Po przejechaniu moim skuterkiem 1500km przyszedł czas aby zmodernizować mechanikę. Więc znalazłem interesujące mnie części w przystępnej cenie jednak jestem niedoświadczony w skuterach więc proszę was o poradę, czy wymienione poniżej części warte są swojej ceny. Airsal 70ccm - 596zł filtr stożkowy - 30~50zł gaźnik wyścigowy Stage 6 -330zł kompletny zestaw przeniesienia napędu-247zł moduł CDI-250zł multivar malossi-235zł pasek napędowy wzmocniony-50zł sprzęgło sportowe Naraku-141zł wydech technigas next R -500zł wał korbowy-300zł Jeśli coś pominąłem to proszę o napisanie, w końcu chodzi o full tuning.
Wydech Tecnigas RS70 najmocniejszy do kymco i bardzo dużo daje w porównaniu do R Wariator Hebo NG Sprzęgło Polini 2G Pasek Kevlar. Stożek Air Box ~80zł
Cylinder to sport czy racing? Filtr powietrza to jakis porządny, polecam jak mój poprzednik Polini AirBox lub inny gąbkowy stożek który jest obudowany. Jaki gaźnik? Ile mm? Zestaw przeniesienia napędu? Tzn. co wchodzi w jego skład? Co do wariatora to na poziomie sport nie ma sensu zmieniac wariatora, mało co daje… Jaki pasek zamierzasz kupić? Zwrócę uwagą na to, że np. Polini Kevlar jest twardszy. Sprzęgło starczy ci Malossi Fly albo nowe sprzęgło Stage6, o Naraku nie słyszałem praktycznie nic. wiem tyle, ze robić części tuningowe do chińskich 4T. Wydech w sumie powinien się sprawdzić. No i jaki waż? To co napisliście mało co mówi… Napisz dokładnie jakie cześci i ew. ile masz na ten cel pieniędzy ;). Oczywiście weź także pod uwagą konieczność wymiany łożysk na wale skoro chcesz zmienić waż.
To jest racing 12 koni W sporcie wariator dużo daje nawet przy seri. Gaźnik 19mm powinien być Wał z wypełniaczami Wydechu - lepszego nie ma Przeniesienie napędu to Sprzęgło + Kolektor momentu obr. + Wario tak mi się wydaje
Co z tego, że wał z wypełniaczami… Jakiej firmy i model? Są dobre i kiepskie wały… Pierw zainwestuj w: wał, cylinder, gaźnik (do gaźnika można by odpowiedni króciec ssący założyć i jakiś lepszy zawór membranowy - V-FORCE3 :D), wydech I dopiero po tym zastanawiaj się dogłebniej nad tym co pod deklem ;).
Więc zacznę od tego, że kwota na tuning jest nieograniczona Cylinder Airsal jest klasy sportowej, Gaźnik 19 mm, Kompletny zestaw przełożenia napędu Naraku 107mm link:http://skuterdoktor.pl/product_info.php?cPath=8_20_147&products_id=4637 Sprzęgło sportowe Naraku [Black Edition] 107 mm, Wał korbowy RITO RACING Wszystkie części znalazłem na stronach skuterdoktor.pl i skutercentrum.pl Jeżeli jakakolwiek część jest zbędna i wytrzyma to proszę napisać
Skoro nie ograniczona to zainsteresuj się zestawem Malossi OverRange, jezeli tylko jest takie coś do Kymco ;). - Sprzęgło może jednak Polini 2g Evo II, lub Stage6 Torque Control. - Do tego jakiś wzmocniony dzwon, np. Stage6 R/T, Polini Evo II. - Jezeli jest to LC to załóż sobie chłodnice przepływową ;), zawsze to coś daje :). - Kevlarowy pasek, np. Malossi Kevlar, Polini Kevlar (lub mocniejszy). - Cylinder może w sumie był, do tego gaźniczek 19mm powinien wystarczyć. - Może GasBox? Oczywiście Malossi MACSII VITON No ale tak naprawde nie ma co ukrywać, strasznie mało cześci do tego jest. Na Scooter-attack.com jest tylko jeden wariator do tego, Malossi…
Jeszcze jedno pytanko Czy kupując na stronie typu scooterattack nie przepłacam i czy mogłby ktoś podać linki do części tuningowych do kymco na tej stronie. Angielski znam bardzo dobrze ale te wyrazy tam użyte… w ogóle nie mam pojęcia co oznaczają
Na mielochu jest taniej.
Ja zamówiłem sobie cześci na s-a.com bardzo nie dawno. Do Polski niestety płatność tylko kartą… I powiem ci, że na s-a jest dużo taniej niż np. u mielocha ;). Jest też jeszcze tańszy sklep (wysyłka za pobraniem do PL o ile pamiętam to 23 euro…), w sumie jest to najtańszy sklep w niemczech: http://shop.scooterkingz.de/ Także tam zamówiłem bardzo dużo cześci :).
Poczytać był trochę o dostępie częsci do kymco… Z tego co widzę to najmocniejszy jest http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_135_300&products_id=259&osCsid=9356510bea89876d977ec44172b3e947 na papierze… Nikikin głupoty piszesz gaźnik 19mm powinien wystarczyć może niech da od razu 28mm to mu zostanie do big bore kita…
omg... przeciesz napisałem, że 19mm wystarczy...Postrach napisał:
Nikikin głupoty piszesz gaźnik 19mm powinien wystarczyć może niech da od razu 28mm to mu zostanie do big bore kita...
Więc wymyśliłem niezły zestawik, całość znalazłem na scooterattack Cylinder Kit 70cc Malossi Sport Gaźnik Stage6 19mm Dellorto BE Filtr RACINGLUFTFILTER STAGE6 DRAG-RACE STAGE6 TORQUE CONTROL CLUTCH (107MM) CLUTCH BELL STAGE6 TECNIGAS NEXT-R EXHAUST EXHAUST PAINT MOTIP Czy o czymś zapomniałem?
Po jakiego ci lakier do wydechów? Wystarczy dbać :P.puszek12-9 napisał:
EXHAUST PAINT MOTIP
Wcześniej planowałeś racinga, co cię skłania na sporta? Zainteresuj się jeszcze dzwonem sprzęgła Stage6 R/T ;). Jeszcze jakieś wario i pasek wzmocniony ;). I jezeli to jest LC to chłodnice przepływową poelcam ;), daje efekty. :idea:puszek12-9 napisał:
Kit 70cc Malossi Sport
Na sporta skłania mnie to, że racing praktycznie do S9 nie występuje I do tego mam problem ze znalezieniem jakiegoś sportowego wału…
Głębiej poszukaj. W pierwszym poście napisałes o jakimś wale, daj link do niego :).
link: http://skuterdoktor.pl/product_info.php?cPath=8_20_147&products_id=2968&topSsid=9e426deb356df6119f285132edee4426 I czy moduł jest konieczny?
Raczej nie będzie potrzebny. Bo jeżeli chcesz robić jakis porzadniejszy tuning to nie ten silnik :P. Ale na tej stronie widzę, że mają np. wariator Poliniego SuperSpeed do twojego skuterka :P. No, a co do wału to wytrzyma tego racinga ;).
Moduł w S9 jest blokowany, znajomy ma S9 I na malossi sport mu blokowalo obroty, miał wydech Next-R sprzedać i Kupić mocniejszy Rs70 i mówi że jest dużo mocniejszy skuter.
Więc ostateczna konfiguracja wygląda tak: Cylinder Kit 70cc Malossi Sport Gaźnik Stage6 19mm Dellorto BE Filtr RACINGLUFTFILTER STAGE6 DRAG-RACE STAGE6 TORQUE CONTROL CLUTCH (107MM) CLUTCH BELL STAGE6 TECNIGAS NEXT-R EXHAUST-(jednak wolałbym wydech technigas rs 70 ale ciężko go znaleść) EXHAUST PAINT MOTIP (aby zakonserwować konserwę) Pasek kevlar np. malossi Wał sobie podarujemy i moduł też. Pomyśle jeszcze o tej chłodnicy przepływowej…