Witam!
Chciałbym kupić sobie cylinder 70ccm i teraz nei wiem który wybrać MHR Replica czy Sport wiem że MHR Replica mocniejszy ale czy jest opłata wywalania w niego kaskiż i czy jest konieczna wymiana wału ??? i jak to jest z tym portingiem? Bo na temat portingu jestem zielony :mrgreen: na czym on dokładnej polega i czy można go wykonać samemu i czy jest potrzeba wykonywania go przy którymś z tych cylków?
Jaki byście mi polecili może inny cylinder głównie zależy mi na mocy i v-max no i żeby wytrzymał te 10 tys. km… bez wymiany pierścieni i tłoka =)
I czy jest opłata inwestowania kaski w wał HPC czy lepiej kupić zwykły wzmocniony i ile może taki HPC podnieść mocy?
Proszę o szczegółową odpowiedz =)
Pozdro
No to dowaliles teraz. Malossi mhr to jest evo kolo calkiem inna bajka co malossi sport.
Do MHR wymiana wału konieczna…
Porting ma sens przy mocniejszych cylkach…
Samemu nie radzę, coś zwalisz i kartery na śmieci…
MHR nie da rady 10tyś bez wymiany pierścieni i tłoka, polini sport owszem.
HPC na pewno trochę poprawi osiągi…
Polecam cylki: Polini Sport 70/Malossi SPort/MK HandMade 70…
Pozdro. Jak pomogłem to daj Pomógł…
:lol: :lol: miażdżysz system… xD
ale dobra, postaram Ci się odpowiedzieć na pytania…
Adverion napisał:
nei wiem który wybrać MHR czy Sport wiem że MHR mocniejszy ale czy jest opłata wywalania w niego kaskiż i czy jest konieczna wymiana wału ???
MHR To klasa Hight End, i jak kupisz cylinder i wsadzisz go do seryjnego skutera to nie pojeździsz dużo, jeśli w ogóle Ci odpali i ruszy z miejsca na seryjnym gaźniku, zapłonie itd.
Do klasy MHR trzeba wymienić praktycznie wszystkie części z silnika żeby to ze sobą dobrze grało bo inaczej Ci się pozacierają części albo po prostu padną szybko. Ogólnie w MHR czyli Evo nie opłaca się inwestować zwykłemu śmiećrtelnikowi :evil:
Adverion napisał:
i jak to jest z tym portingiem? Bo na temat portingu jestem zielony :mrgreen: na czym on dokładnej polega i czy można go wykonać samemu i czy jest potrzeba wykonywania go przy którymś z tych cylków?
Porting to powiększanie kanałów dolotowych i wydechowych cylindra. Ogólnie w żadnym cylindrze nie trzeba tego wykonywać, ale to znacznie poprawia osiągi, szczególnie w klasie EVO. Można zrobić samemu, ale trzeba to umieć zrobić dobrze i mieć narzędzia a przede wszystkim się na tym znać.
Adverion napisał:
Jaki byście mi polecili może inny cylinder głównie zależy mi na mocy i v-max no i żeby wytrzymał te 10 tys. km… bez wymiany pierścieni i tłoka =)
Cylinder MHR Bez wymiany pierścieni i tłoka nie pojeździ dłużej jak 1 tyś km, średnio takie cynki żyją po 500km 1000km to rzadkość.
Jak chcesz długo pojeździć i mieć w miarę dużo mocy to kup cylinder Sport lub Racing.
Adverion napisał:
I czy jest opłata inwestowania kaski w wał HPC czy lepiej kupić zwykły wzmocniony i ile może taki HPC podnieść mocy?
Te wały zwiększają trochę kompresje a tym samym trochę moc skutera, jak już kupować wał za 500zł to najlepiej właśnie tego Stage6 HPC
Ile może mocy podnieść to nie wiem, ale ogromnego przyrostu osiągów się nie spodziewaj. Dużo Ci mocy nie da na pewno.
CYLINDER MALOSSI MHR REPLICA 70CC
The replica version of the higher performance 50cc MHR cylinder kit! Performancewise, this aluminium cylinder ranks well above all of the common 50cc sport cylinders of its class. An extremely durable Nikasil coating as well as a big exhaust port flanked by two small auxiliary ports offer ample
czy tu gdzieś pisze że jest to EVO!? bo ja nie widzę …
a więc jaki jest to cylek?
Mafioz napisał:
Te wały zwiększają trochę kompresje a tym samym trochę moc skutera, jak już kupować wał za 500zł to najlepiej właśnie tego Stage6 HPC
a czy ten wał jest w ogóle do mojego bzykaż bo ja go jeszcze nigdzie nie widziałem jedyny jaki wydziałem HPC to malossi za ponad 1000zł :-/
Adverion napisał:
CYLINDER MALOSSI MHR REPLICA 70CC
Mogłeś od razu napisać że raplica...
Bo są 2 cynki MHR
- Malossi MHR (klasa Evolution)
- Malossi MHR Replica (klasa racing)
To tego MHR Replica wymiana gaźnika i tak będzie konieczna, najlepiej jakiś 19mm.
Do tego sportowy wydech, i wał, no i wario, sprzęgło żeby moc jakoś przenieść, ogólnie po wymianie cylindra na 70ccm i tak i tak trzeba jeszcze parę części wymienić.
Adverion napisał:
a czy ten wał jest w ogóle do mojego bzykaż
Jest do peugeot:
http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?products_id=1899&osCsid=2c4d2c6471f46d549acd103d0dd48b77
Ale czy na 100% pasuje do JetForce to nie jestem pewien.
Wciśnij pomógł jeśli pomogłem.
Mafioz napisał:
Mogłeś od razu napisać że raplica...
Bo są 2 cynki MHR
- Malossi MHR (klasa Evolution)
- Malossi MHR Replica (klasa racing)
A czy MHR replica jest to racing czy mid race? i ile może taki cylinder wytrzymać bez wymiany walu i tloka.. tylko nie żeby ledwo zipiał :-D da rade 10 tys. zrobić? 8-)
MHR replica jest to racing średniej mocy… ale i tak wszystko musisz powymieniać na mocniejsze i większe
Wszystko TZN coś :mrgreen:
wał gaźnik dysze filtr powietrza sprzęgło dzwon wario pasek sprężynę rolki itd
aha no o tym to ja wiem … więc kupię jeszcze kroniec Polini Evo gazior Stage 6 19mm black Edition i Polini AirBox i będzie git a jaką powinienem dac sprężynę centralną do takiego cylkaż
[ Dodano: 2008-12-17, 19:02 ]
i ile km… na nim zrobię i ile KM bym z niego wycisnął
Kto wie jakie obroty kręci właśnie Malossi MHR Replicaż
I czy jest już konieczność wymiany modułu na sportowy?
To o tłumiku klasy Racing nie zapomnij jeszcze.
no 10tyś to na pewno na nim nie zrobisz. ale ze 4tyś powinien zrobić.
moduł się przyda bo seryjny na pewno będzie blokował obroty jeszcze jak tłumik byś miał sportowy.
Tylko 4 tys. oczywiście po 4tys. wymiana tłoka i pierścionków taką?? i to nei za mało … przecież jest to mid race i jeszcze on nie jest tkai mocny… a na wydechu to bym jeździł Laser x-pro… bo nic innego do mojego nie ma jedynie Polini evo…
Ludzie to jest MHR Replica spokojnie bez wymiany tłoka 6-7 tys a jak będziesz chuchać dmuchać to 10tys przejedzie na jednym tłoku.
Przemas92, widzę masz pojęcie o tuningu
Może i do 10tyś dobijesz jak wszystko będzie gico spasowane i będziesz jeździł 10km/h i nigdy nie ciskał
W racingu przy normalnej jeździe tylko pierścienie wymieniasz co ok 3-5tyś km a tłok z pierścieniami się zmienia co ok 12-15tyś
hmm aha … ale o ile mi wiadomo przynajmniej tak na foto widać że ten MHR Replica jest jedno pierścionkowy … czy to prawda???
Tak, MHR Replica ma 1 pierścień.
a czy gdy założę tylko kit MHR Replica wał pierścionki i łożyska no i jeszcze simeringi beż robienia tych karterów czy dobrze będzie chodził? no i jeszcze bym kupił gazior kroniec i stożek… czy jest opłata wywalać więcej kasy na MHR niż np. na Malossi Sport w którym nie trzeba wymieniać wału ? czy jest duża odczuwalna moc między MHR Replica a Sportem???
Znam kilka osób co mają mhr i mają nabite po 10 tys na jednym tłoku i jest git. Może mają taki przebiegi bo mają tłumiki typu yasuni R
Adverion napisał:
a czy gdy założę tylko kit MHR Replica wał pierścionki i łożyska no i jeszcze simeringi beż robienia tych karterów czy dobrze będzie chodził? no i jeszcze bym kupił gazior kroniec i stożek.. czy jest opłata wywalać więcej kasy na MHR niż np. na Malossi Sport w którym nie trzeba wymieniać wału ? czy jest duża odczuwalna moc między MHR Replica a Sportem???
wg mnie jak masz kasę i wszystko sam będziesz robił to jest sens robienia takiego czegoś ponieważ jak w serwisie to kupę kasy cię skasują za wymianę pierścionka :)
Co do różnicy mocy między MHR replica i malossi sport jest potężna :)