Polecam ci jednak 4T, przeglądy nie są uciążliwe... regulacja zaworów co 5000km, połączona z wymianą oleju w przekładni, oraz wymiana oleju silnikowego co 2000km. O filtrach powietrza i świecy nie piszę, bo czyszczenie lub wymiana przebiega podobnie.
Ekonomiczność, a co za tym idzie przyjemność z jazdy przemawia za 4T.
Fresu jak widzisz są gorący zwolennicy 2T jak i 4T w zależności czego się oczekuje. Sugeruje Ci przejechać się na jednym i drugim, posłuchania pracy silnika i wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję. Nikt nie powie Ci że ten silnik będzie dla Ciebie odpowiedni dopóki sam nie zdecydujesz.
Podsumuję to co dotychczas się dowiedziałem:
Bet&Win 50 2T
Zalety:
- duży bak 10L
- łatwiejsza obsługa (dolewanie oleju do dozownika)
- łatwiejszy serwis i remonty z uwagi na nieskomplikowaną konstrukcję
- możliwość łatwego tuningowania: Vmax ~90km/h
Wady:
- duże spalanie 4-5L/100km więc większy nak nie przekłada się na zasięg
- głośny + dzwięk kosiarki
- niewygodne położenie stóp
- małe koła 12"
Podsumowanie: szybszy, łatwiejszy w obsłudze, ale mało ekonomiczny i głosny.
Agility City 50 4T
Zalety:
- małe spalanie 2-3L/100km
- duże koła 16"
- cichy albo przynajmniej cichszy
- wygodniejsza pozycja za kierownicą w tym lepsze położenie stóp
Wady:
- mały bak 6L
- trudniejszy serwis: wymiana i utylizacja oleju co 2000km + regulacja zaworów
- mniejsza zrywność
- ograniczone możliwości tuningowania sprowadzające się do zdjęcia blokady - Vmax ~70km/h
Podsumowanie: bardziej komfortowy, ekonomiczny i cichy, ale trudniejszy w serwisowaniu i wolniejszy.
Kurde, rozsądek mówi 4T, a strach przed trudnościami mechanicznymi 2T. Może dlatego, że nigdy nie grzebałem przy mechanice i boję się nieznanego.
EDIT: W sumie jak bym się nauczył sam wymieniać olej, to 4T byłoby najlepszym wyborem.
B&W ma koła 12", nie 14... :)
Zdecydowanie brałbym Agility City 4T, z tymi trudnościami serwisowymi to przesada, zużyty olej każdy warsztat ma obowiązek przyjąć, tak że nie ma problemu... Ja z olejem robię tak: zbieram zużyty olej do dużych baniek i większą ilość sprzedaje, facetowi który zrobił sobie kocioł c.o. na olej ;)
Bak 6L w skuterze 4T to duży bak.. ;)
Bet&Win 50 2T ma koła 12 cali,a ja bym brał Kymco Like
HugoBoss napisał:
Bet&Win 50 2T ma koła 12 cali,a ja bym brał Kymco Like
OK, już poprawiam. A co jest takiego lepszego w Like?
Ja też brałbym Kymco Like, ale 125ccm 4T, albo SYM-a Fiddle, który był pierwszy od Like :P
Po pierwsze wygodniejsze siedzenie,po drugie 2 schowki jeden pod kierownicą drugi pod siedzeniem,po trzecie kufer jest w standardzie. No i ten wygląd,super.
http://www.youtube.com/watch?v=i4Le5dnrXE4
HugoBoss napisał:
Po pierwsze wygodniejsze siedzenie,po drugie 2 schowki jeden pod kierownicą drugi pod siedzeniem,po trzecie kufer jest w standardzie. No i ten wygląd,super.
...tyle, że Like jest wygodnym skuterem, raczej dla osób niskiego wzrostu, jak również z tego powodu dla kobiet. Facet o wzroście 180cm, siedząc z kolanami powyrzej osłon nóg, będzie wyglądał na nim co najmniej śmiesznie...
Dlatego, nadal zachęcam kolegę do Agility City 4T, bądź 2T, z wyraźnym ukierunkowaniem w stronę 4T, ale to już twoja decyzja, znasz argumenty za i przeciw...życie to zweryfikuje ;)
Wydaje mi się że Like ma więcej miejsca niż Vitality,więc nie będzie śmiesznie wyglądał.Vitalką jeździ Madi,który ma 194cm i on trochę śmiesznie wygląda.
Fresu mam dla Ciebie propozycję,kompromis między B&W i Agility City,spójrz na Kymco Super 8,koła 14 cali,dostępny z silnikiem 2T i 4T,wygląd bardziej sportowy :D
Wersja 4T:
http://kymco1.webd.pl/?page_id=258
i 2T:
http://kymco1.webd.pl/?page_id=430
Ewentualnie Agility City 2T:
http://kymco1.webd.pl/?page_id=511
lub People S 2T:
http://kymco1.webd.pl/?page_id=389
Ten ostatni naprawdę bardzo fajny skuter,dynamiczny.
Suawek, a ile paliło Twoje GP1 po odblokowaniu, a jeszcze przed stuningowaniem, tj. bez nowych rolek, tłumika itp.?
Nie wiem bo nie przejeździłem całego zbiornika. Znając zalety tłumika sportowego od razu kupiłem (z drugiej ręki) i zmieniłem ale musisz liczyć na 3,5-4 litry, takie są realia dla 2T.
Takie są realia, przy delikatnym posługiwaniu się manetką gazu..Przy jeździe "zero jedynkowej", realia spalania 2T są zupełnie inne, pisał już jeden użytkownik, że jemu pali 6-8 litra. (mowa oczywiśce o Kymco B&W, które jest dosyć ciężkie).Suawek napisał:
Nie wiem bo nie przejeździłem całego zbiornika. Znając zalety tłumika sportowego od razu kupiłem (z drugiej ręki) i zmieniłem ale musisz liczyć na 3,5-4 litry, takie są realia dla 2T.
Fresu napisał:
Bet&Win 50 2T
- możliwość łatwego tuningowania: Vmax ~90km/h
Uzupełnię: mój egzemplarz po zdjęciu 3 blokad (gaźnik, wariator, uszczelka tłumika wraz z usunięciem tzw. kiszki) mknie max. 75 km/h (licznikowo, GPSem nie sprawdzałem). Dodam, że razem z zatankowanym na full skuterem ważymy 210 kg. :-)
To, co można zrobić z nim w łatwy sposób, to wymiana tłumika na Tecnigas, ale to koszt 400-500 PLN.
chaffinch napisał:
To, co można zrobić z nim w łatwy sposób, to wymiana tłumika na Tecnigas, ale to koszt 400-500 PLN.
Ale to daje wyraźną różnicę jednak taki tłumiki wymagają wyższych obrotów.
A czy sportowe tłumiki wzmagają jazgot 2T ?
Tak sobie obserwuję skutery na ulicy, gadam z kim mogę i wertuje internet i zauważyłem, że wiele osób pozytywnie ocenia coś co z początku uważałem za wadę estetyczną skutera. Chodzi mi mianowicie o płaską podłogę pomiędzy kierownicą a kanapą (tj. brak tunelu środkowego), która zwiększa możliwości przewozowe skutera. Umożliwia to np. zabranie zakupów (między nogami), a w moim przypadku mogłoby być jakimś rozwiązaniem, jeżeli chodzi o podwożenie dziecka do przedszkola na krótkim 1km dystansie. Tzn., że mógłbym posadzić małego przed sobą między nogami. Ja wiem, że zaraz odezwie się chór, że to niebezpieczne, ale ja mieszkam w bardzo spokojnymi miejscu,, gdzie nie ma zbyt dużego ruchu na ulicy.
U mnie jeden gosciu tez tak wozi swoje dziecko do przedszkola, czasen nawet stoi