nową linkę zapuszczam olejem do 2t a silnikowym ślimak nie żaden smar bo łapie piasek,kurz itd
Dzięki Paci jutro tak zrobię a czy jest jakaś różnica którą stroną wpakuję linkę do ślimaka?
A tego to ci tak z pamięci nie powiem:)
Witam Pany ;)
Tak czytam i czytam już od tygodnia ten wątek i w końcu musiałem się zarejestrować ;)
Też mam Malaguti jak Krupek i też kupę problemów. A niby takie dobre, markowe... :P
Co do linki - wymieniałem i jest różnica. Musisz dobrze sprawdzić która końcówka gdzie idzie
bo markowe to jest kymco a nie jakieś Małe Gluti :)
Hehehe :P
No ja dzisiaj postęp poczyniłem - wrzuciłem na próbę rolki 3,5g do wariatora Polini Hi-Speed i zaczął się zbierać. Tylko garaż się szybko kończy i nie wiem ile jeszcze poleci więcej :/
Ktoś ma może na sprzedaż bądź użyczyć rolki testowe 16x13 ?
ja mam od pyty. od 4.5 do 7g co 0.5g
Ehh, miałem nadzieję na 3,0 :P
Muszę sprawdzić prędkość przelotową na tych 3,5 i sprężynie Stage6 Hard.
Na 5,6 i 6,9 (takie miałem w zestawie z wario Polini Hi-Speed) oraz na sprężynach 22kg i 28kg (też z zestawu) leciał 60km/h max.
myśle że w złą strone idziesz. patrzyłeś jak wysoko na wariator wchodzi pasek ?
na rolkach 3g i sprezynie hard zakręcisz silnik na 12-14 tyś zapewne - jesteś pewien że to wytrzyma. 28kg to bardzo miękka sprezyna.
U mnie kręcił sie coraz wyżej jak wsadzałem coraz lżejsze rolki aż w końcu musiałem zmienić spręzyne na miekką S6 a doszedłem do 4,5g.Jechał te 70km/hi kręcił sie na okolice 9000.
Chłopaki jak wyregulowali wsadzili rolki 6g, zostawili miękką sprezyne i jedzie swobodnie 80km/h kręcąć sie do 7300-8000. tylko teraz coraz bardziej czuje że jednak na soft pasek sie ślizga i to ślizga sie coraz mocniej. W wolnej chwili wrzucę spręzyne medium.
Jechałem dzisiaj na działkę 80km i przez większość czasu 67-75km/h na medium i 4.7g rolki w wariatorze motoforce tylko rozsypało mi się sprzęgło rozrusznika :
Mając rolki 5,6/6,9 i te dwie sprezyny ktore podalem na wariatorze zostaje mi ok 1,5cm do górnej krawędzi.
Regulowałem podkładkami pod wario, nawet samym paskiem. Mam teraz dwa paski, 750 i 765 długości.
Zauważyłem, że po ściśnięciu korektora momentu obrotowego na maksa pasek jest za krótki żeby wspiąć się na koniec wariatora.
Tuleja ma 38 mm, po skręceniu pasek nie siedział na dole. Dałem dodatkowo 3 podkładki 1mm pod przeciwtalerz, teraz schodzi na dół.
Zobaczę jeszcze tak jak mówisz 6g plus soft/medium. A może zostawić strong ?
Na tym dłuższym pasku nie miałem jeszcze okazji zbadać vmax\\\'a.
Krupku - mam sprzęgło praktycznie nowe (10km przebiegu) od swojego. Ja mam 70ccm, po szlifie pierwszym, nowym tłoku i nowej głowicy pod 70 i mam całkiem całkiem kompresje, że rozrusznik mój nie daję rady ;) Jeżeli wyklucze z tego winę akumulatora to będę mógł Ci odstąpić ten zestaw
1,5cm od górnej krawędzi - to jesteś w lesie. 4-7mm niezmazanego śladu flamastra na wario to tyle co powinno być.
Przy 15mm jesteś dobre 15-20% prędkości mniej.
Skoro rolki nie wypychają pasek na wario na góre no to centralna jest za mocna albo rolki za lekkie.
Gneralnie lekkie rolki i twarda centralka to setup na bardzo wysokie obroty.Tak bardziej do świrowania z Vmax 50km/h za to z takim przyśpieszeniem że podnosi przód. Wtedy dajesz twarde sprężyny sprzęgła i startujesz z 7-8 tyś obr,zakres masz do 11000-12000.
Co do paska to ja mam Minarelli, długi karter na 12" koło tył i fabryczny pasek to 788-18-28
Krupek, sprzęgło rozrusznika do 2T mam. Ale na wał 16mm. Na 13mm wały za duże.
Niby MF15 też mają długi karter - ja mam LC horizontal, koła z tego co widzę 12".... i taki pasek był za duży :/ a może źle sprawdziłem.
Krupek, jaki masz pasek ?
Zaraz przerobie fotki i wrzuce tutaj na profil.
Co do tej odległości na wario to właśnie z tym ciągle walcze. Tymczasowo mam kask u kolegi (kupił Yamahe WR125X - zacne moto :P ) więc nie polatam, ale zapisałem sobie Twoje rady.
Widzę, że potrafisz konkretnie i prosto coś wytłumaczyć, nie to co te małolaty na Mieloch'u... ;)
Wiesz szczerze nie mam pojęcia jakie ma wymiary dopiero we wtorek jak będę rozbierać to mogę zobaczyć
wiesz co, kilka razy szukałem wiedzy/informacji/pomocy na mielochu i się nie doszukałem.
Pszemo, ja mam taki pasek w szufladzie, niezniszczony chiński oryginał. Moge ci dać na przymiarkę
dziś zmieniłem sprężyne na medium bo na soft coś sie ślizgało - im cieplejszy tym bardziej.
A nieużywanej powierzchni wario zostaje tyle co niestartego flamastra
Może ja u siebie zobacze jak to wygląda ale jutro niedziela to tu na wiosce jest święto wolne od pracy wiec nie wypada katowac 2t jak sąsiedzi maja włączone radio Maryja :D
Wombat jak te motoforcy nie rozpadają się zbyt szybko?
z mechaniki to motoforca mam tylko przeciwtalerz i sprzęgło. dają rade
No niedługo będę miał kask u siebie to zobacze na tym pasku 765 jakie będzie miał osiągi, jak dalej coś będzie nie tak to odezwę się o ten dłuższy.
A Ty Krupku jakie masz teraz osiągi na swoim F15 ?
Dzisiaj jak wracałem z okolic Węgrowa przy dużym wietrze 65-70km/h a jak jechałem w piątek wybrzeżem gdańskim podszedłem chyba pod 82km/h przy okazji zmieliło mi plastikowy element sprzęgła rozrusznika jak dzisiaj rozebrałem pokrywę napędu się przeraziłem wrzucę zdjęcie to sobie zobaczycie :D
IMAG0130.jpg