wiec tak panowie i panie jade sobie z kolega obok siebie ja piaggio on keewayem ry8 u mnie jest 50km/h u niego 40km/h wiec postanowilismy sprawdzić czyj licznik przeklamuje jadac z kolega peugotem speedfigt 1i2 yamaha tzr i aprilia rs nasze osiagi byly zblizone roznica okolo 2km/h tylko kolega jadacy keewayem zawsze ma osiagi o 10km/h mniejsze zmierzylismy gpsem i predkosc zgadza się z keewayem,dla pewnosci mam drugi gps i pokazal ten sam wynik co keeway wiec jak z tym jest czy to mozliwe zeby markowe sprzety przeklamywaly 10km/h? a chinol pokazywal dobrze czekam na wasze opinie :mrgreen:
może miał tarcze zegarów zmieńioną? keeway właśnie do 45 pokazuje idealną prędkość realną, jedźcie razem np. 80 i zobacz komu pokazuje dobrze bo znając życie w keeway na liczniku będzie prędkość większa o jakieś +/-20kmh od realnej.
właśnie seria jest i przy max predkosci nadal pokazuje 10km/h mniej niz markowy wiec co tu myslec a gps nie klamie:/
ja jechałem z chinolem to w chinolu [4t] pokazywało 15 a u mnie 10
Ogólnie chinole bardziej przekłamują, może ten jest jakiś wyjątkowy
Ktośtam ostatnio pisał że u niego ( w markowcu ) było 80 a jego kumpel jechał tyle samo a miał 100km/h w chinolu
zobaczcie autem najlepiej i jedzcie wszyscy 80km/h licznikowe albo 70 bo któryś może nie polecieć 80 … i się okaże … ja mierzyłem autem jechałem 50km/h i w aucie pokazywało również 50km/h a gdy jechałem znowu innym razem 80 licznikowe moim to w aucie też 80 pokazywało i teraz mam pewność że mój licznik chodzi jak należy i nie zawyża a w TZR liczniki zawyżają aż o 16km/h :lol: ale moim zdaniem lepiej jak zawyża niż zaniża bo w razie jak by łąpali na suszarkę i byś jechał licznikowe 50 to im by np. pokazało 40 a jak by ci zaniżało i byś jechał 50 to im by pokazało więcej i byś miał problemy :roll:
Ten ry8 z ktorego jest roku?? I ma on elektroniczne zegary?? Jesli tak to nic dziwnego ze pokazuje realną prędkość
rok 06-07 nie pamietam a zegary ma normalne na wskazowke i właśnie mnie dziwi zeby markowe sprzety przeklamywaly a chinol nie?to nie do pomyslenia
To jak ma zwykle zegary to tez zawyża tylko przy większych predkościach tak jak mafioz wspomniał
BTW: Najlepiej nie mieć wogule licznika tak jak ja i mieć spokój
jedyne seryjne liczniki które widziałem i się nie myliły względem gps’u to elektroniczne keeway’a, reszta wali w dupę co najmniej 10km/h przy maxymalnej prędkości
Moim zdaniem ciężko trafić licznik który nie przekłamuje, dla mnie najwiarygodniejszy jest GPS, widziałem w gazecie test liczników samochodowych. 99% samochodów w teście zawyżało bądź zaniżało prędkość, najdokładniej wskazywał licznik citroena C4. Porównywanie oczywiście z nawigacją.
No, C4 mają dokładne liczniki. Mój Keeway ma ten licznik wskazówkowy, a przy v-max nie zawyżał, mierzone z Audi 80 B4.
Kowal napisał:
a przy v-max nie zawyżał, mierzone z Audi 80 B4
A jak Audi zawyża lub zaniżaż O tym właśnie pisał Marian :->
w prawie jest cos takiego ze firmy samochodowe mogą zawyzac ale maks o iles tam nie pamietam juz xD i 99% tak robi zeby wydawało się nam ze jedziemy szybciej
z tego co pamiętam to mogą przekłamywać ok 3-5%, a inną drogą obrotomierz w samochodzie przy max oborach może przekłamywać nawet o 400rpm :shock:
ja mam w peugeocie wskazówkowy licznik, a kolega ma Facta z elektronicznymi zegarami i prędkość u niego pokazuje ok. 8 km/h mniej niż u mnie, dodam że ten keeway nie jest nawet odblokowany
BMW E46 mojego wuja przy 200km/h pokazało tą samą prędkość co GPS, więc uważam, że BMW ma dokładne liczniki
Jeśli te BMW E46 było po liftingu to nic dziwnego że pokazało prędkość taką samą co GPS skoro ma wbudowany GPS i spięty z licznikiem.
Jeśli zaś było przed liftingiem to fart, bo ogólnie BMW E46 przed liftingiem i E39 również przed liftingiem przekłamują liczniki…
Skąd info? Z własnych zmagań
Mi w peugeocie licznik przy 80km/h zawyza o 5km/h wzgledem BMW 535d 2005r mojego taty :mrgreen:
DOLAR pytanie trochę ot, jak Ci się sprawuje te E60 ;> ?
Masz może porównanie do starszego modelu E39 530d ?
Jak coś to wskoczymy na prv.
Oj warnik będzie kolego modzie. SiWy