Kymco Super 9 LC 2004r silnik, osprzęt, napęd, słaby v max

Witam, jest to mój pierwszy większy post na tym forum, i mam nadzieję, że nie ostatni :) Zacznę od najważniejszego. Zanim kupiłem Kymco jeździło na sportowym wydechu Technigas i rolkach 6,5g. Gdy je kupiłem było w 100% seryjne. Teraz jedynie zakupiłem wariator TOP RACING SV1 CHROM i wsadziłem rolki 6.5g, reszta 100% seria. Jego przebieg to 19 tys km bez kapitalki, czy wymiany pierścieni itd. Dodam jeszcze że pasek już ma z 9 tys km. Jest to pasek Bando, za parę dni wymienię na nowy DAYCO

Tak jak w opisie, zacznę od pytań:

1. Czy moje Kymco S9 LC 2004 rok różni się czymś od Kymco S9 LC z 2012 roku? Chodzi mi głównie o silnik i jakieś rozwiązania technologiczne wpływające na dynamikę i komfort jazdy.

2.Jaki jest rozmiar standardowej dyszy głównej gaźnika. Szukałem po forach i znalazłem, ze jest to niby rozmiar 92, jednak sądzę, że jest ona za duża do serii.

3. Jaka jest standardowa waga rolek?

4. Czy słaby v-max może być spowodowany tym przebiegiem? Co może mieć na to wpływ. Moja waga to 55kg
a teraz problem:

Kymco znakomicie odpala, nie mam z nim żadnych większych kłopotów, jednak jedna rzecz mnie nurtuje. Kymco dość dziwnie reaguje na manetkę. Reakcja jest tak jakby spóźniona, jednak dotyczy to tylko niskich obrotów. Od 4-5 tys reakcja jest w ogóle inna. Próbowałem regulować gaźnik, jednak to nic nie pomaga.

2 sprawą jest słaby v max, bo tylko 70 licznikowe, no max 75, podczas gdy seryjne Kymco kolegi spokojnie zamyka licznik i jeci dużo dużo więcej, i to przy lepszym przyśpieszeniu na serii. Co z moim egemplażem może być nie tak.

Dodam że jak wymieniałem wariator to zerknąłem pod dzwon sprzęgła, i również było grzebane przy napędzie, bo ma on założone żółte sprężyny sprzęgła i białą centalną Malossi +1000rpm.

Tak jak powyżej, nie wiem czym może to wszystko być spowodowane także prosiłbym o każdą sugestię czy pomysł. Nie mam pojęcia za co się zabrać, bo jest mój pierwszy 2t, także proszę o pomoc.

Jeżeli popełniłem gdzieś błąd, to proszę o wyrozumiałość, jestem tylko człowiekiem :)

Sprawdź kompresję bo w mojej S9 przy 20 000 km spadła do 7bar.
Wyreguluj gaźnik bo może zalewać :) albo przeczyść gaźnik :D

Nie mam przyrządu do sprawdzania kompresji, aczkolwiek sprawdzana "palcem" była taka nawet. Przy takiej kompresji jak rozumiem już nie będzie to ta sama moc? Jaka kompresja jest ok? A znasz może odpowiedzi na pozostałe pytania, ponieważ kompresja wyjaśniała by słaby v max, a co z reakcją na manetkę? Mogę powiedzieć że silnik o sekundę później reaguje na manetkę. Gaźnik regulowałem i to jest najlepszy efekt jaki mogłem uzyskać (przy innych ustawieniach się dławił) Czy zawór płytkowy może mieć coś z tym wspólnego? Gaźnik niestety już czyściłem. A może to silnik jest inny niż w nowszej S9 i jest po prostu bardziej mułowaty. Ewentualnie, ale to tylko hipoteza, bo podobno nowsze S9 miały gaźnik 17,5 a moja S9 ma pewnie 14, czy to może być wina tego ? Zapomniałem dodać, że wydaje mi się, jak by palił z 4,5 - 5l na 100km.

Rozważałem zmianę cylindra i tłoka, jednak juz nie na 50cc tylko na razie byłbym zmuszony kupić chiński zestaw za 100zł z allegro. Pewnie i tak byłby mocniejszy niż seryjna 50cc, tylko gorzej z czasem eksploatacji.

Jaki masz kolor świecy? Równo chodzi silnik, nie przerywa?

Po wymianie cylindra miałem ok 12 bar. Po zrobieniu 1500 km mam około 10 bar i taka kompresja jest optymalna.

Silnik jest raczej ten sam. Inny był tylko w starszej wersji AC (Air Cooled)

Możesz zaopatrzyć się w zestaw rolek testowych i sprężynek centralnych i spróbować metodą prób i błędów wyregulować napęd lecz regulacji napędu dokładnie nie opiszę bo się za bardzo na tym nie znam :)

Jeżeli to jest prawda z tym gaźnikiem to może dostawać za mało mieszanki.

Co do spalania moja z 2008 r. pali 4.5 przy spokojnej jeździe 70kmh jak jadę na maxa to powyżej 5

Zestawy cylindrowego za 100 zł nie polecam kupować. Długo się na tym nie pośmiga. Nawet czasem potrafią stracić kompresję pod czas docierania.

Kolor świecy właśnie jest ok, a silniczek jak odpalę i przegazuje to może cały dzień stać nawet od zimnego :) Niedługo będę miał okazję sprawdzić manometrem kompresję, a co do napędu, to nie mam aż tyle pieniędzy chyba, że doprowadzić to do serii. (chodzi o sprzęgło)

Niedługo wpadnę po olej do sklepu, to kupię jeszcze nową świece i zawór płytkowy, na pewno mu to nie zaszkodzi, a może trochę się poprawi.
Tak samo jak z paskiem, jak wymienię na nowy, to może v max i zryw się poprawi.

Co do gaźnika, to jednak były różnice pomiędzy SF10 a SH10DA, więc pewnie mam 14,5 a niby seryjna dysza odblokowująca to 85, a ja mam 92 (tak jak mówiłem wcześniej był na sportowym wydechu). Czy przez tą dyszę (92) może go zalewać i mulić na niskich obrotach ?

A co do tego kitu za 100zł, to myślisz że będzie to całkowite gówn* ? Może z 4k km bym na tym przelatał :D

Jak masz oryginalny wydech to daj 85 i wyreguluj.

A co do cylindra to zależy na jaki trafisz ;) Są takie co śmigają tyle co markowe a są takie co nawet ich nie dotrzesz. Zależy jaki stop metali Chińczycy zastosują :)

Heh, to prawie jak w totka zagrać ;d jutro wpadnę do sklepu po olej, zawór płytkowy (czy tam membranowy), świecę i dyszę 85.Powiem co i jak,, jak dostanę pasek (bo zrobię wszystko na raz :)), a za kolejne pieniądze chyba zagram w totka (jak by kto nie załapał, to kupie chiński zestawik) :D

Wydech mam oryginalny :) (łatwo go rdza łapie)

A tak w ogóle, to te zestawy są bez głowicy, standardowa nie będzie stwarzać problemów czy go osłabiać ?

Słaba reakcja na manetke na niskich obrotach moze być spowodowana przez te żółte sprężynki sprzęgła. Każda z nich daje +1500 rmp więc skuter zaczyna ruszać dopiero od ok. 3000 rmp. Spróbuj zmienić sprężynki na seryjne przy których jest lepsza reakcja na manetke.

Tzn. Tak jak pisałem wyżej. Przy sprzęgle są żółte sprężynki i biała centralna Malossi +1000 rpm. Skuter "bierze" od 4 - 4,5k rpm, natomiast całkowicie "ciągnie" na 7,5k rpm. Jak dobrze rozumiem, to ta spowolniona reakcja może być wywołana słabym obciążeniem silnika na niskich obrotach ? (czyli ten przedział 2 - 4,5k rpm)

EDIT##

W sklepie dostałem tylko olej, wie ktoś jaki jest rozmiar gwintu dyszy głównej ? Gaźnik keihin seryjny.

W jakim sensie skuter "bierze" od 4-4,5k rmp? Jeśli chodzi Ci o to, że rusza dopiero od 4-4,5k rmp to właśnie przez te spręzynki, ponieważ one są o wiele twardsze niż seryjne i ich zadaniem jest właśnie to, żeby skuter ruszał z większych obrotów co powinno dawać szybsze przyspieszenie. Nie zawsze jest taki efekt jaki powinien być a zwłaszcza na seryjnej 50 cm.

Bierze, znaczy ze czuć jak okładziny ocierają już o dzwon sprzęgła, ale na pełnym gazie wchodzi na ok 7k rpm :>

No to oznacza to, ze masz za twarde spręzynki sprzęgła i dlatego łapie przy duzych obrotach. Zmień spręzynki sprzęgła na "słabsze". Możesz założyć seryjne spreżynki jeśli posiadasz albo spręzynki firmy WM Motor +1500 rmp które tak na prawde są prawie jak seryjne ponieważ jakość ich wykonania nie jest tak dobra jak firmy Molossi.

Tzn. Mi nie zależy na tym aby brał na niskich obrotach, czy na ekonomicznej jeździe. Jak by to ugryźć... Nie chodzi o to że skuter się zamula na niskich obrotach, tylko sam silnik wolno się wkręca po odkręceniu manetki, ale to jeszcze zanim właśnie zacznie jechać (zanim okładziny przeniosą napęd na dzwon). Generalnie chyba na wyższych obrotach silnik wytwarza więcej mocy, więc przyśpiesza lepiej niż na seryjnych sprężynach. (chyba że się mylę) Chodzi mi o samą przyczynę wkręcania się silnika, choć prawdopodobnie to nawet nie będzie mieszanka, a zawór membranowy, bo go wyciągałem i sprawdziłem. Ma szczeliny, jedyne co na razie zrobiłem to rozebrałem go, dokładnie wyczyściłem i jeszcze raz poskładałem, bo w tej chwili nie mam na nowy.

Po wymianie paska na nowy (DAYCO) i tak cała charakterystyka pracy silnika się zmieniła. Skuter słabiej rusza, ale ma o 5km/h większy v max (co daje niezadowalające 80km/h) i obroty podczas jazdy to już nie 7 - 7,5k rpm ale 8k rpm. Czeka mnie ponowna zabawa rolkami, i kupno zaworu.

Możesz też miec za ciężkie rolki. Jeśli już chcesz wyregulowac napęd to kup rolki testowe i sprawdź na jakich skuter bedzie chodził najlepiej. Ja na twoi miejscu zacząłbym od rolek 5,5 g. Twój skuter to 2T czy 4T? Niestety nie znam się na Kymcko więc nie wiem jaki rodzaj silnika masz w nim. :/ Jesli to 4T to wyreguluj zawory. Ssący (górny) na 0,05 a wydechowy (dolny) na 0,06-0,10. Możesz też wymienić dysze główną gaźnika na 0.80 i po dobrej regulacji gaźnika skuter bedzie dostawał odpowiednią dawkę paliwa dzięki czemu może sie zwiększyć moc. Masz seryjny cylinder?

Osz cholera, wybacz. Nie napisałem tak podstawowej rzeczy. Jak najbardziej Super 9 to 2T. Rolki mam wsadzone 6.5g, a standard (seria) to 8g, czyli to na pewno nie rolki. Tak jak powyżej pisałem wszystko seria (poza wariatorem i tymi sprężynkami w sprzęgle), 18k km przebiegu.

Odświeżam.

Ze skuterami 2T nie miałem styczności więc cięzko bedzie stwierdzić co jest przyczyną. Próbowałeś wyregulować gaźnik? Może masz za małą dysze w gaźniku. Przez cały przebieg nie były wymieniane pierścienie ani cylinder?

Ani pierścienie, ani cylinder nie były wymieniane. A co do gaźnika i mieszanki, to dziwnie się zachowuje, bo jak wkręcę śrubę od mieszanki na max to chodzi najlepiej, z każdym wykręcanym obrotem jest coraz gorzej. Dysza bym strzelał że jest za duża.

Jak wkręcisz do końca to chyba zwiększasz dawke paliwa. tak przynajmniej jest u mnie w 4T więc moze dostawać za mało powietrza. Przy takim przebiegu możesz już mieć zużyte pierścienie. Ale jeśli kompresja bedzie w granicach 10 barów to stan pierścieni jest dobry.

Zdejmij cylinder i sprawdź czy kanał wylotowy nie jest zapchany :)