Małe obroty przy 60 km/h

Jakie 6 tysięcy obratów na 60 km to za duże obroty ja przy 60 km/h mam ponad 8 tysięcy obrotów na minutę Keeway matrix

rLy napisał:

chyba ciut za duże, chyba że jego silnik generuje bardzo mało mocy, pasek się ślizga czy luz na wale itp. U siebie jak jade 70 km/h to mam 6 tys obr, a jak jade 80 km/h to mam 7 tys

chyba w 125 albo 200cm. Pińćdziesiony sie do 9000-9500 kręcą jadąc wtedy około 70-75km/h. Na 9000 to u mnie sie zaczyna czerwone pole w seryjnym silniku

po zmianie na 72 często jest tak ze idzie gorzej jak na 50[inna charakterystyka silnika więcej NM] wtedy jest wymagane a wręcz konieczne ponowne skonfigurowanie napędu,a zależy to od konkretnego skutera i niema złotego środka np;2 skutery gy6 problem jak u ciebie po "tuningu na 72", w pierwszym rolki 4,5g centralka soft i v-max 80-85 drugi na takim setupie 60 z bólem,zmieniona centralka na medium i rolki 10g v-max taki sam.

Wombat, u siebie też mam cylek 72 ccm tylko że turystyczny, mam mały gaźnik 12 mm i zablokowany moduł do 7 tys max obrotów (więcej nie da rady wykręcić, nawet ledwo sięga tych 7 tys) i jadąc z manetką na full jade w tempie z tirami (bo one też mają blokadę, tyle że elektroniczną^^)

w czym? co to za cudo co na 12mm gaźniku z blokadą obrotów jeździ 70-80km/h przy 6000obr

Aprilia Rally AC z 97 roku, może dlatego też ze to 2T chłodzona powietrzem. I musze przyznać że wcale się nie grzeje, bo niedawno zainwestowałem w nowy, dobry tłok i nieco lepszą głowice. Mam zamiar jeszcze dokupić nowy wydech, tylko zastanawiam się nad jakim, czy oryginalny czy jakiś inny, bo ten już jest przerdzewiały i lekko dziurawy przez co silnik jest głośny, troche to jest irytujące^^

tym bardziej powinna sie kręcić w cholere wysoko jeżeli to 2T . masz w niej obrotomierz?

niestety nie.. Ale poważnie, specjalnie kupowałem moduł, który ogranicza obroty do wartości maxymalnej 7 tys rpm bo chcę, żeby ten silnik troszke pojeździł i żeby nie spalał nie wiadomo ile litrów na 100 km. I jadąc z górki czy pod górke jedzie tak samo na pełnym gazie, jak trzymam 1/3 manetki to wtedy jedynie troche wolniej pod górkę, ale nie jakoś, żeby utrudniać ruch...

szczerze wątpie że70cm jedzie w nawet lekkim skuterze nawet 70 przy 7000 obr.
u mnie przy 7000 dopiero delikatnie zaczyna sie zakres rezo i jest wtedy jakieś 55km/h, 67km/h było przy około 8000. po zmianie rolek na lżejsze moge go zakręcić do 11000 swobodnie ale sie nie wygłupiam bo ma 500km docierania dopiero.

hm, wcześniej miałem oryginalny wariator i rolki 2g, ale z uwagi na to, że już przejechał swoje i nadawał się do wymiany kupiłem nowy, jakiś no name i rolki w nim były 3,5 grama i taki mam. Różnica po wymianie wariatora jest taka, że gdy spokojnie przyspieszam to jedynie na starcie jest lekki muł tak do 5-7 km/h aż puści sprzęgło, a takto jest ok. A masz u siebie jakieś przełożenia, biegi? Ja u siebie mam 3 biegi. Pamiętam, że przed dotarciem wydawał się, jak by wgl nie miał biegów, ale jak już go dotarłem to gdy jade bez gazu to gdzieś przy 30 km/h słyszę, że redukuje bieg. Gdyby nie dziurawy wydech to pewnie dałoby się usłyszeć więcej^^

to biegówka a nie skuter ?

skuter, skrzynia biegów automatyczna

to jak masz 3 biegi a nie CVT?

hm, nie wiem czy to cvt, wiem że automat. Przy 30-35 km/h słysze lekko jak przerzuca z jedynki na dwójke

czekaj, masz aprille rally 50 z cylindrem wymienionym na 72, do tego masz hiperlekkie 2-gramowe rolki i moduł zablokowany na 7000 i jedzie ci po 70km/h kręcąc sie do tych 7000 i jeszcze słyszysz jak przerzuca biegi w bezstopniowej skrzyni automatycznej CVT...przecież sam twierdzisz że masz 2gr rolki w wariatorze. Jakby wariator i przerzucanie biegów lekko w parze nie idą.

aprilka sr nigdy nie miała biegów czy w silniku morini,minarelli czy w stojącym czy leżącym czy lc czy ac,zawsze była przekładnia CVT.a co do modułu to blokowane są do 9tyś standard na 7000tyś jechał byś 40 a z tego co piszesz to masz odblokowany na bank wcisnęli ci jaki mieli a wmówili że z blokada, na zablokowanym max z górki i przy waleniu odcinki z wydechu 70kmh taka jest rzeczywistość.

no i jeszcze 80km/h przy 7000obr bez obrotomierza na 12mm gaźniku :). Piękny obraz całości.
Gdyby takie coś istniało to by samo zdechło.

właśnie lepiej wsadzić troszke większy cylinder, ja dałem 72 ccm (nie musi być koniecznie sportowy), gaźnik zostawić taki jaki był bo po co ma więcej paliwa żłopać przy tym odblokowując troche silnik i skracając żywotność, kupić mocniejszą głowicę, dobry tłok, żeby się nie grzał, oczywiście zdjąc jakieś jeszcze celowe blokady na wydechu, gaźniku czy wariatorze, ale moduł zostawić w swiętym spokoju bo po co ma kręcić niewiadomo ile obrotów, bardziej się nagrzewać, więcej palić i skracać żywotność jednostki. Lepiej tak niż tuningować i iść na całość, wtedy by na pewno krócej pojeździł, więcej palił. Fakt, może i nie jedzie teraz ten skuterek za szybko, bo max 80 km/h choć przyspieszenie ma dobre, ale przynajmniej mam pewność, że będzie jeździł długo i nie rozkraczy mi się gdzieś (oczywiście na dobrym oleju). Chcesz to przyjade do Cb to zobaczysz. Rolki mam 3,5 grama, 2 g miałem wcześniej i oryginalny wariator i wcześniej lepiej jeździł, a na 3,5 grama troszke gorzej i wariator jakiś no name. 5-6 kM ma ten silniczek.

http://www.youtube.com/watch?v=y4d6SK4KoNk

Proszę, tutaj skuterek z jeszcze mniejszą mocą i jeszcze mniejszymi obrotami^^

trochę bredzisz, trochę estymujesz a trochę konfabulujesz..
Ale podoba mi się twoja koncepcja mechaniki :). Chyba zmienię gaźnik na 10mm - to mi bedzie mniej palił :). I tłok zmienie na taki co się mniej grzeje.. a może nawet na taki co mrozi :).Obroty sobie też ograniczę - tak do 3000. Skoro silnik i tak ma 4KM bez względu na to czy sie kręci do 9000 czy tylko do 7000 to ja swój bede kręcił do 3000. Krótko bo krótko sie bedzie krecił - ale wstawie 3 biegi od passata TDI (ten to ma długie biegi) to te swoje 80km/h przy 3000obr zrobi.. Mam 6-cio rolkowy wariator to te biegi zamontuje w rolkach. Trzy biegi w trzech rolkach to jeszcze 3 rolki mam wolne. Może w przyszłości w jednej turbo, w drugiej wsteczny a w trzeciej tylnia szyba...przemyśle. Wdech też dam jakiś stary i zardzewiały bo skoro na takim sprzęcior zasuwa 80 to sie nie ma co napinać.
Dobrze mieć taką skarbnice wiedzy na forum :).
Tylko koniecznie ale to koniecznie musisz mi wyjaśnić gdzie masz te 3 biegi zamontowane.