Szymek811 rację masz z rolka i zostawiłem fabryczne 5g zajebiscie przyspiesza moc ma dobrą jedzie 55/60km wsadze rolki 10g jedzie 70km ale jest słaby dlatego pozostałe na fabrycznych rolkach i nowych talerzach jedzie 55/60km i jest mocny ma szybkie przyspieszenie wsadze 70c zobaczymy co się będzie działo. Kolega wyżej trochę filozofuje wydaje mi się ją nie będę wadzac cylindra za 1000zl do skutera wsadze chiński na moje potrzeby starczy za 300/400zl. Dziękuję i temat zamknięty.
Nie, kolega wyżej po prostu już to przerabiał na sobie a oprócz tego jest bogatszy o 7 letnie doświadczenie tego forum które tworzyli własnie tacy użytkownicy jak ty i ja kiedy zaczynałem i tez mi sie wydawało i też zacierałem kolejne cylindry. Nie urodziłem sie z tymi mądrościami.
Zresztą sam zobaczysz jak będzie.
Jak już kupujesz chiński zestaw to chociaż tłok kup jakiś lepszy bo te chińskie to lipa. Może zasługą (odpukać) braku awarii jak dotąd było to, że wsadziłem tłok meteora bo na oryginalnym po nagrzaniu spadała moc (puchł) A na obecnym nie puchnie i nie traci mocy. Jak będziesz miał farta to pojeździsz, jak nie będziesz miał farta to nie pojeździsz…uroki chińskich produktów.
tylko że sam tłok Metor kosztuje 100-150zł i jest produktem z tej bardzo lepszej półki.
A on sie zaczaił na cały zestaw części za 260zł. No to już ma +100 minimum za tłok +100 za wiekszy gaźnik.
To sie zrobiło 460zł.
Wydaje blisko 500 a wciąż ma w tym zestawie bliżej nie znanej kondycji wariator który nawet logiem WM nie jest sygnowany. WM-y potrafią pękać w rekach, zżerać rolki albo zacinać sie na tulei rolki w nim stają bokiem.
A jako wisienka na torcie jest tam Kevlarowy (bez sensu pasek). Jeżeli to prawda to aramidowe/kevlarowe paski są bardzo twarde i powinny pracować z wariatorami krytymi ceramiką lub bardzo twardymi bo inaczej bedą je żłobić (nie sądze żeby ten wariator z zestawu taki był). Chyba że tam taki kevlar jak jakość całej reszty.
Ten cylinder 70 tam ma pełne okno wydechowe (Airsal Sport 70 ma zakrytą połowe). Pełne okna mają cylindry generujące 7KM i wyżej jeżeli są dobrze wykonane.
Jeżeli to w zestawie to taka udana podróba wymiarowa jak np cylindry MotoForce/PowerForce 70 (które są stosunkowo tanie - ~270zł) ale co do których producent deklaruje okolice 9-10KM i jeszcze mu się uda z tego cylindra jego potencjał wykrzesać to nie wytrzyma tego seryjny chiński wał lub seryjne łożyska lub jedno i drugie. Po 300-400km korzystania z pełnej mocy już bedzie widać efekty.
Wiec jak pisałem - straszny szajs, duża loteria i jeżeli te deklaracje to prawda to dość przypadkowo dobrane części - raczej tak żeby sie dobrze sprzedało. Kevlar, tuning i takie tam…
To taki zestaw dla małolata co przejedzie 2km, zgasi, znowu przejedzie 2km do kolegi, zgasi i zanim zrobi 1000km to dwa sezony miną. Chyba że zacznie palić laka to sie z nim tego samego wieczora rozstanie (jest troche takich tematów na forum jak to przytuningował, przycisnął, coś prztykło i osłabł…).
No nie to mój chiński cylinder 70 i tłok w zestawie kosztował 170 zł a tu i wariator itd i 260 zł to faktycznie musi być shit jakich mało. Kolego chcesz pakować Chinę ? Pakuj ale dozbieraj trochę i kup trochę lepszą chinę a nie to najtańsze co to odlewają z puszek po piwach a cylki ze starych wanien
Jeszcze ten pasek kevlar Na zwykłym wario lub pseudo tuningowym po 300km dziure ten pasek w tym wario wytrze, za twardy jest do serii lub pseudo tuningowego
Dzięki chłopaki ten zestaw odpada wiem że to złom dzięki że mnie uswiadomiliscie. Wariator już kupiłem dałem 110zl zwykły nie zadny tuning teraz chce kupić cylinder tłok głowice 50c to mi jednak wystarczy jaka markę polecacie tak do 250zl aby to chodziło w miarę. Obecny tłok puchnie jak się nagrzeje skuter traci moc wiem że poprzedni właściciel zatar fabryczny ponieważ na lał oleju zwykłego do dozownik zamiast do 2t.firma moretti jest w miarę dobra?
Co myślicie o tym? czy takie wytrzyma bez wariowania? do spokojnej jazdy tylko nie wiem jaka mam siwrednice tłoka ale pisze ze pasuje do Junak 806 2t.
nie ważne jaką masz średnice tłoka bo to kompletny zestaw z tłokiem pasującym do tego cylindra.
Ale jeden link masz na sworzen 10 a drugi na 12mm. Wiesz jaki masz?
Jak masz 1PE39QMB to powinienneś mieć 10mm ale jeżeli to 1E40QMB to już bedzie 12mm
To jedno.
Po drugie nic o tych cylindrach nie wiadomo. To może być to samo co z tego twojego pierwszego zestawu tylko w wyższej cenie a może być to coś mocniejsze (zwłaszcza powerforce). Ale jezeli ta 70cm powerforce wygenruje okolice 7KM to twój silnik powie papa.
Szukaj raczej w takich sklepach jak Mieloch - tam opisy są konkretniejsze.
Pamiętaj też o prawidłowym dotarciu, ja swoją chinę docierałem dłużej niż się zaleca tak na wszelki wypadek, jeśli dobrze dotrzesz to pojeździsz.
Tu masz fajny zestawik, china ale sprawdzona, 3 skuterki znajomych jeżdżą na tym od 1-3 lat bez awarii https://allegro.pl/oferta/cylinder-tlok-meteor-2t-50cc-minarelli-jog-zipp-7855972800
na sworzeń 10. i zdławione okno wydechowe (nie jest okrąglutkie) - wiec nie powinien być supermocny
Supermocny nie jest ale przy dobrym dotarciu trochę na tym pojeździ, do tego dobry tłok w zestawie.
tylko sworzeń może nie pasować. dlatego warto wiedziec co sie ma.
Lub takie cudo: https://allegro.pl/oferta/cylinder-70-80-nicasil-skuter-2t-cpi-quantum-romet-8343859023
w tych tanich alusach to nicasil to ma subatomową grubość.
No też tak właśnie się domyśliłem ale i tak będzie lepszy niż najtańsza china
Wombat co to za numery co podałeś gdzie to znajdę w skuterze 1PE39QMB? Nie wiem dokładnie jaki mam jak rozbiórkę to zmierze i wtedy zamówię dzięki za pomoc i za linki do zestawów.
Według mnie masz silnik 1PE40MB. Masz silnik chłodzony cieczą czy powietrzem ?
podaj to co masz napisane w dowodzie rejestracyjnym w D.2. To jest pod literą A w dowodzie rejestracyjnym