Witam, mam takie pytanie: Jakie są kary za jazdę odblokowanym skuterem bez prawa jazdy na motocykl?? Z góry dzięki; Pozdrawiam
Wiem ze po odblokowaniu skuter staje się motocylkem. A za brak uprawnien do kierowania pojazdem jest 500zł.
jezeli nieźle przegniesz pale to dostaniesz mandat odroczenie od prawa jazdy jezeli masz np.17lat no i starsi moga kolegium dostac ale tylko w takich ekstremalnych przypadkach
Aha, a jak to wygląda w praktyce? Zna ktoś może takie przypadki?
A mi się wydaje że liczy się to co jest w papierach … Każdy skuter chyba jest odblokowany
Poza Chin? na raty bo tam by się pewnie gwarancje straciło … Ale jak widzisz Policje to zawsze bez względu na wszystko zwalniaj do 40km/h - ja tak robie
ostatnio przez 5 minut jechali zamną 40km/h i wkońcu wyprzedzili ![]()
Mnie jak złapali(jechałem 86 km/h w terenie zabudowanym motorowerem) To dostałem mandat(mam skonczone 17 lat) i zabrali dowód i wysłali na badania techniczne z powodu podejrzenia że to nie jest motorower(większa pojemność niż 50 ccm) POZDRO
Trudno powiedzieć, mnie jeszcze nigdy nie zatrzymali. Czytałem kiedyś na innym forum że koleś odblokował i poszedł do urzędu żeby mieć na piśmie że to motocykl a nie motorower. Ludzie nie wiedzieli co zrobić, wysyłali go od jednego do drugiego aż koleś się wkurzył i przestał za tym latać
90% skuterów w polsce jest odblokowanych, a mojemu koledze Kingway Koyot leci czasami do 90km/h jak się rozbuja na 2km;p Te chińskie to lecę ile chcą… zależy na jaki się trafi, a dwusuwy to do 45 i tyle a tam z czasem dotarcia wzrasta v-max;d
Ja słyszałem jeszcze, że jak spowoduje się wypadek odblokowanym skuterem zarejestrowanym jako motorower, to traci się OC i wszystkie szkody trzeba pokrywac samemu (łącznie z uszkodzeniami drugiego pojazdu). To prawda?? Pzdr
Jeszcze zależy w jakim mieście mieszkasz … czy w dużym czy w małym … A za przekraczanie prądkości no to jak najbardziej mandat dostaniesz … Musisz się już pilnować:)
Chyba licznikowe :) Te liczniki są strasznie przekłamujące, mi po zmianie cylindra skiedyś skuter leciał 140 licznikowe :DPodLy napisał:
a mojemu koledze Kingway Koyot leci czasami do 90km/h jak się rozbuja na 2km;p Te chińskie to lecą ile chcą.. zależy na jaki się trafi, a dwusuwy to do 45 i tyle a tam z czasem dotarcia wzrasta v-max;d
Koks, masz racje, zapomniałem dopisać że licznikowe:P Ale czuć że się jedzie więcej jak 45km/h :mrgreen: Ja zawsze jeżdże spokojnie:]
Z tego, co ja wiem, gdy spowodujesz wypadek odblokowanym skuterem to biora go na badania techniczne. Tam sprawdzaja, czy jest pojemnosc 50ccm i predkosc maksymalna 45km/h. Jesli predkosc/pojemnosc masz wieksza-biora go za motocykl. Tobie się dostaje za brak prawa jazdy na motocykl(jeśli masz tylko karte motorowerowa), a w dodatku płacisz za uszkodzenia pojazdu, ale takze podobno np. za uszczerbki na zdrowiu drugiej osoby z własnej kieszeni… Wiec trzeba się pilnowac ![]()
A co jest jeżeli (przypuśćmy) mam prawko ale mój pojazd jest zarejestrany na motorower a ma 50cc i 92km/h? I taka sytuacja że jest wypadek, nie z mojej winy, ile wtedy zapłacę?;d
Jeśli masz prawko na motocykl czy też A1 i masz ukończone 17 lat to w tym wypadku , możesz jechać 50cc nawet 200km/h bo w tedy obowiązuje Cię tylko moc (A1) do 11KW a na A nic… Jeśli masz kartą motorowerową to w tedy nie możesz przekraczać 45km/h . Bo skuter który jedzie więcej niż 45km/h jest juz traktowany jak Motocykl, a nie motorower, i jedyne co się może nie zgadzać to w papierach,ale to można zmienić wystarczy wypełnić odpowiedni wniosek. Pozdrawiam Speedy.
Hey A co się dzieje z gwarancja gdy skuter odblokuje?? Mam Keeway’a Hurricane i się zastanawiam czy traci się gwarancje czy zostaje??
traci się gwarancje…
Na pewno ?? Coś mi się nie chcę wierzyć ![]()
Jeśli odblokujesz na własną rękę to na pewno tracisz gwarancję, ale jeśli w autoryzowanym serwisie to przypuszczam że się jej nie traci.
No niestety muszę zmartwić niektórych z tego co miałem skuter, potem TZR i teraz Apke, to we wszystkich przypadkach po zdjęciu blokad traciło się gwarancją, nawet jak miałem Yamahę z firmowego salonu … I jak mam był szczery to producenci specjalnie to robić ponieważ wiedzą , że młody Kowalski będzie chciał jechać szybko i za namową Tatusia ściągną blokady i dzięki temu nie będą musieli oni płacić za naprawę tylko tatuś Kowalski i Firma jeszcze zarobi
jedyne na co potem obowiązuje gwarancja to na elektrykę … Jedynie jest możliwość dogadania się z Mechanikami, ja tam miałem w Skuterze,że niby ściągli i jak np sprzęgło czy coś mniejszego poszło , to wymienili na gwarancji,ale jak już Cylek poszedł to wszystko wyszło na jaw i już na nic nie było :lol:
Ok i tak w sumie nie mam zamiaru zdejmować dopiero po gwarancji czyli jak minie
(moze) Powiedzmy sobie szczerze ze zdejmowanie w 50 blokady raczej niem sensu bo skoro dociera się do 800 km to z chodzi pól roku, wiec i tak nie poszalejemy to czy opłaca się komuś na pól roku ściągać
?? W sumie chyba lepiej poczekać i razie czego mieć z głowy naprawy prze ten cały rok ![]()