. Moja rada. Poproś w salonie obsługę byś mógł przejechać się Nexxonem. Ten motorek posłuży Ci na długie, długie lata. A jak ci się znudzi to i tak go dobrze sprzedaż, bo to jest w końcu Kymco.

Wiem tylko każdy przy tym przebiegu musi wymienić coś od zużycia np.tłok albo cylek jak to ktoś na ty forum powiedział masz 20-30k km wymieniasz cylek i jeździsz kolejne 30k km.Ale dla nowicjusza chiński lepszy tańsze części i jak będzie miał wypadek to mniej go będzie szkoda niż Kymco albo coś markowego.Jak się ma skromny budżet na eksploatację a chce go mieć to chiński jest strzałem w 10.Kymco też ma chińską jednostkę tylko że trochę lepsze wykonanie.

Nie nie kolego. Mylisz się. Kymco jest firmą tajwańską wykupioną przez Hondę. Kymco robi seryjne silniki dla Hondy. To tak jak Skoda i Seat na licencji Volkswagena. Kymco jest niesamowicie popularną marką w UE, tak samo jak u nas wspomniany Seat czy Skoda. Ludzie często mylą pojęcia: "silnik tego samego typu co w Hondzie" - sądzą wtedy, że na pewno taki silnik jest na licencji Hondy. "ten sam typ co..." robi tutaj ogromną różnicę. Owszem, chińskie motorowery mają też silniki tego typu co Honda Cub - legendarny i uznany przez fachowców najlepszym na świecie motorowerem. Nexxon jest uznawany na świecie następcom właśnie Hondy Cub - wygoogluj sobie zdjęcia obu modeli - podobieństwo nie jest przypadkowe. Pierwowzorem przy powstaniu Nexxona była właśnie ta legendarna Honda. Tradycja, jakość wykonania, reżim technologiczny - to wszystko powoduje, że Nexxon jest bezkonkurencyjny w swojej klasie. Coraz więcej użytkowników wybiera modele retro. One w przeciwieństwie do chińskich wyrobów nie udają niczego czym nie są. Jak widzę junaka czy zipa pro to litość mnie ogarnia. Chińczycy starają się nowoczesnym dizajnem nadrobić wizerunek swoich wyrobów. Stylizują swoje motorki na sportowe maszyny, tymczasem one jeżdżą i zachowują się jak kosiarki ogrodowe. Taka jest moi drodzy brutalna prawda. Wiem, bo sam miałem dwa skutery chińskie - oba firmy Keeway - Hurricane i Matrix. Prze wielu firma okrzyknięta jako najlepszy chińczyk, ale ja swoje zdanie mam już o niej wyrobione.

Wiem że tajwańska.A to może w skuterach tak jest z tego co pisali na forum.

Kupię raczej chińczyka. Choć może Junaka lub Ferro. ;p Nie chcę Rometa, bo jakoś nie ufam tej marce (większość moich znajomych ma skuter/motorower romet i mają wiele kłopotów). Zastanawiam się też nad Benzerem Yankee/Aston.