WITAM JUNAK 806 50c 2T CHŁODZONY POWIETRZEM.
- JAKIE POLECACIE ROLKI I WARIATOR?
- JAKĄ POLECACIE POJEMNOŚĆ CYLINDRA ?
- GZIE MA BLOKADY JUNAK ?
4.CO WSADZIĆ ABY ZWIĘKSZYĆ PRĘDKOŚĆ DO 70 KM/H ?
PROSZĘ O POMOC Z GÓRY DZIĘKUJE
WITAM JUNAK 806 50c 2T CHŁODZONY POWIETRZEM.
FABRYCZNE ROLKI MAJĄ 5g 15mm/12mm I JEDZIE 50km/h JAK RÓŻNICA JEST TYCH ROLEK IM CIĘŻSZE TYM LEPIEJ CZY IM LŻEJSZE?
ZAMÓWIŁEM MODUŁ CPI ODBLOKOWANY POMOŻE TO COŚ?
CO POWIESZ O TYM ZESTAWIE POMOŻE ?
LINK : https://allegro.pl/oferta/cylinder-wariator-tuning-junak-806-50-2t-ac-8605665272
LINK: https://allegro.pl/oferta/gaznik-bez-blokady-junak-806-50-2t-ac-8605544111
NIE ZNAM SIĘ A TO MÓJ PIERWSZY SKUTER TAK ŻE SORRY JAK COŚ GŁUPIEGO NAPISZE.
capslock ci się zaciął.
Fabryczne rolki mają 5g 15mm/12mm i jedzie 50km/h jaka różnica jest tych rolek im cięższe tym lepiej czy im lżejsze ?
Zamówiłem moduł CPI odblokowany pomoże coś?
Co powiesz o tym zestawie ?
: https://allegro.pl/oferta/cylinder-wariator-tuning-junak-806-50-2t-ac-8605665272
: https://allegro.pl/oferta/gaznik-bez-blokady-junak-806-50-2t-ac-8605544111
Można montować poprawi osiągi?
to jest straszny szajs to co pokazałes. ale jak sie bardzo upierasz to montuj. gorzej niż na serii po wyregulowaniu nie bedzie
Oki czyli badziewie,wracając do rolek to jaką role odgrywa waga tych rolek?
fabryczne mam 5g czy jak założę cięższe to będzie lepiej czy lżejsze ? jaką odgrywa rolę waga?
Gaźnik 24mm??, o ku***… Jak masz kupować jakiś cylinder z tańszych to chociaż tec eco, motoforce, tnt
no chyba 24mm w opisie jest model skutera do którego pasje . czyli będę szukać innej firmy .
widzisz, to wszystko się dopiera tak żeby całość była kompletna i z sensem. Gaźnik 24mm też ma sens ale dopiero jak masz potezny cylinder. W przypadku chińskich cylindrów 70 wystarczy gaźnik 17mm. w przypadku bardziej markowych takich ~10KM wystarczy 19mm.
Musisz wiedzieć na jakiej półce szukasz. Dobry tłok (sam tłok) kosztuje około 150zł a ty znajdujesz całe zestawy z cylinderm, wariatorem, paskiem, uszczelkami za 260zł. Wiec nie spodziewaj sie za ta kase ani osiągów ani trwałości. Albo jednego i drugiego. Powinno to pojechać ciut lepiej jak seria i jak nie bedziesz pałował maxem dłużej to powinno troche wytrzymać. Ale to nie są zestawy do sportu i pałowania.
Aha to jakiej marki polecasz i co zmiec ale też nie za miliony max do 400zl
do 400zł to jest ten zestaw co pokazałeś w linku
Kupując ten zestaw co pokazałeś to tak jakbyś w totka grał, jak trafisz to pojeździsz, jak nie trafisz to zrobisz z 200km i się rozlata
SZUMEK811 nie chce dużo inwestować do inwestycji mam samochód jak trzeba wsadzić. Chcę poprawić osiągi trosze w tym skuterze wystarczyło by mi aby jechał te 70km/h co proponujesz jaki zestaw aby w tym pomógł i nie za drogi był? Skuter to no małe trasy typu po mniejsze zakupy na grzybki na ryby ogólnie koło domu się nim kręcę do max 30/50km. Jakie znaczenie mają rolki nikt mi tu nie odpowiedział na to pytanie o co chodzi z waga rolek? Pozdro.
Nie chcesz inwestowac ale chcesz poprawic osiągi. To zdanie przeczy samo sobie.
Nie poprawisz osiągów za 30zł i za 130zł też nie. Może poprawisz coś za 300 ale to nie bedzie ani trwałe ani ta poprawa nie bedzie znacząca.
Skutera nie obchodzi czy jedziesz na rybki czy na zakupy czy też wieziesz nerke do przeszczepu - dla niego to taka sama robota. Wytrzyma albo nie.
Skoro seryjny zestaw kosztuje X-złotych to logiczne jest na ogoł że żeby coś poprawić trzeba wydać więcej złotych.
O co chodzi z wagą rolek i regulacją napędu znajdziesz łatwo w internecie bo poradników jest milion - wbij sobie w google “regulacja napędu skutera” albo coś w tym stylu… i raczej nie licz na to że ktoś to kolejny raz napisze specjalnie dla ciebie. Bo to głupiego robota. Tu jest pewnie ze 300 tematów o tym…
I nie jest to prosta i szybka czynność.
I nie ma “rozwiązania w pigułce” - kup to i to, wkładasz odpalasz i brykasz.
Wiec raczej nie uzyskasz odpowiedzi jakiej oczekujesz bo realia są takie jak już ci to kilka razy napisałem - to że ci się to nie podoba to inna sprawa.
Oczywiście to internet wiec jak odpowiedni długo poczekasz to niewątpliwie znajdzie sie oszołom co ci napisze “wsadź ten cylinderek i ten wariatorek, razem za 300zł i bedzie gitara”. Ty się ucieszysz bo to jest to czego oczekujesz. Kupisz co polecili i super…
… a potem tylko nie zapomnij nam napisać po ilu kilometrach już pchałeś go do domu bo sie coś rozsypało. I to bedzie raczej wcześniej niż później
Wombat, ja osobiście posiadam china cylinder 70ccm i jakis chiński wariator sportowy. Może miałem farta bo już 1,5k na tym zrobiłem. Czy dużo to daje? Daje to może ze 30% mocy więcej niż przy serii, czy warto… to zależy kto czego oczekuje. Ale z Chińskimi częściami “tuningowymi” to naprawdę loteria, wysypie się to włożysz kolejne 300 zł a za to wyjdzie Ci już jakiś fajny zestawik. Lżejsze rolki dają to, że skuter lepiej przyspiesza i startuje z większych obrotów wykorzystując wtedy moment obrotowy. Dobór rolek, sprężynek musisz sam ustalić bo nie ma jednej recepty…ja mam 2T rolki 4g spręzynki i sprężynę centralną seria. Fajnie przyspiesza i nie ma dziury w obrotach a u Ciebie może być już inaczej. Kup zestaw rolek testowych i się baw
1500km to żaden dystans. a zrobiłeś go cisnąc 70km/h?
30% mocy więcej - mierzyłes czy tak sobie wymyśliłes?
Lżejsze rolki dają to że lepiej przyspiesza - bzdura, i startuje z wyższych obrotów - kolejna bzdura - to akurat robią sprężynki sprzęgła.
Wombat jak tak czytam to zastanawia mnie czy zjadłeś wszystkie rozumy czy poprostu jesteś z natury arogancki ? Jeżeli uważasz, że przez lżejsze rolki nie zwiększają się obroty startu to polecam powrót do szkoły, czysta fizyka. Co szybciej wypchnie siła odśrodkowa? Mniejszy czy większy ciężar. Jasne, że większy więc obroty przy ruszaniu są niższe, lżejsze rolki skuter bardziej zrywny i talerz przesuwa się przy większych obrotach…
I owszem, cały czas jeżdże full maneta bo podoba mi się jak przyspiesza. Moc mierzona na hamowni, wcześniej 4KM teraz 5,2KM czyli 30%. Przestań innym na siłę udowadniać, że nie mają racji
nie jestem arogancki tylko nie lubie pisania głupot i nie lubie bajkopisarzy co sobie coś wymyslili i sami w to uwierzyli.
Wyobraź sobie że też mam chiński skuter z 1PE40QMB i hamowałem go z chińskim cylindrem 70, Airsalem Sport 70 i hamowałem go z 10KM cylinderm S6 Streetrace i MalossiSport 70 i z 14KM MKII cylindrem i wiem jak jeździ w każdej z tych konfiguracji - tyle że ja osiągi i prędkości mierze GPSem a nie jego prędkościomierzem.
I najgorszy wynik jaki kiedykolwiek nim uzyskałem na hamowni P4 to było 6,8KM i dopiero jak sie zaczął zbliżać do tych 6,8KM na silniku to ten skuter o tej masie z tym swoim seryjnym przełożeniem zaczął sie ZBLIŻAĆ do realnych 80km/h.
Wiec żeby nie było, pierwszy pomiar:
potem kolejny
ale tu już na drodze przekraczał 80km/h choć na rolkach hamowni takiej prędkości nie łapał - inne warunki , brak “oporu” dla napędu od strony koła.
Z ciekawostek moge dodac że rolki o 0,3g inne to róznica na hamowni około 0,5KM choć przeciez moc silnika sie nie zmieniła.
I wyglądało to tak (prędkościomierz zaniża 10km/h powyżej 50 a końcówka filmu to już pod górke na wiadukt):
https://www.youtube.com/watch?v=z788hPGnZpA
Potem było tak (predkościomierz zaniża w nim 10km/h powyżej 50):
https://www.youtube.com/watch?v=XuDZmOH8Qq0
ale żeby tak było to specyfikacje możesz sobie pod filmem poczytać.
Trzeba było to wszystko (i jscze kilka pudełek na parapecie+wydech) wsadzić w ten silnik żeby tak jechał.
jeszcze na silniku jest Airsal 70 aluminiowy - co sie wtedy własnie zatarł bo jak widac gaźnik został seryjny i na nim nie dał rady. Wiec ja wszystkie warianty modów tego silnika przecwiczyłem na sobie.
I już wiele razy brałem udział w tej dyskusji “ile to nie leci mój chiński skuter” (albo nawet nie chiński) i ja wiem że internet jest pełen fimlików z aeroxów i Jog’ów co to na ty cylindrze zamykaja licznik (dużo powyżej 80kmkm/h) wypisując jak to uważają że leci im 100 albo i 120km/h.
Tylko że JEDYNY oficjalnie zmierzony rekord w BARDZO GRUBO zrobionym Aeroxie, przez firme tunerską, na bardzo wypasionych cześciach to 114km/h. No to wychodzi na to że wsystkie pryszczate smarkacze z internetu wsadzając 10KM cylinder go pobiły.
Co jest bzdurą.
pamietaj że że dla wszystkich chińskich 125-tek o mocy około 9KM producent deklaruje max w okolicy 80km/h. A one i pojemnośc mają wiekszą i momentu mają więcej i koni mają 8,5-9 a nie 5,2. I jadą tylko ~80.
Wracając do rolek. To weź głęboki wdech i sie zastanów jak działa napęd i co oznacza jego optymalne zestrojenie oraz co się zadzieje jak wsadzisz lżejsze rolki. Ja już nawet byłem na tym etapie że wyjąc na 10000 obr jechał max 35km/h. I to nie jest tak że wkładając coraz lżejsze rolki bedzie coraz lepiej przyśpieszał.
Siła dośrodkowa (nie “odśrodkowa” - fizyka się kłania) szybciej wypchnie lżejsze rolki bo są lżejsze. Tylko co z tego że może by je i wypchnęła ale po drugiej stronie masz korektor ze spręzyną która temu przeciwdziała. Wiec mimo już bardzo wysokich obrotów silnika/wariatora lekkie rolki nie są w stanie otworzyć wariatora wiec finał jest taki że obroty masz wysokie ale przełożenie nie jest optymalne i zatrzymane. Wiec może ruszy gwałtownie tylko że nigdy nie otworzy wariatora do końca… to jak jazda na I w samochodzie. Możesz mieć wrzuconą jedyne i obroty na odcięciu i owszem - gume spalisz. Ale wiecej jak 40 nie pojedziesz.
A sprzęgło i tak się otworzy przy 2000 czy 2500 obr dzwonu i go nie interesuje czy w tym czasie silnik bedzie miał 4000 obr czy 7000 obr.
Wiec nie możesz doradzać w ciemno że “włóż lżejsze rolki to bedzie lepiej” bo ci moge podlinkować mase przypadków gdzie włożenie cięższych własnie zrobiło robote (polecem temat na Mielochu o strojeniu napędu i tym co komu poprawiło). Dlatego sie sie nazywa “strojeniem napędu” a nie “wkładaniem lżejszych rolek”. To zasadnicza różnica.
Wiec najpierw trzeba rolkami optymalnie dostroić przełożenie w całym zakresie obrotów do mocy i charakterystyki silnika a POTEM spręzynkami sprzęgła A NIE ROLKAMI (lub regulowanym sprzęgłem - też miałem… ma w sumie dalej ale już 3 lata nie jeździłem nim) wybrać obroty przy jakich sprzęgło “zepnie” koło z napędem.