A propos new dinka, dzisiaj podjechał pod biurowiec koleś właśnie takim skuterem. Postawił, założył foliowy pokrowiec na siedzenie i poszedł. Jak zaczęło się chmurzyć to wrócił, i założył worek na kierownicę i przyczepił taśmą samoprzylepną. Chyba z pół godziny zabezpieczał sprzęt. Widać nowy nabywca, chucha dmucha. Przejdzie mu z czasem.
Będąc we Włoszech zauważyłem sporo modeli Kymco Dink 200i.Przeważnie Włosi jeżdżą albo vespami albo aprillami.W 90% skutery mają silniki o poj min 125 cm.Oczywiście np w Pizie inaczej traktują skuterzystów niż w Polsce.Chciało mi się śmiać gdy pewien Włoch poprostu zostawił skuter z kaskiem w środku miasta i poszedł na pizzę.Jutro postaram się wrzucić fotki parkingów dla skuterów we Florencji.
P.S Większość kierowców skuterów w kraju oliwy to kobiety ;)
Mi się najbardziej podoba Downtown, na drugim miejscu Derbi. W sumie to myślałem, że ten Downtown więcej by ważył, a on nawet lekki jest. Mój skuter 50ccm waży 108 kg, a tu 300ccm i 166kg ;)
Będąc we Włoszech zauważyłem sporo modeli Kymco Dink 200i.Przeważnie Włosi jeżdżą albo vespami albo aprillami.W 90% skutery mają silniki o poj min 125 cm.Oczywiście np w Pizie inaczej traktują skuterzystów niż w Polsce.Chciało mi się śmiać gdy pewien Włoch poprostu zostawił skuter z kaskiem w środku miasta i poszedł na pizzę.Jutro postaram się wrzucić fotki parkingów dla skuterów we Florencji. P.S Większość kierowców skuterów w kraju oliwy to kobiety ;)
W Chorwacji każdy zostawia kask na skuterze i często kluczyki w stacyjce...Królują tam Piaggio Beverly i Vespy, natomiast Kymco to jednostki.
Pietro, zaraziłeś mnie tą Ramblą ;) Też mi się podoba jak cholera ;) Chociaż powiem Ci, że na pierwszy rzut oka nie, ale taki silnik w skuterku, który wcale w sumie nie wygląda na taką pojemność może zadziwić ;) Tylko ten zbiornik 7,5l trochę mały, ale w końcu żyjemy w cywilizowanym kraju i mamy tu stacje benzynowe ;D Ciekawe ile ona pali ;)
Pietro, zaraziłeś mnie tą Ramblą ;) Też mi się podoba jak cholera ;) Chociaż powiem Ci, że na pierwszy rzut oka nie, ale taki silnik w skuterku, który wcale w sumie nie wygląda na taką pojemność może zadziwić ;) Tylko ten zbiornik 7,5l trochę mały, ale w końcu żyjemy w cywilizowanym kraju i mamy tu stacje benzynowe ;D Ciekawe ile ona pali ;)
Tam siedzi nie byle jaki silnik, bo na wtrysku elektronicznym, więc na tym baku 7,5l przejedzie więcej od tych z większymi bakami. Poza tym skuter niewiele waży, ma koła 15", nawiewyy ciepłego powietrza z chłodnicy i przepiękną deskę rozdzielczą, a cena jak na markowy europejski skuter w porównaniu do azjatyckich Kymco jest bardzo korzystna ;)
P.S. Ciekawe ile pali? takie nowoczesne niskoemisyjne silniki, z pewnością mniej od niejednej 50-tki, dla przykładu, najnowszy Burgman 200i.e. wg. producenta zużywa 2/100km.
Jak? Przecież A1 jest od 16, a teraz to można A chyba od 17lat i 9 miesięcy, z tym że się zdaje dopiero w wieku 18lat. Tylko, że coś mówili, że się zmieni i wzrośnie wiek, na tą kategorię, ponieważ młodzi wiadomo, szaleją no i dużo wypadków powodują i to miało być w związku z tym.
W sumie to myślę tak. Najpierw muszę skończyć szkołę ;D Chyba to będzie samochodówka ;) Potem trzeba będzie zarobić na jakiś skuterek. Nie koniecznie będzie to Derbi Rambla, bo za te kilka lat to się jeszcze dużo zmieni. W sumie zastanawiam się, czy jak pójdę do samochodówki, czy coś ze mnie będzie ;D Bo teraz, to jakiejś takiej wielkiej wiedzy nie mam ;( Znam tylko podstawy ;/. No ale chyba od tego jest szkoła, żeby nauczyć ;/
W takim razie nie wiem? Jak ja robiłem prawko, można było robić w wieku 17 lat A i B, z tym że nie można było wozić pasażerów do czasu osiągnięcia pełnoletności, ale to było dawno.
Dokładnie, liczy się chęć szczera i jak będziesz chciał, szkoła nauczy.. Ja też poszedłem do szkoły uczyć się zawodu tokarza, a wcześniej nie miałem o tym zielonego pojęcia, ale szkołę skończyłem z wynikiem bardzo dobrym.. na pracę końcową robiłem 3 klucze francuzkie, jeden dla mnie dwa dla dziewczyn bo nie potrafiły same ;)
Eh, ja bym nie dramatyzował - wszystkie podane przeze mnie Kymco (New Dink 200i, People GT 300i i Downtown 300i) posiadają wtrysk, więc (imho) przy znacznie większym baku są ciekawsze od Derbi Rambla. A najciekawszy moim zdaniem jest New Dink200i:
Jedyne co New Dink ma słabszego od Derbli Rambla to: - mniejsze kółka, - mniejsza moc silnika (ale ND do 175ccm, a Rambla to 278ccm)
Za to Kymco ma lepsze: - większą kanapę, - większy bagażnik, - niższą cenę, - jest lżejszy.
Rambla mi się znacznie bardziej podoba od ND. Poza tym jaki to musi mieć odrzut jak się startuje na światłach ;) O właśnie, szkoda, że takie klasyczne skutery są w automacie ;/ Mówie Wam, tak mi się spodobało jeżdżenie na półautomatycznej skrzyni na quadzie, że po prostu nie wiem, czy jeśli bym kupował kiedyś jeszcze skuter, to nie wiem czy nie wziął bym coś w rodzaju kymco nexxon.