Junak 901RS - porady w sprawie blokad i ewentualnego tuningu.

Tak,wiem,że było pełno tematów dotyczących odblokowywania,ale tego jest za dużo i większość o skuterach.Dzisiaj zostałem upokorzony przez 2 dwusuwowe skutery.Byłem spytać się w serwisie ile kosztowałoby odblokowanie,ale jak odpowiedziałem ile jedzie(60km/h z drobnym hakiem)to powiedział,że jest odblokowany.Problem w tym,że on się strasznie powoli zbiera.Tata twierdzi,że on nie może być odblokowany.Czy "serwisant" ma rację?Jakie blokady mogą być?Słyszałem o module zapłonowym(ale mój nie odcina zapłonu nigdy),o blokadzie w gaźniku,za małych dyszach w gaźniku,małym wlocie/filtrze powietrza i zwężką w wydechu.Moje pytanie-czy ktoś już kiedyś odblokowywał to "cudo inżynierii" i czy serwisant miał rację?

A co ty chłopie wymagasz od 50ccm w 4T wsadzonym do 120kg motóra?:)
Dużo to nie pojedzie. I blokad na 100% niema.;)

Witam :).
Jestem posiadaczem Moto 2t jak i 4t :).Sam kombinowałem z tuningiem 4t
mam Junak 901 :) .Tego zwykłego :). Każdy mi mówił że to nie ma blokad, ale uparłem się i 1 rzeczą jaką zrobiłem to odkręciłem cały wydech :) . I u mnie blokada była na przelocie była to nie wielka zwężka :). Ale po usunięciu blokady moto poprawił się nie mówię że dużo ale jednak była rożnica w v-max . Natomiast co do mocy i przyspiezenia poodblokowaniu tego tłumika było czuć znaczną różnicę :). Więc myśle że u cb też pewnie jest ta blokada Albo na przelocie albo masz zawirowywacz spalin :) . Bo mi w serwisie mówili też to samo że nie mam blokad a to takie pitolenie :P .
Ale powiem ci że na długo ci to nie wystarczy. ;/.
Ja mam w Swoim Oryginalny zestaw 80 ccm nie żaden chińczyk :).
+ odblokowany tłumik
+Stożek koniecznie gąbka :) .
Wtedy jest trochę mocy :) .Nie będziesz się już wtedy musiał wsytdzić :0. Ja swoim po trasie 95 km/h leciałęm :) .

Co do tego tuningu ... Dużo tu tego nie jest ;/ :
-Zestaw 80 ccm
-blokada z tłumika
-filtr powietrza gąbka
-Większy gaznik bądz większa dysza :) .
-zębatki na przyspieszenie lub v-maxa no jak kto woli :) .
-Możesz też go przestawić na iglicy na v-maxa albo przyspieszenie
(Tak jak z zębatkami :) ) . LwG

@Xrace123 mówisz o zwężce w wydechu na przelocie.Co to dokładnie jest ten przelot,które miejsce w wydechu?I jak tą zwężkę trzeba było usunąć?

Jaka znowu zwężka??? Tłumiki w 4T są nieblokowane. Jakby była jakaś blokada, to silnik natychmiast robiłby się gorący od niedostatecznego usuwania spalin.
Co innego 2T.

Xrace123 napisał:
Ja mam w Swoim Oryginalny zestaw 80 ccm nie żaden chińczyk :).
+ odblokowany tłumik
+Stożek koniecznie gąbka :) .
Wtedy jest trochę mocy :) .Nie będziesz się już wtedy musiał wsytdzić :0. Ja swoim po trasie 95 km/h leciałęm :) .

A wg czego te 95km/h?

Do autora: mój ws50 leci te 60, mimo że jest lżejszy od twojego (za to ja cięższy od cb;)). A max. wskazanie licznika na prostej to 75km/h (ale to jest zafałszowane przez wibracje silnika). Więc jak ja nie mam blokad i lece podobnie do twojej prędkości, więc to tylko słaba moc silnika.

Założe się że na 4 strasznie mało mocy ma. To właśnie przez wage;)

Sorry za zawiły wątek;)

A znacie jakies strony/sklepy internetowe,w których mogę kupić jakiś bardziej sportowy wydech?Albo czy możecie mi polecić jakiś wydech?W serwisie mi powiedzieli,że ten mój tłumik ma katalizator i jeszcze "dziurka" jest mała w tym tłumiku,bo to jest oryginalny z 901rs(z 1cm ma),więc najpierw tłumik,potem zabawa z gaźnikiem.

Możesz tam wsadzić każdy tłumik: leo vince , akrapovic itp.

Oczywiście nawet w tańszych wydechach licz się na wydatek 300-400zł,

Katalizator? pierwsze słyszę..., niewiem co chcesz osiągnąć tym tłumikiem bo może 5km/h będzie więcej (jeśli ;) ).

jeśli chcesz moc to zainwestuj w 80/110 lub 125ccm, bo żaden tłumik, dysza czy inny gaźnik nieda ci więcej niż 10km/h i oczywiście dalej będzie taki "mulotwaty"

Tłok i cylinder odpadają.Jakieś konkretne propozycje?

PS: A od oryginalnej 901'ki?
wwww.morettiparts.pl/produkty/szczegoly/kod_T%C5%81UMRSP24TFOS000

Tłumik nic Ci nieda. Najwyżej pierdzący dźwięk.
Katalizatory śa tylko w dużych nowoczesnych motocyklach.

Czemu nic nie da?Ten co mam teraz jest wąski w środku,a zwiekszenie dysz w gazniku zwiekszy produkcje spalin.Dobrze myślę?

tak, ale silnika nie napędzaja spaliny tylko ciepło.

Wombat napisał:

tak, ale silnika nie napędzaja spaliny tylko ciepło.

A ja myślałem, że na tłok działają powstałe sprężone gazy będące produktem spalania mieszanki paliwa i powietrza :-) Tłoki napędzane ciepłem - ciekawe :-)
Kompresja, pojemność skokowa... te pojęcia towarzyszą efektowi działania gazów na tłok silnika. Ciepło jest jedynie efektem spalania mieszanki.
To ciepło jest negatywnym i niepożądanym czynnikiem dla samego silnika, dlatego stosuje się systemy chłodzenia.

Niezła riposta :P. Benekpe-a co ty mógłbyś mi poradzić? :)

Ale ja jestem tylko teoretykiem :-) Nie znam się wogóle na silnikach. Wombat jest na tym forum guru - jego rady jak widać są bezcenne i jedynie słuszne i nie podlegają żadnej krytyce.
Zaraz mi się od niego oberwie.
Moja rada - zajrzyj na forum mielocha - tam chłopaki rzeczowo podchodzą do sprawy - nie bawią się w forumowe wojenki i uszczypliwości.
Swego czasu u nich szukałem porad - i nie zawiodłem się.

[blockqoute]
A ja myślałem, że na tłok działają powstałe sprężone gazy będące produktem spalania mieszanki paliwa i powietrza :-) Tłoki napędzane ciepłem - ciekawe :-)... ple ple ple
[/blockquote]

To jak zwykle bardzo żle myślałeś. To co napędza twoje ukochane motory to silniki CIEPLNE o spalaniu wewnętrznym.
Musisz się doedukować.
Dlatego np zubożenie mieszanki (wzrost temperatury) podnosi moc silnika choć spalin jest mniej.
Jeżeli wydaje ci sie że na tłok działa energia kinetyczna spalin powstała w czasie wybuchu...to jesteś w dupie z wiedzą.

łopatki turbin też napędza fala uderzeniowa po wybuchu gazów tak ?
niestety Benek wyłazi brak doświadczenia w naprawianiu traktorów.
Po prostu nie masz pojęcia o czym piszesz.

edit:
ciepło jest bardzo porządanym zjawiskiem w silniku bo własnie ciepło go napędza. Jego SPRAWNOŚĆ (takie pojęcie w mechanice) to właśnie to ile tego ciepła zamieni na energie mechaniczną.
twoje *nieporządane ciepło* to są straty ciepła- wypromieniowane bezpowrotnie przez układ chłodzenia, wydalony ze spalinami..itd

Masz chłopaku, http://autowiedza.republika.pl/bilans_cieplny.html
teraz możesz świrować w towarzystwie znawce.
A na razie nie startuj w tematy techniczne bo nie masz o nich pojęcia bladego

Ja zwykle kolega stara się zgrabnie wytłumaczyć - używa terminologii która ni jak ma sie do poruszanego wątku - jakieś teorie lotnicze i turbiny nam tutaj opisuje - by odwieść czytelnika od sedna sprawy. No ale to takie typowe. My o mydle a on o powidle. Najlepszą obroną jest przecież atak - wyjęte z kontekstu fragmenty, mogą nie jednemu nieźle namieszać w głowie. Skąd my to znamy? No właśnie - jest taki jeden polityk - Macierewicz. Ma podobną logikę myślenia. Zawsze nieomylny, wszechwiedzący - jego prawda jest jedyną akceptowalną.
Teraz Wombat zrobi nam akademicki wykład o cieple napędzającym tłoki.
Przygotujcie się na skomplikowane wzory i wykresy :-)
Rozmydlić niewygodny temat - oto sposób jak zgrabnie wybrnąć z opresji.
Gorączkowo wertuje specjalistyczne branżowe strony www dla inżynierów techniki - kopiuje i wkleja całe obszerne wywody...
Oj będzie się działo :-)

tak tak, pogadaj se. Spaliny napędzają silnik... ciekawe.
Aja zawsze myślałem że spaliny to efekt uboczny procesu spalania i wręcz powodują straty mocy.czyli powiadasz że im bardziej kopci spalinami tym mocniejszy?

poinformowałeś już o swoim odkryciu firme Kymco? Bo za tak nowatorki pomysł to co najmniej Nobel.

Wombat napisał:

tak tak, pogadaj se. Spaliny napędzają silnik... ciekawe.
Aja zawsze myślałem że spaliny to efekt uboczny procesu spalania i wręcz powodują straty mocy.czyli powiadasz że im bardziej kopci spalinami tym mocniejszy?
poinformowałeś już o swoim odkryciu firme Kymco? Bo za tak nowatorki pomysł to co najmniej Nobel.

Ja zwykle kolega nie potrafi czytać ze zrozumieniem :-)
Skopiowane z wikipedii:
"Silnik spalinowy – silnik wykorzystujący sprężanie i rozprężanie czynnika termodynamicznego (gazu) do wytworzenia momentu obrotowego lub siły"