Kymco Nexxon - czas tuning zacząć

Kurcze... To 15 zębów chyba będzie za dużo.. Musiałbym sprawdzić 13 albo 14 ale wtedy bym musiał kupować 2 zębatki. Także nie wiem co robić, którą kupić. Swoją drogą bardzo podoba mi się CBF ale niestety finanse nie pozwalają ;) A jak to jest z filtrami? Lepszy ten oryginalny czy stożkowy? Bo słyszałem, że ze stożkowym mogą być problemy przy jeździe pod wiatr i może wzrosnąć spalanie. I czy wymieniałeś w swoim nexxonie dyszę przy zmianie cylindra? ;)

Kup na razie zębatkę 13z, pojeździsz trochę, potem zobaczysz - zmiana z 11z na 13z poprawia znacznie osiągi, wydłuża biegi, jazda jest bardziej elastyczna - może się okazać, że takie ustawienie będzie Ci odpowiadało i nic nie będziesz musiał dalej robić. Oprócz cylindra i głowicy oraz zębatki nic więcej nie zmieniałem. Taki tuning, spowodował, że motorek na prostej szybko osiągał 90km/h, jazda była dynamiczna. Mi to wystarczało. Serwisant stwierdził, że nie trzeba zmieniać dyszy, bo ona spokojnie daje radę z kitem tuningowym 80cm3. Spalanie motorka może niewiele wzrosło w porównaniu z fabrycznym stanem. Ja nie widziałem sensu dalszego "ulepszania" motorka, bo mówiąc szczerze, za 600-1000zł można od razu wsadzić seryjny silnik 125cm3, beż żadnych dodatkowych kosztów - który idealnie podejdzie do ramy Nexxona (ten Nexxon seryjnie na tej samej ramie na rynek Azji jest produkowany z silnikiem 125cm3). Jak komuś nie wystarczy 80cm3, to niech od razu wymieni silnik - w sumie wyjdą podobne koszty.

Nie no, mi to by w zupełności wystarczyło ;) Nawet teraz daje radę tyle, że już od trzech lat jeżdżę nim (prawie bezawaryjnie) i już mi trochę mocy zaczyna brakować... a i właśnie fundusze.. nowy silnik to już dla mnie za duży wydatek a chciałbym go wzmocnić żeby jeszcze z dwa lata nim wyciągnąć.

Ja co prawda użytkowałem mojego Nexxona zaledwie kilka miesięcy, ale porównując go do wcześniejszych dwóch skuterów Keeway oraz do obecnej Hondy CBF125, powiem tylko tyle, że Nexxon to naprawdę kawał porządnego motorka. Przez jednych wyśmiewany, u innych wzbudza mieszane uczucia (ja tak na początku na niego zareagowałem...), ale jak ktoś na niego wsiądzie to się w nim zakocha. Po małym tuningu otrzymujemy świetny niezawodny motorower, charakteryzujący się znakomitymi osiągami, rewelacyjną jakością wykonania. Jedynym mankamentem tego sprzętu to niestety mały zbiornik paliwa, ale można jakoś to przeboleć.
I na koniec mała porada. Dla Tych co chcą zabezpieczyć swoje maszyny przed kradzieżą, polecam lokalizator GPS z powiadamianiem na GSM. W omawianym Nexxonie jest założony model TK 102, a do mojej Hondy niedawno zakupiłem troszkę lepszy model TK 106 z czujnikiem wstrząsu. Za stosunkowo przystępne pieniądze, można kupić taki lokalizator, który zabezpieczy Wasz ukochany pojazd. Polecam poszukać opinii i recenzji w necie na temat takich lokalizatorów. Pozdrawiam.

A o ile jakoś wzrosło spalanie? Bo to dla mnie też jest ważne

Wiesz, spalanie musiało nieco wzrosnąć, bo jednak założony został większy cylinder, to wymagało wyregulowania gaźnika. Ale nie był to znaczący wzrost w porównaniu z fabrycznym stanem. Może o jakieś 0,5L/100km, może nawet mniej. Ja nie odniosłem wrażenia, by był to znaczący wzrost, nie litrażowałem go bo nie miałem takiej potrzeby. Ogólnie Nexxon jest oszczędnym motorkiem.

oo, to bardzo mnie to cieszy. Masz rację, Nexxon jest strasznie oszczędny, mój mi pali ok 2,3-2,5l/100 km.

Witam , myślę też o tuningu swojego K-Pipe,a bo pod górkę jest słabiutko ... ale co w razie kontroli drogowej - na cylku napisane będzie 72cm a w dowodzie 50cm , no i na przeglądzie ktoś to pewnie zauważy , można zeszlifować to 72cm i zamalować na czarno ale już sam nie wiem ... A jak Wy sobie z tym radzicie ?

Witam ponownie nawiązując do tematu to są w internecie ogłoszenia sprzedaży motorowerów wraz z tuningiem na 80cm ( pewnie są to 72cm )
i jest jeden który mi się podoba , jest to Volcano Bartona !
A dlaczego ? bo ma większy zbiornik paliwa niż K-Pipe i to ciągłe jeżdźenie na stację zaczyna mnie denerwować a po tuningu spalanie jeszcze wzrośnie. Co o takiej zamianie sądzicie ?

Witam
chciałbym się odnieść do modelu K-pipe, jestem świeżo po wymianie cylindra na power forca ale mam problem z gaznikiem strasznie przerywa i się dławi mam nadzieję, że po dotarciu ten problem po uprzedniej regulacji zniknie a moje pytanie jest takie czy przy tuningu nexxonów koledzy wymieniali moduły i gaźniki?? (zaznaczam że gaźnik chyba mam odblokowany czyli przepustnica otwiera sie do końca co widać chociażby po skoku manetki)

piotr85 napisał:

Witam
chciałbym się odnieść do modelu K-pipe, jestem świeżo po wymianie cylindra na power forca ale mam problem z gaznikiem strasznie przerywa i się dławi mam nadzieję, że po dotarciu ten problem po uprzedniej regulacji zniknie a moje pytanie jest takie czy przy tuningu nexxonów koledzy wymieniali moduły i gaźniki?? (zaznaczam że gaźnik chyba mam odblokowany czyli przepustnica otwiera sie do końca co widać chociażby po skoku manetki)

W tych silnikach normą były zbyt małe dysze. Tym bardziej po zmianie cylindra na większy lepiej wymienić dyszę.

W moim Kymco Nexxonie mechanik zmienił tylko cylinder i głowicę - oczywiście regulacja gaźnika. Żadne większe dysze - tylko kompletny cylinder z głowicą. Do tej pory motorek śmiga spokojnie 80km/h - oczywiście zębatka zdawcza wymieniona na większą. Mój kolega rusza z 2 biegu - na tyle mocny jest silnik. Nosi się z zamiarem zwiększenia zębatki zdawczej na jeszcze większą - bardzo dobra dynamika jazdy, świetny Vmax. Zresztą wszystko jest chyba opisane w tym wątku.
Obecnie chodzi na kurs prawa jazdy kat. A. Zapewnia mnie, że nawet jak kupi większy motocykl, Nexxona nigdy nie sprzeda - świetny motorek na szybkie i tanie dojazdy do pracy. Przez 3 lata kompletnie NIC się w nim nie zepsuło!

Dziękuję kolegom za szybką odpowiedz:) A może ktoś mi podać jaka jest optymalna dysza do tego modelu z takim cylindrem ? no i ewentualnie gdzie można kupić komplet dysz:) Miał ktoś okazję bo nie napiszę przyjemność przejażdżki modelem K pipe?
Pozdrawiam