Daroi napisał:
Kupię raczej chińczyka. Choć może Junaka lub Ferro. ;p Nie chcę Rometa, bo jakoś nie ufam tej marce (większość moich znajomych ma skuter/motorower romet i mają wiele kłopotów). Zastanawiam się też nad Benzerem Yankee/Aston.
Przecież wszystkie te marki Junak, Ferro i Romet składają swoje motorki z identycznych chińskich elementów, produkowanych przez tą samą fabrykę. Nieco inaczej stylizują swoje wyroby. Skąd więc ta podejżliwość do akurat firmy Romet? Ale zrobisz jak chcesz, to w końcu twoje pieniądze. Życzę Ci abyś trafił na udany dobrze poskładany egzemplarz. Moja rada. Jak już kupisz jakiś motorower, poproś kogoś albo zleć w autoryzowanym serwisie, by posprawdzali dokładnie wszystkie elementy, podokręcali luźne śruby, wyregulowali motorek. Docieraj sprzęt zgodnie z zaleceniami z tego forum, często zmieniaj olej silnikowy. Może z zakupem powstrzymaj się do stycznia, lutego, natrafisz na wysprzedaże rocznikowe, zawsze kilka stówek zaoszczędzisz. Pamiętaj o odpowiednim ubiorze. Nawet przy małych prędkościach możesz sobie zrobić dużą krzywdę jak będziesz nieodpowiednio ubrany. Nie żałuj kasy na dobry kask, kurtkę, rękawice. Za śmieszne pieniądze możesz wykupić dodatkowo AC - wież mi, będziesz spał spokojnie wiedząc, że jak ktoś buchnie Ci motorek, to dostaniesz za niego odszkodowanie.