markowe sprzety zawyzaja osiagi?

wiec tak panowie i panie jade sobie z kolega obok siebie ja piaggio on keewayem ry8 u mnie jest 50km/h u niego 40km/h wiec postanowilismy sprawdzić czyj licznik przeklamuje jadac z kolega peugotem speedfigt 1i2 yamaha tzr i aprilia rs nasze osiagi byly zblizone roznica okolo 2km/h tylko kolega jadacy keewayem zawsze ma osiagi o 10km/h mniejsze zmierzylismy gpsem i predkosc zgadza się z keewayem,dla pewnosci mam drugi gps i pokazal ten sam wynik co keeway wiec jak z tym jest czy to mozliwe zeby markowe sprzety przeklamywaly 10km/h? a chinol pokazywal dobrze czekam na wasze opinie :mrgreen:

może miał tarcze zegarów zmieńioną? keeway właśnie do 45 pokazuje idealną prędkość realną, jedźcie razem np. 80 i zobacz komu pokazuje dobrze bo znając życie w keeway na liczniku będzie prędkość większa o jakieś +/-20kmh od realnej.

właśnie seria jest i przy max predkosci nadal pokazuje 10km/h mniej niz markowy wiec co tu myslec a gps nie klamie:/

ja jechałem z chinolem to w chinolu [4t] pokazywało 15 a u mnie 10

Ogólnie chinole bardziej przekłamują, może ten jest jakiś wyjątkowy :stuck_out_tongue:

Ktośtam ostatnio pisał że u niego ( w markowcu ) było 80 a jego kumpel jechał tyle samo a miał 100km/h w chinolu :smiley:

zobaczcie autem najlepiej i jedzcie wszyscy 80km/h licznikowe albo 70 bo któryś może nie polecieć 80 … i się okaże … ja mierzyłem autem jechałem 50km/h i w aucie pokazywało również 50km/h a gdy jechałem znowu innym razem 80 licznikowe moim to w aucie też 80 pokazywało :slight_smile: i teraz mam pewność że mój licznik chodzi jak należy i nie zawyża a w TZR liczniki zawyżają aż o 16km/h :lol: ale moim zdaniem lepiej jak zawyża niż zaniża bo w razie jak by łąpali na suszarkę i byś jechał licznikowe 50 to im by np. pokazało 40 a jak by ci zaniżało i byś jechał 50 to im by pokazało więcej i byś miał problemy :roll:

Ten ry8 z ktorego jest roku?? I ma on elektroniczne zegary?? Jesli tak to nic dziwnego ze pokazuje realną prędkość :wink:

rok 06-07 nie pamietam a zegary ma normalne na wskazowke i właśnie mnie dziwi zeby markowe sprzety przeklamywaly a chinol nie?to nie do pomyslenia

To jak ma zwykle zegary to tez zawyża tylko przy większych predkościach tak jak mafioz wspomniał :stuck_out_tongue:

BTW: Najlepiej nie mieć wogule licznika tak jak ja i mieć spokój :wink:

jedyne seryjne liczniki które widziałem i się nie myliły względem gps’u to elektroniczne keeway’a, reszta wali w dupę co najmniej 10km/h przy maxymalnej prędkości :slight_smile:

Moim zdaniem ciężko trafić licznik który nie przekłamuje, dla mnie najwiarygodniejszy jest GPS, widziałem w gazecie test liczników samochodowych. 99% samochodów w teście zawyżało bądź zaniżało prędkość, najdokładniej wskazywał licznik citroena C4. Porównywanie oczywiście z nawigacją.

No, C4 mają dokładne liczniki. Mój Keeway ma ten licznik wskazówkowy, a przy v-max nie zawyżał, mierzone z Audi 80 B4.

Kowal napisał:

a przy v-max nie zawyżał, mierzone z Audi 80 B4

A jak Audi zawyża lub zaniżaż O tym właśnie pisał Marian :->

w prawie jest cos takiego ze firmy samochodowe mogą zawyzac ale maks o iles tam nie pamietam juz xD i 99% tak robi zeby wydawało się nam ze jedziemy szybciej :smiley:

z tego co pamiętam to mogą przekłamywać ok 3-5%, a inną drogą obrotomierz w samochodzie przy max oborach może przekłamywać nawet o 400rpm :shock:

ja mam w peugeocie wskazówkowy licznik, a kolega ma Facta z elektronicznymi zegarami i prędkość u niego pokazuje ok. 8 km/h mniej niż u mnie, dodam że ten keeway nie jest nawet odblokowany

BMW E46 mojego wuja przy 200km/h pokazało tą samą prędkość co GPS, więc uważam, że BMW ma dokładne liczniki :stuck_out_tongue:

Jeśli te BMW E46 było po liftingu to nic dziwnego że pokazało prędkość taką samą co GPS skoro ma wbudowany GPS i spięty z licznikiem.
Jeśli zaś było przed liftingiem to fart, bo ogólnie BMW E46 przed liftingiem i E39 również przed liftingiem przekłamują liczniki…

Skąd info? Z własnych zmagań :wink:

Mi w peugeocie licznik przy 80km/h zawyza o 5km/h wzgledem BMW 535d 2005r mojego taty :mrgreen:

DOLAR pytanie trochę ot, jak Ci się sprawuje te E60 ;> ?
Masz może porównanie do starszego modelu E39 530d ?

Jak coś to wskoczymy na prv.

Oj warnik będzie kolego modzie. SiWy