Kymco Vitality - wszystko o nim.

Umyłem skuter i przy okazji wymieniłem gąbkę filtra powietrza bo mam nową,zobaczymy czy to coś da.

Niespalony olej. I jego kiepska jakość.

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i nie wiem czy do odpowiedniego działu wszedłem ale mój problem to kymco Vitality,
przejdżmy do problemu; skuter odblokowany przejechane 1900km i co się dzieje, potrafi go tak zamulić że pod górkę gdzie zwykle jedzie 60km/h to prędkość spada do 45km/h i spada przyspieszenie, na drugi dzień jest już dobrze i takie ma kaprysy, co jeszcze na wolnych obrotach koło sie kręci, jak obniżę obroty to gaśni i trudno go potem zapalić, te obroty są nie równe, gażnik czyszczony i wyregulowany, filtr powietrza zmienoiny, świeca, pół dnia dobrze i potem zaś swoje , raz podjechałem do serwisu wyregulować gażnik i na chwilę dobrze a potem zaś swoje, wspomniałem w serwisie o problemie to twierdzą żę może żle dotarty, ale jak by tak było to cały czas by był mułowaty, a on jak dostanie cug to z pod tyłka chce go wyrwać i ponad 80km/h licznikowe, gdzie szukać przyczyny, do tego serwisu nie mam zaufania sądząc po ich wypowiedziach to nie za bardzo się znają na rzeczy, a nie chcę żeby mi rozkopali skuter, jeszcze jedno, to już zaczęło sie dziać od początku tylko myślałem jak dotrę i odblokuję to minie, proszę o rady i z góry dziękuję.

HugoBoss napisał:

Co może być przyczyną zaolejonej końcówki tłumika?

Jest kilka opcji;
1. dozownik podaje dużo oleju,
2. za duża dysza główna (większa ilość paliwa z olejem nie zostaje spalona i "pluje" wydechem),
3. zanieczyszczony filtr powietrza, powoduje większą przysłonę, przez co zasysa więcej paliwa i wzbogaca mieszankę, efekt jak w pkt.2
4. nieodpowiedni olej 2T

andrzej2310 napisał:

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i nie wiem czy do odpowiedniego działu wszedłem ale mój problem to kymco Vitality,
przejdżmy do problemu; skuter odblokowany przejechane 1900km i co się dzieje, potrafi go tak zamulić że pod górkę gdzie zwykle jedzie 60km/h to prędkość spada do 45km/h i spada przyspieszenie, na drugi dzień jest już dobrze i takie ma kaprysy, co jeszcze na wolnych obrotach koło sie kręci, jak obniżę obroty to gaśni i trudno go potem zapalić, te obroty są nie równe, gażnik czyszczony i wyregulowany, filtr powietrza zmienoiny, świeca, pół dnia dobrze i potem zaś swoje , raz podjechałem do serwisu wyregulować gażnik i na chwilę dobrze a potem zaś swoje, wspomniałem w serwisie o problemie to twierdzą żę może żle dotarty, ale jak by tak było to cały czas by był mułowaty, a on jak dostanie cug to z pod tyłka chce go wyrwać i ponad 80km/h licznikowe, gdzie szukać przyczyny, do tego serwisu nie mam zaufania sądząc po ich wypowiedziach to nie za bardzo się znają na rzeczy, a nie chcę żeby mi rozkopali skuter, jeszcze jedno, to już zaczęło sie dziać od początku tylko myślałem jak dotrę i odblokuję to minie, proszę o rady i z góry dziękuję.

Mimo wszystko obstawiam regulację gaźnika, potem dla pewności zmieniłbym jeszcze świecę, jeśli to nie pomoże spróbuj wymienić cewką zapłonową, następnie moduł.

Regulacja gażnika była i przez serwis, świeca była wymieniana, też myślałem iść po linii zapłonu cewka moduł, jeszcze myślę czy felerny zawór membranowy może dawać takie objawy?

Zawór membranowy, czyli chodzi Ci o automatyczny kranik paliwa? jeśli byłby uszkodzony, mógłby zalewać się gaźnik w przypadku awarii zaworu iglicowego, tego w komorze pływakowej gaźnika.

Nie, chodzi mi o membranę pod króćcem ssącym.

Po przebiegu 2000km powinna być ok.

siema mam pytanie jak odblokowac wariator w kymco vitality
koledzy mówią mi żebym odkręcił bok przekładni i zdjął zębatke przy b wario i puźniej żebym zdjął pasek a puźniej pierścień z tuleji czy tak mam zrobić w moim kymco vitality pytam się bo nie chcę ciągle jećdzić 55km/h

przecież pytałeś o to w oddzielnym temacie i tam odpowiedź została udzielona...

W Vitalce nie ma pierścienia na tulei,tylko musisz mieć całą gładką tulejkę,która jest w zestawie przy zakupie skutera.

Czy ktoś miał przebitą oponę? Jak to naprawić? Jakie koszta?

Odkręcasz koło i jedziesz do wulkanizatora. Zależy co z nią nie tak. Za wymianę wentyla w samochodowej oponie znajomemu skasowali 15zł. Za sklejenie dużo więcej skasować nie powinni.

Oryginalna przednia opona do Kymco Vitality,może ktoś coś wie gdzie i za ile?

Motor-Land cena pewnie koło 200 zł... Czyli dziura się powiększa ? Hugo ale przecież masz Dunlopa. Zmień na Dunlopy i na nich śmigaj ;)

Dunlopy porządne opony i sam jakbym miał wybierać pomiędzy Dunlopami a oryginalnymi Kymco to jednak wziąłbym Dunlopy.

Ale Dunlopy są do tego mojego,a w tym chciałem kupić oryginalną żeby zgadzały się bieżniki,a nie mogę nigdzie znaleźć tych oryginalnych CST 120/70 12cali.

obawiam się że tylko w Motor-Landzie można je dostać, a znając ich ceny będzie to droga inwestycja. Ewentualnie poszukać na allegro używanych w dobrym stanie. Dziurę też można załatać, można wprowadzić od wewnątrz specjalny kołek i podkleić łatką, wulkanizator by sobie z tym poradził a i tak musisz tam podjechać by zdjęli i założyli oponę.

A którego polecasz?