Kymco Vitality - wszystko o nim.

Ktos sie orientuje czy mozna jakos naprawic ten bendix czy trzeba kupic nowy? Jesli nowy to jaki (link) bo znalazlem tylko oryginalny za 199zl.

Skoro bendix załącza, to po co kupować nowy? Zlikwiduj przyczynę brzęczenia i po sprawie ;)

Może wystarczy wyczyścić i nasmarować aby wracał do końca na swoje miejsce? No i może są zamienniki, bo jak patrzę na ceny chińskich, to śmiech ogarnia (od 17 zł) :D Zwłaszcza, że wyglądają (tylko sądząc po zdjęciu, nie wiem jak wymiarami) na identyczne z tymi oryginalnymi kymco. http://allegro.pl/listing.php/search?category=156&string=bendiks
No i nie wiadomo jak tam z ich jakością :P Jakiś serwis na pewno dobierze zamiennik.

//edit
No, znalazłem chyba. Jeżeli wierzyć kymcosklep.pl, to bendiks jest taki sam do vitalki 2t i 4t. A ten dla 4t to GY6, który kosztuje przeważnie grosze. Tu jakiś droższy, ale wymienione pokrewieństwo z vitalką ;) http://www.scooterkingz.pl/bendiks-gy6

Vitalka naprawiona,jednak bendix się rozsypał,wsadzony nowy za 35zł,zobaczymy ile wytrzyma. Pierwsza poważniejsza usterka przy 24.919km :)

trochę mieliśmy problemu z odkręceniem wariatora bo mój kluczyk od szlifierki się wygiął, tak mocno była dokręcona nakrętka, ale udało się.

Hugo, jak wyjeżdżałem spod Topaza to też było podobne chrobotanie przez około 20 sekund. Może u mnie też się bendix psuje, muszę to rozkręcić i zobaczyć co tak brzęczało

Teraz wiadomo że jak słychać dziwne dzwonienie to w pierwszej kolejności sprawdzać bendix :)

Na razie jeżdżę Vitalką mojej kobiety i staram się trochę częściej odpalać z kopa niż startera żeby nie zajechać rozrusznika i bendixa.

Ciekawy zbieg okoliczności, u mnie też czasami występuje takie dzwonienie chwilowe, trzeba będzie sprawdzić.

Panowie, może warto zainwestować w takie narzędzie do blokowania wariatora?

http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-blokada-zewnetrznej-tarczy-wariatora-kymco-p-236-1.html?cPath=13969_13975_14005&sessID=7e9dfcccb6289ee62aa2db2a78e7001a

...albo zrobić samemu na ten wzór ;)

Zdecydowanie ułatwia demontaż wariatora zwykłymi kluczami.
Jedyne czego nie polecam to ceny:) Jak masz jak, to lepiej samemu się chwilę pomęczyć i zrobić, albo poszukać na allegro powinny być taniej.

Miałem zamiar kiedyś kupić taką blokadę,ale jak odkręciłem wariator domowym sposobem to zrezygnowałem.

Raven napisał:

Zdecydowanie ułatwia demontaż wariatora zwykłymi kluczami.
Jedyne czego nie polecam to ceny:) Jak masz jak, to lepiej samemu się chwilę pomęczyć i zrobić, albo poszukać na allegro powinny być taniej.

Na allegro były kiedyś w okolicach 50zł, dzisiaj nie znalazłem więc dodałem link z rp. Są też inne przydatne narzędzia, np blokada dzwonu sprzęgła, ściągacze, itd.. ;)

HugoBoss napisał:

Miałem zamiar kiedyś kupić taką blokadę,ale jak odkręciłem wariator domowym sposobem to zrezygnowałem.

domowym sposobem łatwo zniszczyć obudowę przekładni

Np tu masz
http://allegro.pl/blokada-wariatora-kymco-gilera-sym-romet-piaggio-i2297635745.html

Myslę że nie ma sensu nowego tematu zakładać więc zapytam tutaj czy Vitality 2t ma jakąś blokadę na wydechu? I czy ma jakieś zwężki ten wydech? I czy opłaca się je wyciąć ze środka?(jeśli je posiada)

ma ślepą kiszkę i dopalacz, zwężkę chyba też.

Do czynności serwisowych trzeba dopisać: "czyszczenie bendixu co 5 tyś. km". Mój zaczął nie dawno brzęczeć (jak na filmiku HugoBossa). Wczoraj po powrocie do domu rozebrałem przekładnię i okazało się, że bendix jest brudny jak cholera. Został wyczyszczony. Poza nim wyczyściłem elementy rozrusznika nożnego i wariator. Pasek przy przebiegu 19500 km jest w stanie dobrym. Teraz wszystko schnie. Po południu, jak będę składał może jakieś fotki porobię, teraz idę spać.

Młody napisz jak tam Twój bendix,nadaje się? Nie ma już dzwonienia jak przechylasz skuter na lewą stronę?

Bendix działa doskonale, jeszcze nie złożyłem przekładni. Gniazda bendixa zostaną nasmarowane tak samo gniazdo osi rozrusznika nożnego :)

madi napisał:

Bendix działa doskonale, jeszcze nie złożyłem przekładni. Gniazda bendixa zostaną nasmarowane tak samo gniazdo osi rozrusznika nożnego :)

Ja co jakiś czas też smaruje bendix i półksiężyc aby łatwiej się odpalało ;)

I dobrze robisz :)

Tak wygląda mój bendix po czyszczeniu:

Witam. Mam do was pytanie

Ostatnio jechałem sobie załatwić sprawy 25km w jedną stronę. Odpaliłem skuter ruszyłem rozpędziłem się do magicznej 70-siątki po chwili (ok 4km) silnik nagle zgasł a skuter zwolnił do zera... Udałem się więc na stacje dolałem litra. Próbuje odpalić z rozrusznika ... nic więc czas na kopa . Kopie kopie i nadal nic ... Zaprowadziłem go do przypadkowego chłopa na noc. Następnego dnia odebrałem skuter odpalam z rozrusznika a tu cud odpalił. Wpadłem w wielką euforie ale niestety po chwili zgasł i potem już nie odpalił. Skuter jest nowy ma przejechane z 2000km.

Może ktoś wie co jest przyczyną tych jego wygłupów ??