Jestem już na finiszu, mechanicznie jest w pełni sprawny z elektryki pozostał problem z kierunkowskazami. Pechowy to był zakup, /zupełny brak doświadczenia ;-) i wpakowałem się w koszty/ a problem ze schematem jest związany wyłącznie z małą popularnością tego modelu. Jestem dobrej myśli ;-) ostatecznie będziemy pruć całą instalację i położona zostanie od podstaw. Koszty co prawda wzrosną ale i jakość instalacji również ;-). Pozdrawiam
No cóż, każdy uczy się na błędach. Tylko to czasem dużo kosztuje. Wiem, bo miałem kiedyś tak z pewnym samochodem...
Cześć. Udało mi się wywalczyć schemat instalacji :D
Po dwóch tygodniach korespondencji, przedstawiciel producenta Benzhou Group, przesłał mi schemat. Zamieszczę go gdzieś dla potomnych ;-)
A oto mój Kingway Coliberek rocznik 2008
Mały, zwinny skuter jak na chinczyka to całkiem ładne osiagi
Zdjeta blokada (gaznik)
4T jak na razie to bezproblemowy
Przejechane 4600km
Wyciąga 65km/h i to wystarczy na miasto
PZDR zibi66
Ja mam Zippa Vegę 4T i uważam że jest godny polecenia.
Może na starcie potrzebujemy maszyny niezawodnej on taki nie jest.
Jako klon Yamahy Cygnus jest tylko podobny z wyglądu jakość to od 1 do 10 wypada na 5,5.
Minus to tylko jeden amorek z tyłu i źle wykonana elektryka.
Amorka może nie dodamy lecz elektryka po wymianie -cewka i zabezpieczeniu wiązek ,nowy moduł robi ,się super dobrze.
Na blokadach brykał 55km/h po wymianach i wyjęciu pierścienia rozpędzał się do 65km/h.
Jak na moją masę to brykał z 2 osobami :-)
Lecz ja cenię sobie przyspieszenie i to mi dawał od początku.
Może silnik 2T jest lepszy lecz ja wolę 4T inne brzmienie i małe spalanie. Prędkość i przyspieszenie można uzyskać przy lepszym spasowaniu gaźnika.
Wiadomo że 2T będzie szybszy lecz o ile więcej spali paliwa.
Ja mam ok 2,5 na 100 po mieście.
Ja posiadam ferro 102-4. Przy przebiegu 3700 pękł wał.
ja miałem rometa 727, był praktycznie bezawaryjny, a śmigało się w potężnych ulewach i zimie
zauważyłem że te małe skutery (quest, coliber) są zdecydowanie mniej awaryjne od większych braći, pewnie wpływ na to ma mniejsza masa i krótsze,(a przez to sztywniejsze) rury ramy
8O 8O :o 8O współczuję... :cry:kustosz napisał:
W jaki sposób mógł pęknąć wał? prędzej korbowód...kustosz napisał:
Nie wiem jak,ale pękł. W zeszłym tygodniu gdy wracałem z jeziora zauważyłem, że cale koła sa pokryte błotem. Postawiłem skuter na stopce centralnej i wkręciłem silnik na max. obroty. Zaczął lecieć dym. To był zerwany klin na kole zamachowym. Po zgaszeniu skuter już nie odpalił. Pewnie od wibracji pękł wał.
Aha...czyli z tym pęknięciem wału, to tylko przypuszczenie?kustosz napisał:
Nie wiem jak,ale pękł. W zeszłym tygodniu gdy wracałem z jeziora zauważyłem, że cale koła sa pokryte błotem. Postawiłem skuter na stopce centralnej i wkręciłem silnik na max. obroty. Zaczął lecieć dym. To był zerwany klin na kole zamachowym. Po zgaszeniu skuter już nie odpalił. Pewnie od wibracji pękł wał.
to chyba skrajnie mało prawdopodobne żeby wał pękł... Prędzej korbowód strzeli niż wał... Napisz co konkretnie poszło, czop, przeciwwaga, korbowód... ?
To nie przypuszczenia. Sprawdzałem. To pęknięty wał. Tak nie w temacie to mam okazje kupić inny skuter.
W jaki sposób, pękł ten wał? :roll:
Nie mam pojęcia. Jestem załamany :(
Co o tym sądzicie ? Zipp quantum, rok 2008,przebieg ponad 7000 km za 800 zł.
Przebieg troche duży jak na chińczyka, ale za 800zł... Sam nie wiem, zależy w jakim stanie, jak użytkowany, przez kogo :D
Może lepiej napraw swojego, a nie zarażaj się drugim rzęchem..